Δυο λιοντάρια στον Ειρηνικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυο λιοντάρια στον Ειρηνικό
( Hell in the Pacific)
Εξώφυλλο DVD της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤζον Μπούρμαν[1]
ΠαραγωγήHenry G. Saperstein
ΣενάριοΆλεξ Τζέικομπς[2] και Eric Bercovici[2]
ΠρωταγωνιστέςΛι Μάρβιν[3] και Τοσίρο Μιφούνε
ΜουσικήΛάλο Σίφριν
ΦωτογραφίαΚονραντ
ΜοντάζΤόμας Στάνφορντ
Εταιρεία παραγωγήςABC
ΔιανομήCinerama Releasing Corporation και Netflix
Πρώτη προβολή1968, 18  Δεκεμβρίου 1968 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[4] και 21  Δεκεμβρίου 1968 (Ιαπωνία)[4]
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Δυο λιοντάρια στον Ειρηνικό (Πρωτότυπος τίτλος: Hell in the Pacific) είναι ταινία που αναφέρεται στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικής παραγωγής του 1968 σε σκηνοθεσία Τζον Μπούρμαν και σενάριο των Ρούμπεν Μπερκόβιτς, Αλεξάντερ Τζέικομπ και Έρικ Μπερκόβιτσι. Πρωταγωνιστούν ο Λι Μάρβιν και ο Τοσίρο Μιφούνε.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός πιλότος και ένας Ιάπωνας λοχαγός, βρίσκονται ναυαγοί σε ένα ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Ο Ιάπωνας ανακαλύπτει ξαφνικά ένα στρατιωτικό κιτ προερχόμενο από την συντριβή ένος αεροπλάνου κοντά στο μέρος που ζει.

Ο Αμερικανός, του οποίου το αεροπλάνο συνετρίβει πρόσφατα, διαπιστώνει την ύπαρξη του Ιάπωνα στο νησί και παρατηρεί ότι ο Ιάπωνας έχει μια μικρή δεξαμενή πόσιμου νερού. Τότε εμφανίζεται μπροστά του και του ζητά λίγο νερό. Ο Ιάπωνας αντιλαμβάνεται τον λόγο που εμφανίστηκε και πιστός στο καθήκον του προσπαθεί να πιάσει αιχμάλωτο τον Αμερικανό αρνούμενος κάθε είδους βοήθεια. Ο Αμερικανός κατάφερνει και κρύβεται πίσω στην ζούγκλα, αλλά ο Ιάπωνας βάζει φωτιά σε σωρό από κλαδιά με στόχο να πνίξει τον αντίπαλο του από τον καπνό.

Οι δυο ναυαγοί θα επιδωθούν σε έναν σκληρό αγώνα αλληλοεξόντωσης, ωστόσο κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν ότι η μοναδική διέξοδος τους είναι να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν. Θα σταματήσουν μεταξύ τους τις εχθροπραξίες και θα αρχίσουν να μοιράζονται τις δουλειές και τα τρόφιμα.

Αργότερα, ο Αμερικανός παρατηρεί τον Ιάπωνα που προσπαθεί να κατασκευάσει μια σχεδία. Τον επιπλήττει επειδή κλέβει το "κορμό" του για να φτιάξει τη σχεδία και επειδή ήταν ύπουλος για την κατασκευή του. Αφού παρατήρησε ότι η ίδεα του Ιάπωνα για την σχεδία είναι κακή, του λέει ότι πρέπει να χτίσουν μια καλύτερη σχεδία μαζί. Ο Ιάπωνας διαφωνεί αρχικά, αλλά τελικά συνεργάζονται και χτίζουν μια μεγάλη σχεδία. Αφού την έβαλαν στο νερό και ξεπέρασαν τα δυνατά κύματα του υφάλου, κατορθώνουν και βγαίνουν στον ωκεανό.

