Εθνική Οδός 56α (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Οδός 56α
Η διαδρομή της εθνικής οδού 56α
Πληροφορίες
Μήκος: 17 χλμ.
Παραδόθηκε: Τέλη δεκαετίας 1990
Τοποθεσία
Περιφέρειες: Αττική
Πόλεις: Σκαραμαγκάς, Κερατσίνι, Δραπετσώνα,

Πειραιάς, Νέο Φάληρο, Παλαιό Φάληρο

Διαδρομή
π  σ  ε

Εθνική Οδός 56α
(Λεωφόρος Σχιστού Σκαραμαγκά - Γρηγορίου
Λαμπράκη - Λεωφόρος Δημοκρατίας - Ακτή
Ηετιώνεια - Ακτή Κονδύλη - Κόνωνος - Ομηρίδου
Σκυλίτση/Μικράς Ασίας - Λεωφόρος Ποσειδώνος)

Σκαραμαγκάς ( Λ. Αθηνών/EO Αθηνών-Κορίνθου)
προς Αθήνα/Κόρινθο
Νέο Ικόνιο
προς Νέο Ικόνιο
Γρηγορίου Λαμπράκη
προς Αθήνα
Κερατσίνι
Λεωφόρος Σαλαμίνος
προς Νίκαια
Πέραμα 1 (Λεωφ. Δημοκρατίας)
προς Πέραμα/Σαλαμίνα
Πέραμα 2 (Λεωφ. Δημοκρατίας)
προς Πειραιά
σήραγγα Κερατσινίου
Λιμάνι Κερατσινίου
προς Λιμάνι Κερατσινίου
Δραπετσώνα
προς Δραπετσώνα
σήραγγα Δραπετσώνας
Ακτή Βασιλειάδη (Γρηγορίου Λαμπράκη)
προς Πύλη Ε1
Ακτή Ηετίωνα (Κανάρη)
προς Πύλες Ε2-Ε3
Άγιος Διονύσιος (Θεσμοφωρίου)
προς Δραπετσώνα - Είσοδο Α΄
Ακτή Καλλιμασιώτη (Αγ. Διονυσίου/Ακτή Ποσειδώνος)
προς Πύλες Ε6-Ε12
Αθηνών ( Αθηνών/Εθν. Αντιστάσεως)
προς κέντρο Πειραιά
Λεωφ. Αθηνών-Πειραιώς ( Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς)
προς Αθήνα
Γρηγορίου Λαμπράκη
προς κέντρο Πειραιά
Σ.Ε.Φ.-Στάδιο Καραϊσκάκη (Καραολή και Δημητρίου)
προς Μοσχάτο/Καλλιθέα/Οδ. Πειραιώς
Κηφισού ( Λεωφ. Κηφισού/Α/Δ ΠΑΘΕ)
από Λαμία
Κηφισού ( Λεωφ. Κηφισού/Α/Δ ΠΑΘΕ)
προς Λαμία
Δέλτα Φαλήρου ( Λεωφ. Συγγρού/Λεωφ. Ποσειδώνος)
προς Αθήνα/Γλυφάδα

Η Εθνική Οδός 56α (ΕΟ56α) είναι εθνική οδός στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ξεκινάει από τον Σκαραμαγκά και διασχίζοντας τον Πειραιά καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο. Μεγάλο μέρος της αποτελείται από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και σε μεγάλο μήκος έχει διατομή αυτοκινητοδρόμου.

Ιστορικό και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεωφόρος Σχιστού - Σκαραμαγκά (Εθνικής Αντιστάσεως)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 56α στο τμήμα μεταξύ του Ανισόπεδου Κόμβου με την Εθνική Οδό 8α και του ισόπεδου κόμβου με τη Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη (Σαλαμίνος) ήταν κατασκευασμένη με διατομή οδού ταχείας κυκλοφορίας (1 λωρίδα ανά κατεύθυνση σε επαφή) και ασφαλτικό οδόστρωμα με εξαίρεση τα πρώτα 3 χιλιόμετρα της οδού που κατασκευάσθηκαν από σκυρόδεμα. Το μήκος της ήταν 6,9 χιλιόμετρα και το πλάτος της οδού με τα ερείσματα αυτής ήταν 10,60 μέτρα. Το κόστος κατασκευής της οδού ανήλθε σε 24.100.000 δραχμές εξαιρουμένης της δαπάνης κατασκευής του οδοστρώματος από σκυροδέματος μήκους 3.000 μέτρων). Κατά την περίοδο 1983-86 ανακατασκευάζεται από την εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ Α.Τ.Ε. η Λεωφόρος Σχιστού - Σκαραμαγκά σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Τα έργα αφορούν διπλασιασμό του οδοστρώματος και διαμόρφωση με δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν μία λωρίδα ανωφερείας και κεντρική νησίδα και ισόπεδες διασταυρώσεις εκτός από μία κοντά στο Πέραμα όπου κατασκευάσθηκε ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση της με την Περιφερειακή Οδό Λιμένος Πειραιώς στα όρια του Δήμου Περάματος.

