Διαφθορά στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα εξετάζει την διαφθορά στην Κύπρο.

Βαθμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει σημειώσει θεωρητικά κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και μία από αυτές είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2012, η οποία προβλέπει τη σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη διαφθορά.

Το ισχυρό και ανεξάρτητο κυπριακό δικαστικό σύστημα είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ωςεκ τούτου, οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν τη διαφθορά ένα πιεστικό ζήτημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο.[1] Ωστόσο, απαιτείται η ύπαρξη ενός νόμου που θα προστατεύει τους πληροφοριοδότες προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό μέτρο κατά της διαφθοράς.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα. Επιπλέον, τα σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν πολιτικούς σημαντικών κομμάτων δεν είναι ασυνήθιστα και όταν αυτά αποκαλύπτονται, υπάρχει λιγοστή ή μηδαμινή προσπάθεια έρευνας τους.

Η συνήθης "άμυνα" που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι πολιτικοί περιλαμβάνει επίσημες δηλώσεις που δηλώνουν ότι "ξέρουν πάρα πολλά" και αν η υπόθεσή τους επιδιωχθεί, θα αποκαλύψουν τη διαφθορά των άλλων μελών ενός κόμματος. [2]

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς για το 2017 κατατάσσει τη χώρα στην 42η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.[3] Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας (η οποία εκδίδει και τον παραπάνω δείκτη) δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το επίπεδο διαφθοράς στη Κύπρο είναι αυξημένο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2013 Investment Climate Statement - Cyprus». The US Department of State. The US Department of State. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «Snapshot of the Cyprus Country Profile». Business Anti-Corruption Portal. GAN Integrity Solutions. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2013. 
  3. «Corruption Perception Index 2017». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. 
  4. e.V., Transparency International. «Cyprus 2013 - World's largest opinion survey on corruption - Transparency International». www.transparency.org. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017.