Διονύσης Μαλλούχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσης Μαλλούχος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διονύσης Μαλλούχος (Ελληνικά)
Γέννηση12  Μαρτίου 1963[1]
Αθήνα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Εθνικό Ωδείο
Ωδείο Αθηνών (έως 1987)
Ακαδημία Μουσικής «Φραντς Λιστ» (1988–1991)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
πιανίστας

Ο Διονύσης Μαλλούχος είναι Έλληνας πιανίστας, μουσικός, μουσικός παιδαγωγός και πρόσωπο πολιτισμού με εκτεταμένη δραστηριότητα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.

Μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο, με τη Θάλεια Μπαχά και στο Ωδείο Αθηνών, με τον Γεώργιο Αρβανιτάκη, από όπου έλαβε Δίπλωμα Πιάνου το 1987. Ως υπότροφος των ιδρυμάτων "Μπάκαλα" και "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", φοίτησε στην Ακαδημία "Ferenc Liszt" της Βουδαπέστης [1], την περίοδο 1988-91, κοντά στους Márta Gulyás και Istvan Gulyas.

Είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου Σχολής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την ειδικότητα του χημικού μηχανικού. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (διετές διατμηματικό πρόγραμμα "Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία" - Τμήμα Μουσικών Σπουδών & Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ).

Σολίστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών, την Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Εγχόρδων “Franz Liszt” της Ουγγαρίας [2] (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Φεστιβάλ Αθηνών ΄93).

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει εμφανισθεί σε σημαντικές αθηναϊκές αίθουσες, σε πολυάριθμα Φεστιβάλ (Πεντέλης, Κερκύρας, Ηρακλείου Κρήτης, Σάμου, Σύρου, Τήνου, Νάξου, Αίγινας, Πάτμου, Kορώνης, Μάνης, MuSifanto Σίφνου κ.α.), στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καλαμάτα και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο Μόντε Κάρλο, τη Γερμανία (Βερολίνο), τις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Nashville, πανεπιστήμια Princeton, Rutgers, Indianapolis), την Abuja της Νιγηρίας, στο Φεστιβάλ της Bevagna και στη “Villa Reale” της Monza στην Ιταλία, στη Βουδαπέστη, το Εstergom και άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, κ.α., σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Δισκογραφική Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δισκογραφική του παραγωγή περιλαμβάνει ποικιλία έργων για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου, Ελλήνων και ξένων συνθετών, στις εταιρείες ΕΜΙ, SONY, Subways Music, IRIDA Classical και UTOPIA–Mικρή Άρκτος. Ενδεικτικά: “Αλκυονίδες του Έρωτα”-Δημήτρης Παπαδημητρίου (μουσικός), “Τρία κυπριακά τραγούδια”-Γιώργος Κουρουπός, «Τα μάγια της πεταλούδας»-Νέστωρ Ταίηλορ, "Βιέννη - Ντύσσελντορφ - Βιέννη" με έργα κλασικών και ρομαντικών συνθετών, Debussy: La musique à moi by Natalia Gerakis, Myrsini Margariti & Dionyssis Mallouhos, "Έρωτος εκφάνσεις" με έργα Δημήτρη Μηνακάκη για βιόλα και πιάνο, κ.α.

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τριακονταετή και πλέον πείρα στη διδασκαλία του πιάνου, είναι σήμερα καθηγητής στο Αττικό Ωδείο και συντονιστής του μετεκπαιδευτικού σεμιναριακού κύκλου «Πιάνο Χωρίς Σύνορα». Παράλληλα δίνει masterclasses στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Σίφνο, τη Νάουσα, το Ηράκλειο Κρήτης και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Ωδεία. Από το 2007 ως το 2015 δίδαξε “Αγωγή της Μουσικής” στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από το 2009 ως το 2015 διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Φραγκίσκης Καρόρη στην ΕΤ-1, ως σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών με έμφαση στον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους [«Ο Κόσμος της Μουσικής», Διεθνείς Μουσικοί Διαγωνισμοί, «Το παιχνίδι του μαύρου και του άσπρου» (1984-92), «Νέα και Νότες» (1994-95)].

Τρίτο Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Απρίλιο του 2003 ως τον Οκτώβριο του 2021 επιμελούνταν και παρουσίαζε ζωντανά εκπομπή στην πρωινή ζώνη του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου».

Διετέλεσε συντονιστής του Τρίτου Προγράμματος την περίοδο 2016-2018. Επί δικής του διεύθυνσης, το Τρίτο Πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και επεκτάθηκε σε πρόγραμμα και δραστηριότητα, όπως με την δημιουργία και καθιέρωση από αυτόν της εκπομπής «Τρίτη και 3 στο Τρίτο», όπου οργανώνονταν και μεταδίδονταν ζωντανά συναυλίες από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και με τη συμμετοχή παραγωγών του Τρίτου, στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών,  με δική τους παρουσίαση, επί σκηνής, στην Πειραιώς 260 και απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση και τηλεοπτική μαγνητοσκόπηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.kodaly.gr/index.php/teachers/details/dionyssis-mallouxos/. Ανακτήθηκε στις 25  Φεβρουαρίου 2021.

2. https://www.nakas.edu.gr/el/kathigites/mathimata/klasiki-mousiki/piano/dionysis-mallouchos/ Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2024.