Εθνική Πολωνίας (ποδόσφαιρο γυναικών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολωνία
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Πολωνία
ΠροσωνύμιοBiało-czerwone (Ερυθρόλευκες)
ORLICE (Αετοί)
ΟμοσπονδίαΠολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
(Polski Związek Piłki Nożnej)
ΣυνομοσπονδίαUEFA (Ευρώπη)
ΠροπονητήςΝίνα Πατάλον
ΑρχηγόςΈβα Πάγιορ
Περισσότερες
συμμετοχές
Μάρια Μακόφσκα (111)[1]
Κορυφαίος σκόρερΈβα Πάγιορ (52)
Κωδικός ΦΙΦΑPOL
Πρώτη εμφάνιση
Κατάταξη ΦΙΦΑ
Τρέχουσα31
Υψηλότερη27
Χαμηλότερη36
Πρώτος αγώνας
Ιταλία 3–0 Πολωνία
(Κατάνια, Ιταλία. 27 Ιουνίου 1981)
Ευρύτερη νίκη
Ισραήλ 0–13 Πολωνία
(Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ. 24 Φεβρουαρίου 1998)
Ευρύτερη ήττα
Ισλανδία 10–0 Πολωνία
(Ρέικιαβικ, Ισλανδία. 13 Σεπτεμβρίου 2003)
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Συμμετοχές0
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Πολωνίας εκπροσωπεί την Πολωνία στο διεθνές γυναικείο ποδόσφαιρο. Η ομάδα, που ελέγχεται από την Πολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, δεν έχει προκριθεί ποτέ σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία είναι ένα από τα πρώτα έθνη στην Ευρώπη που άρχισε να αναπτύσσει το γυναικείο ποδόσφαιρο, έχοντας αγωνιστεί η γυναικεία ομάδα της για πρώτη φορά το 1981, σε ένα εκτός έδρας φιλικό με την Ιταλία, όπου έληξε με ήττα 0–3 στην Κατάνια.

Από την ίδρυσή της, η Πολωνία έχει ελάχιστες επιτυχίες στη διεθνή σκηνή και δεν κατάφερε να προκριθεί σε καμία μεγάλη διοργάνωση, αν και η ομάδα έχει πλησιάσει πολλές φορές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότερες από τις ποδοσφαιρίστριές της δεν είναι επαγγελματίες, καθώς πολλές Πολωνές ποδοσφαιρίστριες είναι μερικής απασχόλησης, σε αντίθεση με τους πολύ πιο επιτυχημένους άντρες.[2] Παρά το καθεστώς μερικής απασχόλησης, το γεγονός ότι η ομάδα γνώρισε την άνοδο του κύρους της από τη δεκαετία του 2010, έχοντας πλησιάσει πολύ κοντά στην πρόκριση για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών του 2013 και του 2022, καθώς και στα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών του 2011, του 2015 και του 2023, θεωρήθηκαν σημάδια ανάπτυξης της γυναικείας ομάδας.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, έχουν καταβληθεί περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση στην εθνική ομάδα γυναικών. Αφού απέτυχε να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022, η Πολωνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκανε το βήμα για να υποβάλει προσφορά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2025, με την ίδρυση ξεχωριστού τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών, ενώ το εγχώριο γυναικείο πρωτάθλημα της Πολωνίας, Ekstraliga, προχωρά επίσης προς την καθιέρωση επαγγελματισμού πλήρους απασχόλησης.[3][4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FIFA Women's Century Club» (PDF). FIFA. 25 Αυγούστου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Νοεμβρίου 2012. 
  2. «Piłkarska Ekstraliga Kobiet». 
  3. UEFA.com (28 Ιουνίου 2022). «Poland – PZPN establishes separate women's football department | Inside UEFA». UEFA.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2022. 
  4. «Where is the next Women's Euros? Countries bidding to be hosts for UEFA Women's EURO 2025». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]