Εμμανουήλ του Λίχτενσταϊν (1908-1987)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εμμανουήλ του Λίχτενσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Οκτωβρίου 1908[1]
Betliar
Θάνατος18  Οκτωβρίου 1987[1]
Γκραμπς
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης του Λίχτενσταϊν[2] και Mária Gabriele Andrássy de Csíkszentkirály et Krasznahorka[2]
ΟικογένειαΟίκος του Λίχτενσταϊν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Εμμανουήλ, γερμ. Emanuel (22 Οκτωβρίου 1908 - 18 Οκτωβρίου 1987) από τον Οίκο του Λίχτενσταϊν ήταν εξάδελφος του Φραγκίσκου-Ιωσήφ Β΄ πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν. Έγινε γενικός διαχειριστής και πρόεδρος της διοίκησης της μετοχικής εταιρείας Λόμα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ιωάννη και της Γαβριέλλας Ανντράσυ, κόρη του Γκίζα Ανντράσυ κόμη του Κίκσεντ-Κιράλυ & Κράσναχόρκα.

Εισήλθε στην κίνηση των Προσκόπων το 1933 και συμμετείχε στο 4ο Παγκόσμιο Πανηγύρι Προσκόπων στο Γκέντελε της Ουγγαρίας. Υπηρέτησε ως Αρχιπρόσκοπος στο Σώμα Προσκόπων του πριγκιπάτου τού Λίχτενσταϊν Αγ. Γεώργιος το διάστημα 1935-71. Το 1971 έγινε επίτιμος Αρχιπρόσκοπος.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κράτησε επαφή με τον Δακτύλιο Μπάντενερ, μία μυστική ομάδα Προσκόπων και Αρχηγών Προσκόπων από την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, που έδρευε στην Αυστρία. Η ομάδα είχε επαφές με Γάλλους Αιχμάλωτους του Πολέμου από τους Περιπλανώμενους Προσκόπους και αρχηγούς προσκόπων σε όλη την Αυστρία. Τους μοίραζε ξένα περιοδικά Προσκόπων. Επίσης πληροφόρησε τους Αυστριακούς Προσκόπους για την αποβίωση του Μπάντεν-Πόβελλ το 1941. Ο Εμμανουήλ ήταν υποψήφιος ηγέτης στο Λίχτενσταϊν για το 7ο Παγκόσμιο Πανηγύρι Προσκόπων στο Μπαντ Ισλ. Το 1959, μαζί με τους Αυστριακούς Περιπλανόμενους Μαθητές Πρόσκοπους από τη Βιέννη, βοήθησε πρόσφυγες έπειτα από την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. Συνάντησε τον Φραντς Πόσπιζιλ, Αρχιπρόσκοπο της Αυστρίας αρκετές φορές. Το 1958 προσκάλεσε τις Βιενέζικες Προσκοπικές ομάδες 56 και 57 στο Λίχτενσταϊν· η πρώτη θερινή κατασκήνωσή τους σε ξένη χώρα έγινε στο Βάντουτς. Έλαβαν μέρος στην εορτή των γενεθλίων του. Το 1961 έδωσε άδεια στη Βιενέζικη Προσκοπική ομάδα 21 να φέρει το όνομα Λίχτενσταϊν. Βραβεύτηκε με μία από τις πιο υψηλές τιμές του Αυστριακού Προσκοπισμού, τον Αργυρό Αιγόκερω.

Το 1969 επανίδρυσε την ομάδα προσκόπων στο Μπάλτσερς, που είναι ενεργή ως σήμερα.

Έγινε Κύριος Προσκοπικής Ομάδας για την ομάδα του Τρήζεν το 1974-87. Υποστήριξε την προσκοπική αυτή ομάδα για πολλά έτη. Απεβίωσε το 1987 σε ηλικία 79 ετών. Οι πρόσκοποι από όλες τις Προσκοπικές ομάδες του Λίχτενσταϊν έλαβαν μέρος στην κηδεία. Τάφηκε στο κοιμητήριο του Γκάμπριν-Μπένντερν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Karl Emanuel Johannes Gabriel Maria Josef, Prinz von und zu Liechtenstein" (in German). Retrieved 2008-01-30.