Δημοκράτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκράτης
Προτομή του Δημοκράτη.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Δημοκράτης ήταν ένας πυθαγόρειος φιλόσοφος για τον οποίο λίγα είναι γνωστά. [1] Ο Απολλώνιος ο Τυανέας έγραψε τουλάχιστον μία επιστολή προς Δημοκράτη, την Επιστολή 88.

Μια συλλογή ηθικών αξιωμάτων, που ονομάζονται Γνῶμαι χρυσαῖ έχει διασωθεί με το όνομά του. [2] Ωστόσο, πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα αξιώματα προέρχονται από μια πρωτότυπη συλλογή ρήσεων του Δημόκριτου, [3] αν και άλλοι πιστεύουν ότι υπήρχε κι άλλος, ελάχιστα γνωστός Δημοκράτης, του οποίου το όνομα συγχέεται με τον πολύ γνωστότερο Δημόκριτο. [4] Τριάντα από τις Χρυσές ρήσεις βρίσκονται και στον Ιωάννη Στοβαίο και αποδίδονται στον Δημόκριτο.

Τα αξιώματα είναι γραμμένα στην ιωνική διάλεκτο, από την οποία ορισμένοι μελετητές συμπέραναν ότι γράφτηκαν σε πολύ πρώιμη περίοδο. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να προέρχονται από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, λόγω έλλειψης εξωτερικών και εσωτερικών στοιχείων. Μερικές από αυτές τις ρήσεις παρατίθενται από τον Ιωάννη Στοβαίο και βρίσκονται σε ορισμένα χειρόγραφα με το όνομα Δημόκριτος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Philosophy». www.greece.org. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898), Democrătes». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Waterfield, Robin (7 Σεπτεμβρίου 2000). The First Philosophers: The Presocratics and Sophists. ISBN 9780191605062. 
  4. Taylor, C. (1999). The Atomists, Leucippus and Democritus: Fragments: a Text and Translation. University of Toronto Press. σελίδες 224–225. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]