Γυναίκα και Αθλητισμός (Κύπρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» του ΚΟΑ έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την προώθηση της ισοτιμίας των  φύλων στον αθλητισμού. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θέση της γυναίκας στον κυπριακό αγωνιστικό αθλητισμό, σε πολλαπλά επίπεδα, η Επιτροπή διεξήγαγε 2 έρευνες σε Παγκύπρια βάση, και προχώρησε στη σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Το 2011, η Επιτροπή  διεξήγαγε μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου την Παγκύπρια έρευνα με θέμα ‘Γυναίκα και Αθλητισμός στην Κύπρο’. Στόχος της εν λόγω έρευνας, όπως έχει ήδη προαναφερθεί, ήταν ο καθορισμός της συμμετοχής της γυναίκας στα αθλητικά δρώμενα του τόπου – τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και για σκοπούς αναψυχής.

Σημαντικός λόγος διεξαγωγής της έρευνας αποτέλεσε και η προοπτική σύγκρισης των αποτελεσμάτων της με αντίστοιχα αποτελέσματα ερευνών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και η γενική διαπίστωση του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Β’ Μέρος της έρευνας αφορούσε στη συμμετοχή της γυναίκας στον Αγωνιστικό Αθλητισμό σε πολλαπλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων τα κέντρα λήψης αποφάσεων (Εκτελεστικά Συμβούλια, Διευθυντικές θέσεις, Υπο-Επιτροπές κλπ),  το έμμισθο προσωπικό των αθλητικών ομοσπονδιών, σωματείων, λεσχών, κ.α., και τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Το 2014, η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» του ΚΟΑ, συγκέντρωσε παρόμοια δεδομένα με τα προαναφερθέντα από τις αθλητικές ομοσπονδίες. Στόχος της ήταν η σύγκριση των δεδομένων αυτών με τα αντίστοιχα του 2011.