Δημήτριος Μάρκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Μάρκου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
πολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΑνδρέας Μάρκου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αχαΐας-Ήλιδος)

Ο Δημήτριος Μάρκου ήταν Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν[1] από τα Σειρά Καλαβρύτων και είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δικηγόρος στην Πάτρα από το 1869 έως το 1940. Απεβίωσε, σε ηλικία 100 ετών και τυφλός αλλ' εν ενεργεία δικηγόρος, στις 29 Οκτωβρίου 1940, όταν η οικία του επί των οδών Γούναρη και Κανακάρη βομβαρδίσθηκε από τους Ιταλούς. Εξελέγη[2] βουλευτής Αχαϊας και Ήλιδος στις εκλογές του 1910 (Αυγούστου) και επανεξελέγη[2] σε αυτές του Νοεμβρίου 1910.

Ήταν παντρεμένος με την Κατίνα ΧοΪδά, κόρη του Παυσανία ΧοΪδά, πρώτου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και πρώτου πτυχιούχου της Νομικής Σχολής Αθηνών το έτος 1841 και αδελφή του Αχιλλέως Χοϊδά, βουλευτή Αχαϊας και Ηλιδος και είχε αποκτήσει οκτώ (8) παιδιά[1]: την Αναστασία, σύζυγο Ιωάννου Φαρμακίδη, νομικού συμβούλου του Κράτους, τον Ανδρέα, δικηγόρο, βουλευτή Αχαϊας και υπουργό Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου (1933), την Πηνελόπη, σύζυγο Ανδρέου Νικολάου, διευθυντού της Τραπέζης της Ελλάδος, την Ουρανία, την Θεώνη σύζυγο Χρήστου Βλάχου, την Μαρίνα, σύζυγο Νικολάου ΧαΪδόπουλου, τον Ιωάννη, δικηγόρο και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, την Πολυτίμη (Τιτή), σύζυγο Δημητρίου Καρόκη. Εγγονός του ήταν ο Κωνσταντίνος Φαρμακίδης, αξιωματικός στρατιωτικής δικαιοσύνης, δικηγόρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίουυ Πατρέων και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΚΟΔΡΟΣ κατά την διάρκεια της κατοχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κώστας Τριανταφύλλου, Ιστορικό λεξικό των Πατρών, Εκ του τυπογραφείου Πέτρου Κούλη, Πάτρα 1995, λήμμα Μάρκου
  2. 2,0 2,1 Βουλή των Ελλήνων, Μητρώον Πληρεξουσίων, Γερουσιαστών και Βουλευτών. 1822-1935, Αθήνα 1986, σελ. 244 - 245 (pdf)