Δορυφορική αλτιμετρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δορυφορική αλτιμετρία είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 περίπου χρόνια και σκοπός της ήταν η παρατήρηση και μελέτη των ιδιοτήτων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της μεταβολής της στάθμης της θάλασσας, των μετακινήσεων των πάγων, της ταχύτητας των ανέμων, του ύψους των κυμάτων και της θερμοκρασίας του νερού.

Η τεχνική βασίζεται στον υπολογισμό της στιγμιαίας στάθμης της θάλασσας με ένα ραντάρ κυμάτων (περίπου 13 GHz) που βρίσκεται σε τεχνητό δορυφόρο. Το ραντάρ αλτίμετρο του τεχνητού δορυφόρου εκπέμπει παλμούς κατακόρυφα στην επιφάνεια της Γης οι οποίοι ανακλώνται από την επιφάνεια της θάλασσας, επιστρέφουν στο δορυφόρο και μέσω του χρόνου μετάβασης - επιστροφής υπολογίζεται η απόσταση δορυφόρου και στιγμιαίας στάθμης της θάλασσας.[1] Οι πληροφορίες που παρέχουν τα ανακλώμενα κύματα σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό της θέσης του τεχνητού δορυφόρου με μεγάλη ακρίβεια (μέσω GPS, DORIS) δίνουν την δυνατότητα μετρήσεων υψηλής ακρίβειας σχετικά με τις θαλάσσιες μεταβολές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Απειλή για τον άνθρωπο». Χανιώτικα νέα. 15 Σεπτεμβρίου 2010. http://www.haniotika-nea.gr/52202-apeili-gia-ton-anthrwpo/. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2014.