Ειδικά τμήματα του Τόκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα ειδικά τμήματα (特別 区, tokubetsu-ku) είναι ειδική μορφή δήμων στην Ιαπωνία βάσει του Τοπικού Νόμου περί Αυτονομίας του 1947. Πρόκειται για τμήματα σε επίπεδο πόλεως: βασικές υποδιαιρέσεις ενός νομού με δημοτική αυτονομία σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμη με άλλες μορφές δήμων.

Παρόλο που σήμερα ο νόμος περί αυτονομίας επιτρέπει την ίδρυση ειδικών τμημάτων σε άλλους νομούς, μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο στη Μητρόπολη του Τόκιο, η οποία αποτελείται από 23 ειδικά τμήματα και 39 άλλους δήμους (πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά). [1] Τα ειδικά τμήματα του Τόκιο καταλαμβάνουν τη γη όπου ήταν η Πόλη του Τόκιο στα σύνορά της το 1936 πριν καταργηθεί υπό την κυβέρνηση Τότζο το 1943 για να κυβερνηθεί άμεσα από τη νομαρχιακή κυβέρνηση, στη συνέχεια μετονομαζόμενη ως "Μητροπολιτική" Κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ιαπωνίας, η δημοτική αυτονομία αποκαταστάθηκε στην πρώην Πόλη του Τόκιο με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων, το κάθε ένα από αυτά με άμεσα εκλεγμένο δήμαρχο και συνέλευση, όπως σε οποιαδήποτε άλλη πόλη, κωμόπολη ή χωριό στο Τόκιο και στην υπόλοιπη χώρα. Οι εκκλήσεις μιας μειοψηφίας, κυρίως πολιτικά αριστερών για την επιστροφή της Πόλης του Τόκιο δεν απαντήθηκαν. Κατά πόσο τα ειδικά τμήματα είναι πράγματι δήμοι με πλήρη τοπικά δικαιώματα αυτονομίας παρέμεινε πολιτικό και νομικό ζήτημα για δεκαετίες.

Στα ιαπωνικά, είναι συλλογικά γνωστά και ως "περιοχές τμημάτων της Μητρόπολης του Τόκιο" (東京都区部, Tōkyō-to kubu), "πρώην Πόλη του Τόκιο" (旧東京市, kyū-Tōkyō-shi) ή λιγότερο επίσημα τα 23 τμήματα (23区, nijūsan-ku) ή απλά Τόκιο (東京, Tōkyō) εφόσον το πλαίσιο καθιστά προφανές ότι αυτό δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το νομό. Σήμερα, όλα τα τμήματα αναφέρουν τον εαυτό τους ως τους ως city (πόλη) στα Αγγλικά, αλλά ο ιαπωνικός όρος ειδικό τμήμα (tokubetsu-ku) παραμένει αμετάβλητος. Είναι μια ομάδα 23 δήμων. Δεν υπάρχει συνδεδεμένος φορέας μεμονωμένης κυβέρνησης ξεχωριστός από τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο που να κυβερνά και τους 62 δήμους του Τόκιο, όχι μόνο τα ειδικά τμήματα.

Αναλογίες σε άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλογίες υπάρχουν στην ιστορική και σύγχρονη κινεζική και κορεατική διοίκηση: Τα "ειδικά τμήματα" είναι ανεξάρτητα τμήματα, ανάλογα, "οι ειδικές πόλεις" (teukbyeol-si / tokubetsu-shi) είναι ανεξάρτητες από επαρχίες / νομούς και προορίζονταν για την εισαγωγή τους στην Ιαπωνία επίσης. Ωστόσο, στην Ιαπωνία η εφαρμογή σταμάτησε, και το 1956 οι ειδικές πόλεις αντικαταστάθηκαν στον Τοπικό Νόμο για την Αυτονομία με καθορισμένες μεγάλες πόλεις που αποκτούν πρόσθετη αυτονομία, αλλά παραμένουν μέρος των νομών. Στα καθημερινά Ελληνικά, το Τόκιο στο σύνολό του αναφέρεται επίσης ως πόλη παρόλο που περιέχει 62 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και ειδικά τμήματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "ειδικά" τα ξεχωρίζει από τα τμήματα (区, ku) άλλων μεγάλων ιαπωνικών πόλεων. Πριν από το 1943, τα τμήματα της πόλης του Τόκιο δεν ήταν διαφορετικά από τα τμήματα της Οσάκα ή του Κιότο . Αυτά τα αρχικά τμήματα αριθμούσαν 15 το 1889. Μεγάλες περιοχές από πέντε γύρω περιφέρειες συγχωνεύθηκαν στην πόλη το 1932 και οργανώθηκαν σε 20 νέα τμήματα, αυξάνοντας το σύνολο σε 35. Η διευρυμένη πόλη αναφέρεται επίσης ως "Μεγαλύτερο Τόκιο" (大東京, Dai-Tōkyō). Με αυτήν τη συγχώνευση, μαζί με μικρότερες το 1920 και το 1936, η πόλη του Τόκιο επεκτάθηκε στην τρέχουσα περιοχή της πόλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]