Περιφερειακή Οδός Δραπετσώνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινά από την οδό Ακτής Ιωνίας και απολήγει στη διασταύρωση της με την διπλής κατεύθυνσης οδό Κόνωνος. Αποτελείται από 6 υποτμήματα:

  • Τμήμα 1. Ισόπεδος Κόμβος Ακτής Ιωνίας - Ισόπεδη διασταύρωση Παλαιάς Οδού Κοντοπούλου: Στο τμήμα αυτό της Εθνικής Οδού 56α έγιναν οι δύο παράλληλες Σήραγγες Ιχθυόσκαλας για την άρση της επικινδυνότητος και την παράκαμψη του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Κερατσινίου στο συγκεκριμμένο τμήμα της οδού. Το τμήμα αυτό έχει διατομή αυτοκινητοδρόμου με διπλό διάζωμα και διαχωριστική νησίδα η οποία διακόπτεται λίγο πρίν τις σήραγγες. Τα έργα για την κατασκευή των σηράγγων εκτελέστηκαν από την κοινοπραξία Κλέαρχος Ρούτσης Α.Τ.Ε. - J&P Άβαξ - Τεχνοδομή - Αδερφοί Μιχαήλ Τραυλού Α.Β.Ε.Τ.Ε.
  • Τμήμα 2. Ισόπεδη διασταύρωση Παλαιάς Οδού Κοντοπούλου - Κόμβος Ο.Λ.Π.: Στο τμήμα αυτό έγιναν έργα αναβαθμίσεως της οδού σε αυτοκινητόδρομο από την κοινοπραξία Κλέαρχος Ρούτσης Α.Τ.Ε. - Ελληνική Τεχνική Α.Τ.Ε.Β.Ε. - Συν Τεχνική Α.Τ.Ε. με την κατασκευή των κλάδων της γεφύρας Τσιμεντοβιομηχανίας ''Ηρακλής'' και τον ανισόπεδο κόμβο οδού Μιχαληνού με την σήραγγα που κατασκεύασε η Ελληνική Τεχνική Α.Τ.Ε. και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις τις τοποθέτησε η ''Κλέαρχος Ρούτσης Α.Τ.Ε.'' μέχρι την έξοδο του Ανισοπέδου Κόμβου του Ο.Λ.Π.
  • Τμήμα 3. Ανισόπεδος Κόμβος Ο.Λ.Π. - Ανισόπεδος Κόμβος Ακτής Ηετιωνίας: Στο τμήμα αυτό κατασκευἀσθηκε γέφυρα από την οποία διέρχεται η Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου η οποία ξεκινά από την έξοδο του ανισοπέδου κόμβου Ακτής Ηετιωνίας και καταλήγει λίγο πριν τον Ανισόπεδο Κόμβο Ο.Λ.Π.. Η γέφυρα κατασκευάσθηκε από την Τεχνική Εταιρεία J&P Άβαξ και η Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία ΠΡΟΕΤ τοποθέτησε τα αφαιρετά θωράκια ασφαλείας της διαχωριστικής νησίδας σε όλο το μήκος της γεφύρας.
  • Τμήμα 4. Ανισόπεδος Κόμβος Ακτής Ηετιωνίας - Διασταύρωση Οδού Κόνωνος: Στο τμήμα αυτό από τον ανισόπεδο κόμβο Ακτής Ηετιωνίας ο οποίος κατασκευάσθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία Γενικών Κατασκευών, Ναυτιλιακών, Τουριστικών και Δασικών Επιχειρήσεων (Α.Ε.ΓΕ.Κ.) συνδέεται η Εθνική Οδός 56α με την Ακτή Βασιλειἀδη. Η οδός φθάνει μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Αγίου Διονυσίου όπου μετἀ ξεκινά η Λεωφόρος Κονδύλη στην οποία έγιναν έργα αναβαθμίσης με το ξήλωμα των εναπομεινασών γραμμών του τροχιοδρόμου και την κατασκευή διαχωριστικού διαζώματος με χαλύβδινα θωράκια ασφαλείας ως την Οδό Κόνωνος όπου μεταβλήθηκε σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας μέσω διπλασιασμού των κλάδων της.
