Δέλιος Παπανεδέλκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δέλιος Παπανεδέλκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1882
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
Θάνατος1960
Σκόπια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Δέλιος Νεδέλκος) Παπανεδέλκος ήταν σλαβόφωνος κομμουνιστής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις Γιάννες ή Ένες (Μεταλλικό) Κιλκίς το 1882. Συμμετειχε στην Εξέγερση του Ίλιντεν και στους αγώνες του εργατικού κινήματος από τις αρχές του 20ου αιώνα. Για την δράση του φυλακίστηκε πολλές φορές σε Οθωμανικές φυλακές. Ήταν στέλεχος της αριστερής Βουλγαρικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΜΕΟ Ενωμένη κατά τον μεσοπόλεμο.

Συνδέθηκε με το ΚΚΕ και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία[1]. Παραδόθηκε στους Γερμανούς από το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου μαζί με άλλους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους δίχως να απελευθερωθεί. Λόγω ότι η γυναίκα του ήταν Γερμανίδα και ο αδερφός του στέλεχος της Βουλγαρικής λέσχης Θεσσαλονίκης απελευθερώθηκε και μεσολάβησε για να γίνει η Απελευθέρωση των Μακεδόνων κομμουνιστών με σύμφωνη γνώμη των στελεχών του ΚΚΕ της Ακροναυπλίας ώστε να ανασυγκροτηθεί το κόμμα[2]. Συμμετείχε στο ΕΑΜ από την στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος[3] και για τη δράση του φυλακίστηκε πάλι από τις Ελληνικές κατοχικές αρχές μαζί με άλλους ΕΑΜίτες στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς.

Με τη μεσολάβηση της Βουλγαρικής λέσχης (συμμετείχε ο αδερφός του) ενώ και ο ίδιος ήταν σημαίνον στέλεχος[4][5] αφέθηκε ξανά ελεύθερος. Αναφέρεται ότι έγινε μαχητικό μέλος της λέσχης[6]. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου φυλακίστηκε στην Γιουγκοσλαβία ως υποστηρικτής του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ στη διαμάχη του με το ΚΚΓ[7]. Πέθανε στα Σκόπια το 1960.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Φύλλο: 15/6/1936, Σελίδα: 4
  2. Ποιοι πολέμησαν και ποιοι ήταν οι συνεργάτες των κατακτητών, Λεωνίδας Στρίγκος, Ριζοσπάστης Φύλλο: 10/11/1981, Σελίδα: 3 & 7
  3. Η Κατοχή εν Μακεδονία Βιβλίο Πρώτο, Αθάν. Ι. Χρυσοχόου έτος 1949, Θεσσαλονίκη. σελ 34-35
  4. Λεηλασία Φρονημάτων, τόμος Α', Κολλιόπουλος Εκδόσεις Βάνιας. σελ 37
  5. Η Κατοχή εν Μακεδονία ό.π σελ 14
  6. Η βουλγαρική προπαγάνδα στη γερμανοκρατούμενη Μακεδονία Βουλγαρική λέσχη Θεσσαλονίκης 1941-1944, σελ. 32 Καρδάρας Χρήστος Δ. Εκδόσεις Επικαιρότητα
  7. Alekseyev Попнеделков Неделко Алексеев М.А., Колпакиди А.И., Кочик В.Я. Энциклопедия военной разведки. 1918-1945 гг. М., 2012, стр. 617.