Ειρήνη Ραούλαινα Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ειρήνη Ραούλαινα Παλαιολογίνα
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνος Παλαιολόγος
ΤέκναΙωάννης Παλαιολόγος
ΓονείςΙωάννης Ραούλ Πετραλίφας και Θεοδώρα Ραούλαινα
ΑδέλφιαΆννα Ραούλαινα Στρατηγοπούλα
ΟικογένειαΔυναστεία των Παλαιολόγων

Η Ειρήνη Ραούλαινα Παλαιολογίνα, γεννήθηκε μεταξύ 1261-1275[1], ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα στα τέλη του 13ου αιώνα. Από τον πατέρα της έφερε τα ονόματα-επώνυμα Κομνηνή Ραούλαινα Δούκαινα Αγγελίνα Πετραλείφα, από τον σύζυγο της το Παλαιολογίνα και από την μητέρα της τα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή Ραούλαινα Κομνηνή.

Ήταν κόρη του Ιωάννη Ραούλ και της Θεοδώρας Καντακουζηνής[2]. Η Ειρήνη παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο γιο του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄[3]. Γιαγιά από την πλευρά της μητέρας της ήταν η Ειρήνη Παλαιολογίνα, της οποίας έφερε το όνομα, αδελφή του Μιχαήλ Η΄[3], δηλαδή με τον σύζυγο της ήταν ξαδέλφια. Αναφέρεται προστάτιδα και χορηγός μονών και πιθανότατα έγινε και η ίδια μοναχή όπως η γιαγιά και η μητέρα της με το όνομα Ευλογία. Γιος της ήταν ο Ιωάννης.

Για την Ειρήνη αναφέρεται ένα περιστατικό κατά την εορτή των Αγίων Αποστόλων, όπου στον ομώνυμο ναό της πόλης βρισκόταν η Ειρήνη και παρακολουθούσε την λειτουργία. Τότε μπήκε η θεία τού συζύγου της Στρατηγοπουλίνα και θεώρησε ότι την προσέβαλε, επειδή δεν την χαιρέτησε. Ο Κωνσταντίνος, για να μην κάνει κακό στην θεία του, αλλά και για να ικανοποιήσει τη γυναίκα του, τιμώρησε τον οικείο της Στρατηγοπουλίνας, Κωνσταντίνο Μαυροζώμη[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]