Ελισάβετ της Κουγιάβια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελισάβετ της Κουγιάβια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1315
Θάνατος22  Αυγούστου 1345
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣτέφανος Β΄ της Βοσνίας (από 1325)[1]
ΤέκναΕλισάβετ της Βοσνίας
ΓονείςΚαζίμιρ Γ΄ του Γκνιεφκόβο
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ

Η Ελισάβετ της Κουγιάβια πολωνικά: Elżbieta‎‎, σερβοκροατικά: Elizabeta‎‎/Елизабета, (1315/1320 – μετά τις 22 Αυγούστου 1345) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν Πολωνή ευγενής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μοναδική κόρη του Kαζίμιρ Γ΄ δούκα του Γκνιέφκοβο και της συζύγου του, του οποίου το όνομα και η προέλευση είναι άγνωστα. Ο αδελφός της, Βλάντισλαφ ο Λευκός, ήταν αργότερα υποψήφιος για τον Πολωνικό θρόνο.

Μέχρι το 1323, ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας ήθελε να αυξήσει την επιρροή του στον Στέφανο Β΄ μπαν της Βοσνίας. Πρόσφερε στον Στέφανο Β΄ το χέρι της Ελισάβετ, συγγενή της συζύγου του Ελισάβετ των Πιαστ (ο Καζίμιρ Γ΄ ήταν εξάδελφος της βασίλισσας Ελισάβετ των Πιαστ). Με τον γάμο του με την Ελισάβετ της Κουγιάβια, ο Στέφανος Β΄ έλαβε από τον Κάρολο Α΄ τα εδάφη στα δυτικά που προηγουμένως κατείχε ο Μλάντεν Α΄ Σούμπιτς του Μπρίμπιρ, και το Ουσόρα και το Σόλι στα βόρεια που προηγουμένως κατείχε ο Στεφανος-Βλάντισλαβ Β΄, βασιλιάς της Σύρμιας. Ο γάμος έγινε πριν το 1339. Το 1339 ο Στέφανος Β΄ ήταν νυμφευμένος με μία άγνωστη πριγκίπισσα της Βουλγαρίας.

Το μόνο παιδί που μπορεί να αποδοθεί στην Ελισάβετ της Κουγιάβια με σιγουριά, είναι η Ελισάβετ της Βοσνίας, γεννημένη π. 1340. Μερικοί [2] πιστεύουν ότι η Αικατερίνη της Βοσνίας, κόμισσα του Τσέλιε, ήταν κόρη της Ελισάβετ της Κουγιάβια και του Στέφανου Β', ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η Αικατερίνη ήταν κόρη του αδελφού του Στεφάνου Β΄, Βλαδίσλαου και της συζύγου του Γιελένα Σούμπιτς. Η Ελισάβετ μπορεί να είχε επίσης έναν γιο, τον Βουκ, ο οποίος μπορεί να επέζησε από τη βρεφική ηλικία, αλλά δεν έζησε περισσότερο από τον πατέρα του και έτσι δεν έγινε ποτέ μπαν της Βοσνίας. Ο Βουκ μπορεί να ήταν γιος μίας από τις δύο προηγούμενες συζύγους του Στεφάνου Β΄.

Ο Στέφανος Β΄ έζησε περισσότερο από την Ελισάβετ. Είναι άγνωστο από τι απεβίωσε η Ελισάβετ. Κρίνοντας από την εποχή, είναι πιθανό ότι απεβίωσε από πανώλη, ο οποίος σάρωνε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τον 14ο αι.  Η Ελισάβετ τάφηκε στο Μπομπόβατς σε έναν τάφο, που μοιραζόταν με τον σύζυγό της, τον κουνιάδο της Βλαδισλαο και την κουνιάδα της Γιελένα. [3] Μετά το τέλος της Ελισάβετ της Κουγιάβια, η κόρη της Ελισάβετ ανατράφηκε από την Ελισάβετ βασίλισσα της Ουγγαρίας και αυτό οδήγησε σύντομα στον γάμο τής Ελισάβετ με τον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πριν το 1339 τον Στέφανο Β΄ των Κοτρομάνιτς μπαν της Βοσνίας και είχε τέκνο:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11469.htm#i114684. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Cawley, Charles, BOSNIA, Medieval Lands, Foundation for Medieval Genealogy, http://fmg.ac/Projects/MedLands/BOSNIA.htm#KatarinaM1362HermannICilli 
  3. Mandić, Doninik: Franjevačka Bosna: razvoj i uprava Bosanske vikarije i provincije, 1340-1735, Hrvatski povijesni institut, 1968, page 231.