Μέρες αργότερα ταξιδεύοντας σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, φτάνουν σε ένα νέο σύμπλεγμα νησιών, σε ένα από τα οποία φαίνεται να υπάρχει μια εγκαταλελειμμένη στατιωτική βάση. Ο Ιάπωνας έχει το προβάδισμα, αφού την αναγνωρίζει ως ιαπωνική βάση. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός εντοπίζει αμερικάνικες προμήθειες και αρχίζει να φωνάζει, ζητώντας από τους στρατιώτες που μπορεί να ακούσουν να μην πυροβολήσουν επειδή ο Ιάπωνας είναι ο «φίλος» του. Σε ένα σημείο, τρομαγμένος συναντώντας τον φίλο του, ο Αμερικανός αναφωνεί με ανακούφιση: "για μια στιγμή, νόμιζα ότι ήσουν Ιάπωνας. Συνειδητοποιώντας ότι η βάση είναι πραγματικά εγκαταλειμμένη, ψάχνουν για χρήσιμα αντικείμενα και πολυτέλειες, βρίσκοντας τελικά προμήθειες για ξύρισμα, ένα μπουκάλι σάκε, τσιγάρα και ένα τεύχος του περιοδικού Life.

Το βράδυ, ο καθένας βλέποντας τον άλλο καθαρό και ξυρισμένο για πρώτη φορά, πίνουν σάκε μαζί, τραγουδούν και αφηγούνται ιστορίες, παρά το γλωσσικό εμπόδιο. Σε ευχάριστο κλίμα, ο Ιάπωνας κοιτάζει το περιοδικό Life και τρομοκρατείται βλέποντας φωτογραφίες νεκρών και φυλακισμένων Ιαπωνών στρατιωτών. Ο Αμερικανός, που τώρα είναι λίγο μεθυσμένος, αναστατώνεται που ο Ιάπωνας δεν απαντά σε μια ερώτηση για το αν οι Ιάπωνες πιστεύουν στον Θεό και οι δυο θυμώνουν ο ένας τον άλλον, πολύ αναστατωμένοι αδυνατούν να παρατηρήσουν τους όλο και πιο δυνατούς ήχους του νησιού που ακούγονται. Οι Ιάπωνας σηκώνονται και περπατά λίγα βήματα μακριά και ο Αμερικανός σηκώνεται και κλοτσάει πάνω από τη φωτιά. Καθώς οι Ιάπωνας γυρίζει και περπατά πίσω, μια βόμβα χτυπά το κτίριο στο οποίο βρίσκονται και το καταστρέφει.

Στο εναλλακτικό τέλος της ταινίας (διατίθεται σε κυκλοφορίες DVD), δεν συμβαίνει χτύπημα από βόμβα στο κτίριο και οι δύο άνδρες εμφανίζονται να βγαίνουν ξεχωριστά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στα Νησιά Ροκ του Παλάου στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες.

Και οι δύο ηθοποιοί υπηρέτησαν για τις αντίστοιχες χώρες τους κατά τον πόλεμο του Ειρηνικού. Ο Λι Μάρβιν, ο οποίος ήταν στους πεζοναύτες των ΗΠΑ, τραυματίστηκε και του απονεμήθηκε το παρασήμο της Μοβ Καρδιάς κατά τη διάρκεια της Μάχης του Σαϊπάν το 1944. Ο Τοσίρο Μιφούνε υπηρέτησε στην Αυτοκρατορική Ιαπωνική Στρατιωτική Αεροπορική Υπηρεσία.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία με προϋπολογισμό παραγωγής 4.150 εκατομμύρια δολάρια είχε έσοδα 3.23 εκατομμύρια δολάρια κατά το έτος προβολής της.[5]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 67% βασισμένες σε 18 κριτικές, με μέσο όρο 6.5 στα 10. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0063056/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. www.imdb.com/title/tt0063056/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0063056/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 11  Ιουνίου 2022.
  5. "ABC's 5 Years of Film Production Profits & Losses", Variety, 31 Μαΐου 1973 page 3
  6. «Δυο λιοντάρια στον Ειρηνικό». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]