Δημοσθένης Ταμπακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δημοσθένης Ταμπακόπουλος (ή Ταμβακόπουλος) ήταν Έλληνας τραπεζίτης και έμπορος της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, πρόσωπο με μεγάλη επιρροή.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1860 στην Αθήνα και ήταν απόγονος της ιστορικής, προυχοντικής οικογένειας της Βυτίνας, Αρκαδίας.

Το 1865 είναι εγκατεστημένος μαζί με τους γονείς του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε στην Ελλάδα και την Ελβετία και ήταν από τους κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια, έχοντας συγκεντρώσει πάμπολλες ιδιότητες, μεταξύ αυτών:

Διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ανατολής, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Εμπορικής Λέσχης Αλεξανδρείας (1891), Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας (από το 1901 μέχρι και το 1912), μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ),[1] εκλεγμένο μέλος του Δημαρχιακού Συμβουλίου Αλεξανδρείας (ήταν μέλος του Συμβουλίου για πάνω από 15 χρόνια), Γραμματέας του Διεθνούς Συνδέσμου κατά της Σωματεμπορίας (1905), ιδρυτής και πρόεδρος στην πρώτη προσωρινή επιτροπή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (1909), πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας των Τραμ, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Καπνεκοπτών, εκ των ιδρυτών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης Φιλελευθέρων (1891), πρόεδρος της Πελοποννησιακής Αδελφότητας, ιδρυτής και επικεφαλής (Σεβάσμιος) της τεκτονικής στοάς Αλεξανδρείας «Μέγας Ἀλέξανδρος» (1907-1910), πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου «Κόδρος» (1926) και πρόεδρος του Λαϊκού Κέντρου.[2][3]

Είχε παρασημοφορηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Σουλτάνο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενώ οδός στην Αλεξάνδρεια έφερε το όνομά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λέκκου, Παντελής. Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας από της ιδρύσεώς του εως το 1960. Θεσσαλονίκη: Ζήτη. σελ. 53. 
  2. Χατζηφώτης, Ιωαννης (1999). Oι δύο αιώνες του νεότερου ελληνισμού. Αθήνα: ΜΠΑΣΤΑΣ/ΠΛΕΣΣΑΣ. σελ. 488. 
  3. Νικηταρίδης, Νϊκος (2017). Αιγυπτιώτικες Προσωπικότητες του Χθες. Ελλάδα: ΑΓΓΕΛΑΚΗ. σελ. 438-439.