Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών και Μουσείων Παραστατικών Τεχνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών και Μουσείων Παραστατικών Τεχνών (αγγλ.: International Association of Libraries and Museums of the Performing Arts - SIBMAS) ιδρύθηκε το 1954 ως τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA) και το 1976 έγινε μια αυτόνομη ένωση και η έδρα της βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (γαλλ.(Bibliothèque nationale de France). Το σύνολο των μελών της αποτελείται από μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα που ασχολούνται και ειδικεύονται στις παραστατικές τέχνες.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δράση της SIBMAS εστιάζει στην προώθηση και ενίσχυση του έργου των βιβλιοθηκών και των μουσείων των παραστατικών τεχνών καθώς και την υπεράσπιση των συμφερόντων εργαζόμενων σε αυτά. Οι αναλυτικοί στόχοι[1] που έχει θέσει η SIBMAS , προκειμένου να εκπληρώσει το βασικό σκοπό της, όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι:

  1. Να προωθήσει την πρακτική και θεωρητική έρευνα σχετικά με την τεκμηρίωση και τις παραστατικές τέχνες.
  2. Να καθιερώσει μόνιμες διεθνείς επαφές μεταξύ εξειδικευμένων βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων και κέντρων τεκμηρίωσης.
  3. Να συντονίζει το έργο των μελών και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ τους.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όργανα λήψης αποφάσεων[2] της SIBMAS είναι το Συμβούλιο (Council), η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) και η Γενική Συνέλευση (General Assembly). Το Συμβούλιο απαρτίζεται από δεκαεπτά μέλη, διορίζοντας επιπλέον άτομα για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων και είναι υπεύθυνο για το γενικό προσανατολισμό και τη δράση της ένωσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου της SIBMAS και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον προηγούμενο Πρόεδρο (Immediate Past President), δύο Αντιπροέδρους (two Vice-Presidents), τον Γενικό Γραμματέα (Secretary-General), τον Ταμία (Treasurer) και τέσσερα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία εκπροσωπούν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από το σύνολο των παρευρισκόμενων και εκπροσωπούμενων μελών της Ένωσης και συνέρχεται σε συχνότητα δύο ετών, όπου εκλέγει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και επτά μέλη για το Συμβούλιο. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση, για την αντιμετώπιση αναδυόμενων ζητημάτων.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη[3] της SIBMAS περιλαμβάνουν Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal member) και Ιδρύματα (Institutional Member) που σχετίζονται με το έργο της τεκμηρίωσης στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Τα μέλη που καταβάλλουν πλήρη συνδρομή, έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο μπορεί να ασκηθεί είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αντιπροσώπου για τα ιδρύματα και μέσω κάποιου άλλου μέλους για τα μεμονωμένα άτομα για μια μόνο φορά. Κατά τη συμμετοχή τους στο έργο της SIBMAS δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να αναπτύξουν συνεργατικές σχέσεις με επαγγελματίες και οργανισμούς του κλάδου και κατ’ επέκταση να προωθήσουν το έργο τους.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SIBMAS μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Συγκεκριμένα, διοργανώνει συνέδρια όπου τα μέλη της μπορούν να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους, να συζητήσουν για υπάρχοντα και αναδυόμενα θέματα του χώρου των παραστατικών τεχνών, καθώς και να ενημερωθούν για εξελίξεις του χώρου. Παράλληλα, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς και συμμετέχει στη διεξαγωγή διεθνών προγραμμάτων. Έχει αναπτύξει και διατηρεί τον ηλεκτρονικό κατάλογο «SIBMAS International Directory of Performing Arts Collections and Institutions»[4], στον οποίο καταγράφονται ιδρύματα που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες. Μια ακόμη, καινοτομία της SIBMAS αποτελεί η Επιτροπή Καταλογογράφησης και Βιβλιογραφικού Ελέγχου (Cataloguing and Bibliographic Control Commission)[5], η οποία παρακολουθεί τα συνέδρια που πραγματεύονται θέματα καταλογογράφησης και βιβλιογραφικού ελέγχου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στόχοι της SIBMAS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της SIBMAS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Μέλη της SIBMAS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ηλεκτρονικός κατάλογος της SIBMAS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Επιτροπή Καταλογογράφησης και Βιβλιογραφικού Ελέγχου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]