Γύρνα πίσω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γύρνα πίσω
Volver
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΠέδρο Αλμοδόβαρ
ΠαραγωγήΈσθερ Γκαρθία
ΣενάριοΠέδρο Αλμοδόβαρ
ΠρωταγωνιστέςΠενέλοπε Κρουζ
Κάρμεν Μάουρα
Λόλα Ντουένιας
Μπλάνκα Πορτίγιο
Γιοχάνα Κόμπο
Τσους Λαμπρεάβε
ΜουσικήΑλμπέρτο Ιγκλέσιας
ΦωτογραφίαΧοσέ Λουίς Αλκάινε
ΜοντάζΧοσέ Σαλσέδο
Εταιρεία παραγωγήςEl Deseo[1]
ΔιανομήSony Pictures Classics
Πρώτη προβολή17 Μαρτίου 2006
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΙσπανία
ΓλώσσαΙσπανικά
Προϋπολογισμός$9,4 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$85.585.177[2]

To Γύρνα πίσω (πρωτότυπος τίτλος: Volver, [προφορά: bolˈβer]) είναι δραματική ταινία του 2006 σε σκηνοθεσία και σενάριο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Πρωταγωνιστούν οι Πενέλοπε Κρουζ, Κάρμεν Μάουρα, Λόλα Ντουένιας, Μπλάνκα Πορτίγιο, Γιοχάνα Κόμπο και Τσους Λαμπρεάβε. Η ταινία επικεντρώνεται σε μία εκκεντρική οικογένεια, η οποία αποτελείται μόνο από γυναίκες, που ζει σε μία νότια περιοχή στη Μαδρίτη. Η Κρουζ, υποδύεται τη Ραϊμούντα, μία μητέρα που μάχεται να τα βγάλει πέρα, και που προσπαθεί να προστατεύσει τη 14χρονη κόρη της. Η αποκορύφωση της κρίσης στην οικογένεια έρχεται όταν η μητέρα της "επιστρέφει" από τους νεκρούς.

Η πλοκή του έργου είναι εν μέρει επηρεασμένη από μία παλαιότερη ταινία του Αλμοδόβαρ, Το μυστικό μου λουλούδι (1995), η οποία περιέχει την πλοκή της ταινίας ως μυθιστόρημα το οποίο δεν γίνεται τελικά δεκτό προς κυκλοφορία.[3] Αντλώντας έμπνευση, επίσης, από τον ιταλικό νεορεαλισμό του 50 και 60, εποχές που σημάδεψαν οι Φεντερίκο Φελίνι, Λουκίνο Βισκόντι και Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Αλμοδοβάρ δημιουργεί μία ταινία, όπου τα θέματά της θίγουν τη σεξουαλική κακοποίηση, τη μοναξιά και τον θάνατο, αναμιγνύοντας διάφορα καλλιτεχνικά είδη, όπως για παράδειγμα τη φάρσα, το μελόδραμα, την τραγωδία και τον μαγικό ρεαλισμό. Η ταινία τοποθετείται στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, Λα Μάντσα.

Το Volver ήταν μέρος του διαγωνιστικού μέρους του Φεστιβάλ Καννών, το 2006, κερδίζοντας τελικά το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου (το οποίο το μοιράστηκαν οι έξι βασικές ηθοποιοί) και Καλύτερου Σεναρίου.[4] Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 10 Μαρτίου του 2006, στο Πουερτογιάνο της Ισπανίας, όπου σκηνές του έργου γυρίστηκαν εκεί. Το 2006, η Πενέλοπε Κρουζ υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Ά' Γυναικείου Ρόλου, πράγμα που την καθιστά την πρώτη Ισπανίδα ηθοποιό που λαμβάνει υποψηφιότητα σε αυτήν την κατηγορία, από την Αμερικανική Ακαδημία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.europeanfilmacademy.org/2006.122.0.html. Ανακτήθηκε στις 21  Μαρτίου 2020.
  2. 2,0 2,1 Volver (2006) Boxofficemojo.com
  3. D'Ursi, Carlo (14 Μαρτίου 2006). «Interview with Pedro Almodóvar, Director». Cineuropa. Cineuropa.org. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 
  4. «Festival de Cannes: Volver». festival-cannes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]