  • Τμήμα 5. Διασταύρωση Οδού Κόνωνος - Λεωφόρος Τροχιοδρόμων: Στο τμήμα αυτό η 56α περνά παραλλήλως με τις γραμμές των Η.Σ.Α.Π. μέχρι και το Φάληρο όπου εκεί βρίσκονται 2 ανισόπεδοι κόμβοι:
    • Ανισόπεδος Κόμβος Λεωφόρου Βεϊκου με τη Λεωφόρο Τροχιοδρόμων παρά το Γήπεδο Καραϊσκάκη: Ο κόμβος αυτός κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1980
      • Κατασκευή: Παντεχνική Α.Ε.
    • Ανισόπεδος Κόμβος Αυτοκινητοδρόμου 1 με τη Λεωφόρο Τροχιοδρόμων: Αυτός ο ανισόπεδος κόμβος βρίσκεται λίγο παρακάτω από τον ανισόπεδο κόμβο Βεΐκου. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
      • Τεχνική Μελέτη του έργου: Άξων Μελέται Α.Ε., Κωνσταντίνος Μπιτσικώκος.
      • Κατασκευή: Bιοτέρ Α.Ε., Ευκλείδης Α.Τ.Ε., Κοινοπραξία Άκτωρ Α.Τ.Ε. - Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε. - Μοχλός Α.Ε.
  • Τμήμα 6. Λεωφόρος Ποσειδώνος - Ανισόπεδος Κόμβος Λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού (Δέλτα Φαλήρου): Στο τμήμα αυτό η Λεωφόρος Ποσειδώνος φθάνει μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Λεωφόρου Ανδρέα Συγγρού. Η Λεωφόρος Ποσειδώνος είναι το δεύτερο έργο που έγινε για την κυκλοφοριακή και οδική αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 56α. Η κατασκευἠ της ξεκίνησε το 1969 από την Παντεχνική Α.Ε. Το έργο είχε κωδική ονομασία ΚΟ15/76 και κύριος αυτού ήταν η Υπηρεσία Ελέγχου Κατασκευής Μονίμων Οδοστρωμάτων Μείζονος Πρωτευούσης (Υ.Ε.Κ.Μ.Ο.Μ.Π.). Το κόστος του έργου ανήλθε σε 200.000.000 δραχμές.
  • Ανισόπεδος Κόμβος Δέλτα Φαλήρου: Ο ανισόπεδος κόμβος Δέλτα Φαλήρου κατασκευάσθηκε την περίοδο 1977 - 1980. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οδικό έργο το οποίον συνδέει την Εθνική Οδό 91 (Λεωφόρος Συγγρού) με την Εθνική Οδό 56α. Κατασκευάσθηκε από την Εργοληπτική Εταιρεία Δημοσίων Έργων Σκαπανεύς Α.Τ.Ε. και μελετήθηκε από το Τεχνικό Γραφείο Ευπαλινός Τ.Ε.Π.Ε. και τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Αμπακούμκιν. Το έργο επέβλεψε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Επιβλέπων Μηχανικός ήταν ο Κωνσταντίνος Λάγιος. Ο ανισόπεδος κόμβος Δέλτα Φαλήρου ήταν μέχρι τότε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Ελλάδος και κατασκευάσθηκε από προεντεταμένο σκυρόδεμα. Το κόστος του ήταν 400.000.000 δραχμές.

