Εθνική Κύπρου (ράγκμπι γιούνιον ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύπρος
ΈνωσηΚυπριακή Ομοσπονδία Ράγκμπυ
ΨευδώνυμοΤα Αγρινά
ΈμβλημαΑγρινό
Στάδιο«Στέλιος Κυριακίδης»
1η αμφίεση
2η αμφίεση
Πρώτος αγώνας
Κύπρος 39–3 Ελλάδα
(24 Μαρτίου 2007)
Ευρύτερη νίκη
Βουλγαρία 3–94 Κύπρος
(28 Μαΐου 2012)
Ευρύτερη ήττα
Λετονία 31–3 Κύπρος
(7 Νοεμβρίου 2015)

Η εθνική ομάδα ράγκμπι γιούνιον της Κύπρου, γνωστή και ως τα Αγρινά,[1] αντιπροσωπεύει την Κύπρο στις διεθείς διοργανώσεις ράγκμπι γιούνιον. Η εθνική ομάδα τελεί υπό τη διοίκηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ.

Η ομάδα κατάφερε να κερδίσει τα 28 από τα 30 παιχνίδια της και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο σερί νικών σε διεθνές επίπεδο με 24, το οποίο σταμάτησε στις 15 Νοεμβρίου 2014 με την ήττα από τη Λετονία. Αποκλείστηκε επίσης με αμφιλεγόμενο τρόπο από τη φάση νοκ-άουτ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι του 2015, καθώς δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια συμμετοχής σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ράγκμπι.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο διεθνές παιχνίδι της εθνικής ομάδας ράγκμπι γιούνιον ανδρών, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2007 με αντίπαλο την Ελλάδα στην Πάφο. Η Κύπρος κέρδισε το παιχνίδι με 39-3 μπροστά από 2.500 οπαδούς.[3] Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2007, η Κύπρος κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν, το Μονακό και τη Σλοβακία για να κερδίσει το FIRA 3D Tournament, ένα μεγάλο επίτευγμα στην πρώτη της περίοδο στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο έχασε τον αγώνα για άνοδο στο επίπεδο 3C στις 6 Σεπτεμβρίου 2008 από το Ισραήλ με 23–14. Παρέμεινε στην FIRA AER ENC Division 3D με το Αζερμπαϊτζάν, το Μονακό, τη Σλοβακία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι την πρόσφατη νίκη εναντίον της Βοσνίας.[4]

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θνική ομάδα ράγκμπι γιούνιον της Κύπρου διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες της στο στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», χωρητικότητας 9.394 θεατών, που βρίσκεται στην Πάφο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus Rugby Federation της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus national rugby union team της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).