Δαυίδ Β΄ της Ιβηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαυίδ Β΄ της Ιβηρίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος937
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑδαρνάσης Δ΄ της Ιβηρίας
ΑδέλφιαΣουμπάτ Α΄ της Ιβηρίας

Ο Δαυίδ Β΄ ο μάγιστρος, γεωργιανά: დავით II David II (απεβ. το 937) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας (μετέπειτα Γεωργίας) του κλάδου του Tάο-Κλαρτζέτι ήταν τιτουλάριος βασιλιάς της Ιβηρίας από το 923 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και ο τελικός διάδοχος του Aνταρνάσε Δ΄ της Ιβηρίας ως βασιλιά της Ιβηρίας. Η εξουσία του Δαβίδ Β΄ περιοριζόταν στα δουκάτα του Κουέλι - Τζαβαχέτι και το Κάτω Τάο καθώς οι βασικές περιοχές της Εσωτερικής Ιβηρίας (Σίντα Κάρτλι) ήταν υπό τον έλεγχο της Αμπχαζίας. Παρά τον βασιλικό του τίτλο και σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Δαβίδ Β΄ δεν έφερε τον παραδοσιακό υψηλό Βυζαντινό τίτλο του κουροπαλάτη, που απονεμήθηκε από τον Αυτοκράτορα στον μικρότερο αδελφό τού Δαυίδ Β΄, Aσότ Β΄. Ως αποτέλεσμα, η επιρροή και το κύρος του Δαβίδ Β΄ επισκιάστηκαν από εκείνα του μικρότερου αδελφού του, Ασότ Β΄. Όπως αποδεικνύεται από το Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν (περί διοικήσεως της Αυτοκρατορίας) του Κωνσταντίνου Ζ΄ των Μακεδόνωνυ, ο Δαβίδ Β΄ είχε μόνο τον τίτλο του μαγίστρου, τον οποίο μοιραζόταν με τον συγγενή του Γεώργιο Β΄ του Τάο. Τόσο ο Γεώργιος Β΄, όσο και ο Δαβίδ Β΄, αντιτάχθηκαν αποφασιστικά στη Βυζαντινή κατάληψη της πόλης των Βαγρατιδών-Ιβηρίας Aρτανούτζι, φέουδου του πεθερού τού Γεωργίου Β¨ Aσότ του Ταχέως. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, ο Δαβίδ Β΄ συνέλαβε ακόμη και τον Βυζαντινό πληρεξούσιο, τον πατρίκιο Κώνσταντα, ο οποίος είχε αποσταλεί για να κάνει τον Γεώργιο μάγιστρο και τον αδελφό του Δαυίδ Β΄, Ασότ κουροπαλάτη. [1]

Ο Δαβίδ Β΄ απεβίωσε άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Σουμπάτ Α΄. [2]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tavadze, Leri (2012). «კურაპალატის ტიტული ტაო-კლარჯეთის ბაგრატიონთა სამეფო სახლში [Title of kouropalates in Tao-Klarjeti Bagrationi royal house]» (στα Georgian, English). Proceedings of the Institute of Georgian History (Tbilisi: Meridian Publishers) Special: To the Splendid Hermitage Places of Klarjeti: 87–89. ISSN 1987-9970. http://geohistory.humanities.tsu.ge/images/SHROMEBI/SHROMEBI-Klarjeti/06.%20Leri%20Tavadze.geo.pdf. 
  2. Toumanoff, Cyril (1967). Studies in Christian Caucasian History, pp. 490–493. Georgetown University Press.
Προκάτοχος
Αδαρνάσης Δ΄ της Ιβηρίας
βασιλιάς της Ιβηρίας
923-937
Διάδοχος
Σουμπάτ Α΄ της Ιβηρίας