Εικονικό δίκτυο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα εικονικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από εικονικές συνδέσεις. Εικονική σύνδεση είναι μια σύνδεση που δεν αποτελεί μια φυσική σύνδεση (ενσύρματη ή ασύρματη) μεταξύ δυο υπολογιστικών συσκευών αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους εικονικής δικτύωσης.

Οι συνηθέστεροι τύποι εικονικών δικτύων βασίζονται σε πρωτόκολλα εικονικής δικτύωσης (όπως τα VLAN, VPN, και VPLS), όπως και τα εικονικά δίκτυα βασίζονται σε εικονικές συσκευές (π.χ. τα δίκτυα που συνδέουν εικονικές μηχανές).

Αποτελεί ένα broadcast πεδίο (broadcast domain) και μπορεί να αποτελείται από πολλά διαφορετικά πεδία συγκρούσεων (collision domain). Η δημιουργία ενός εικονικού δικτύου γίνεται με διαχειριστική παρέμβαση.

Για να γίνει κατανοητή η έννοια του εικονικού δικτύου ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση μιας επιχείρησης που έχει τα τμήματα marketing, πωλήσεων, λογιστηρίου, τεχνικής υποστήριξης και διοίκησης. Το κτίριο που στεγάζει την επιχείρηση επεκτείνεται σε διάφορους ορόφου.Κάθε τμήμα έχει γραφεία σε παραπάνω από ένα ορόφους. Σε κάθε όροφο υπάρχουν μεταγωγείς (switches) που συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο. Σε κάθε μεταγωγέα (switch) συνδέονται οι σταθμοί εργασίας (workstations) του ορόφου. Είναι λογικό η μεγαλύτερη κίνηση να παρατηρείται μεταξύ του εξυπηρετητή (server) της εταιρίας και σταθμών εργασίας, οπότε δημιουργούνται πακέτα στην προσπάθεια του σταθμού εργασίας να επικοινωνήσει με τον εξυπηρετητή (server). Ένα εικονικό δίκτυο για κάθε τμήμα ξεχωριστά ανεξάρτητα από τον όροφο - μεταγωγέα (switch) που βρίσκονται τα γραφεία κάθε τμήματος, χωρίζει το φυσικό δίκτυο σε λογικά μέρη και αυξάνει την αποδοτικότητά του.

Η αντιστοίχηση των σταθμών εργασίας σε VLANs γίνεται με τους παρακάτω τρόπους.

  • Με βάση την φυσική διεύθυνση του σταθμού εργασίας (MAC). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε λίστες με διευθύνσεις MAC για κάθε εικονικό δίκτυο. Είναι δύσκολη λύση αλλά αναβαθμίζει τις επιδόσεις του δικτύου.
  • Με βάση τις πόρτες των μεταγωγέων (switches). Με αυτόν τον τρόπο αντιστοιχούμε κάποιες από τις πόρτες των μεταγωγέων σε συγκεκριμένα VLANs. Κάθε σταθμός εργασίας συνδέεται στην δοθείσα πόρτα. Με αυτήν την λύση κάθε πλαίσιο που ανήκει στο ίδιο VLAN δρομολογείται στις πόρτες των άλλων μεταγωγέων του ορόφου αυτόματα.
  • Με βάση τη διεύθυνση IP εάν έχουμε δίκτυο TCP/IP.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τεχνολογία δικτύων επικοινωνιών, Εκδ. Ο.Ε.Δ.Β. σελ. 170.