Κατάλογος Κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Οδός 56α
Είδος Όνομα Σημειώσεις
Σκαραμαγκάς Υπο μελέτη αναβάθμιση του Α/Κ
Νέο Ικόνιο
Κερατσίνι Ισόπεδος κόμβος
Λεωφόρος Δημοκρατίας (Πέραμα) Ισόπεδος κόμβος
Σήραγγα 570μ
Λιμάνι Κερατσινίου
Δραπετσώνα
Σήραγγα 400μ
Ακτή Βασιλειάδη
Ακτή Ηετίωνα 1η είσοδος λιμανίου
Άγιος Διονύσιος Ισόπεδος κόμβος, 2η είσοδος λιμανίου
Ακτή Καλλιμασιώτη Ισόπεδος κόμβος
Αθηνών Ισόπεδος κόμβος
Λεωφόρος Αθηνών-Πειραιώς Ισόπεδος κόμβος
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Αυτοκινητόδρομος
Λεωφ. Ποσειδώνος Αυτοκινητόδρομος
Λεωφόρος Συγγρού Τέλος αυτοκινητοδρόμου

Προτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανισόπεδοι Κόμβοι στον Σκαραμαγκά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνική οδός στο λιμάνι του Πειραιά

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα για όλη την Αττική και ειδικά για την κίνηση της Εθνικής οδού 8α από τον Πειραιά και την Λεωφόρο Αθηνών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 47.853.499 ευρώ. Το έργο είναι από τα πλέον απαραίτητο για την περιοχή καθώς το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Λεωφόρο Σχιστού και την Λεωφόρο Αθηνών στην περιοχή του Σκαραμαγκά τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ο ένας ανισόπεδος κόμβος που υπάρχει και συνδέει την Λεωφόρο Σχιστού με την Εθνική Οδό δεν μπορεί να χειριστεί την σημερινή κίνηση και η κατασκευή νέου θα λύσει το σημερινό πρόβλημα.[1] Τα χαρακτηριστικά του έργου είναι:

  • Η κατασκευή του ανισόπεδου ημικόμβου Σκαραμαγκά,
  • Η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Ναυπηγείων, ο οποίος προβλέπεται να εξυπηρετεί τη σύνδεση της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως (Σχιστού) με την οδό Παλάσκα,
  • Η βελτίωση του ανισόπεδου κόμβου Σχιστού μεταξύ της Εθνικής οδού 8α και της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως - Σχιστού
  • Η ολοκλήρωση του Ημιδιανοιχθέντος τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω (Αυτοκινητόδρομος 65) σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου, από το πέρας του κατασκευασμένου και ήδη σε λειτουργία τμήματος της Λεωφόρου, μέχρι τα όρια του Ανισόπεδου Ημικόμβου Σκαραμαγκά (συμβολής της Δ.Π.Λ.Α. στην ΕΟ 8α), καθώς και τα απαιτούμενα έργα συλλεκτήρων όμβριων και αποχετεύσεως, οδοφωτισμού, σηματοδοτήσεως, σημάνσεως - ασφαλίσεως και πρασίνου.[2][3]

Υπογειοποίηση Λεωφόρου Ποσειδώνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπογειοποίηση της λεώφορου προτάθηκε από τον Ρέντσο Πιάνο στην μελέτη του για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου. Το όραμα της μελέτης είναι η σύνδεση της πόλης (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο) με τη θάλασσα, μια σχέση που έχει διαρραγεί από τη δημιουργία της Λεωφόρου Ποσειδώνος και της συνεχούς κάλυψης των ακτών. Για τον λόγο αυτό, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει είναι η μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα και η πλήρης υπογειοποίησή της.[4] Οι πέντε κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στο ΕΣΠΑ 3 ανισόπεδοι κόμβοι στον Σκαραμαγκά, τον Γενάρη η δημοπράτηση». ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  2. «Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. - Αρχική Σελίδα» (PDF). www.pedmiede.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  3. PreviewADD. «Έρχεται η δημοπράτηση για 3 ανισόπεδους κόμβους στον Σκαραμαγκά». www.skyrodemanet.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  4. «ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ Ο ΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ». iNewsgr.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «.......ODYSSEAS FROM CHIOS: Ανάπλαση του φαληρικού μετώπου - Θα υπογειοποιηθεί η Λ. Ποσειδώνος». odysseaschios.blogspot.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]