Δομιτία (κόρη του Γναίου Δομίτιου Κόρβουλο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομιτία (κόρη του Γναίου Δομίτιου Κόρβουλο)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛεύκιος Άννιος Βινικιανός (γαμπρός του Γ. Δ. Κόρβουλο)
ΤέκναAnnius
ΓονείςΓναίος Δομίτιος Κόρβουλο και Κασσία Λογγίνα
ΑδέλφιαΔομιτία Λογγίνα

Η Δομιτία, λατιν. Domitia (άκμασε τον 1ο αι.) από το γένος των Δομιτίων Κορβούλο, ήταν Ρωμαία ευγενής, αδελφή της Δομιτίας Λογγίνας και ανιψιά της Μιλωνίας Καισωνίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Γναίου Δομιτίου Κορβούλο[1], υπάτου και στρατηγού, και της Κασσίας Λογγίνας, κόρης τού Γαΐου Κασσίου Λογγίνου υπάτου το 30. Μητέρα της Κασσίας Λογγίνας ήταν η Ιουνία Λεπίδα, κόρη της Αιμιλίας Λεπίδας, που με τη σειρά της ήταν κόρη της Ιουλίας της Νεότερης.

Μικρότερη αδελφή της ήταν η Δομιτία Λογγίνα[2], σύζυγος τού Δομιτιανού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων[2]. Η εκ πατρός θεία της ήταν η Μιλωνία Καισωνία[2], σύζυγος τού Καλιγούλα[3]. Η Δομιτία γεννήθηκε προς τα μέσα τού 1ου αι. Το έτος 63 ο σύζυγός της Βινικιανός ήταν διοικητής στρατού στον Ευφράτη υπό τον πεθερό του. Το 66 ο Βινικιανός και ο πεθερός του αναμείχθηκαν σε μία συνωμοσία για τον εκτοπισμό του Νέρωνα[1]. Όταν αυτή αποκαλύφθηκε, ο Βινικιανός αρνήθηκε να μιλήσει ή να αποδείξει την αθωότητά του στον Αυτοκράτορα και έγινε αυτόχειρας το 67.

Δεν γνωρίζουμε πότε απεβίωσε η Δομιτία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 63 είχε παντρευτεί τον Λούκιο Άννιο Βινικιανό, συγκλητικό[1]. Ο ιστορικός Σουητώνιος αναφέρει, ότι η Δομιτία και ο Βινικιανός είχαν έναν γιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Nero: An emperor loved by the people». web.archive.org. 15 Μαΐου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2003. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. «Historia Naturalis, Βιβλίο Ε', κεφ. 44». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023. 
  3. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. «Historia Naturalis, Βιβλίο Ζ', κεφ. 4». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023.