Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ίδρυση και λειτουργία ως ορφανοτροφείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου βρίσκεται στην Λευκωσία, στον Στρόβολο στην Κύπρο. Το κτίριο χτίστηκε πιθανόν, μεταξύ 1930 – 1935 για ορφανοτροφείο με δωρεά της Αθηνάς Διανέλλου για τα ορφανά, για να ζουν σ΄ ένα καλύτερο υγιεινό περιβάλλον, διότι το προηγούμενο οίκημα του ορφανοτροφείου ήταν πολύ πιο παλιό, μέσα στην παλαιά Λευκωσία, στον ΄Αγιο Ιάκωβο. Το 1950 ήταν κτισμένη μόνο η βόρεια πτέρυγα (στην οποία είναι η κύρια είσοδος) και είχε την προτομή της δωρήτριας, στον περίβολο.

Οι αδελφές Ευγενία Θεοδότου και Αθηνά Διανέλλου δώρισαν το κτίριο (ορφανοτροφείο) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για να στεγάσει το εκθετοτροφείο του Αγίου Κασσιανού. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ το μετονόμασε σε ορφανοτροφείο. Κατ΄ αρχή λειτουργούσε με 35 παιδιά και ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Το 1952 περίπου από το κληροδότημα της Στοάς Ταρσή με καταστήματα στη Λευκωσία έδωσε στο ορφανοτροφείο την ευκαιρία επέκτασης του οικήματος με τη δυτική πτέρυγα που βλέπει προς την Αγία Παρασκευή.

Για να γίνει δεκτό ένα παιδί στο ορφανοτροφείο έπρεπε να είναι ορφανό ή άπορο. Φιλοξενούσε παιδιά από 5 χρονών μέχρι 18. Κάποτε φιλοξενήθηκαν και παιδιά που έφερε ο Μακάριος από τη Γκάνα.

Για την κάλυψη των εξόδων του ορφανοτροφείου εισέφεραν διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, εύποροι ιδιώτες και η Αρχιεπισκοπή. Το 1953 η Ευγενία Θεοδότου είχε παραχωρήσει κτηματική περιουσία για ενίσχυση του ορφανοτροφείου.

Χρήση από τους πρόσφυγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το 1974 το κτίριο φιλοξένησε πρόσφυγες. Λόγω των προσφύγων αναγκάστηκαν τα παιδιά να μεταφερθούν σ΄ ένα σπίτι με ενοίκιο. Εν τω μεταξύ τα παιδιά έμειναν πολύ λίγα και έτσι διαλύθηκε το Ορφανοτροφείο.


Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά που έφυγαν οι πρόσφυγες και πήγαν σε δικά τους σπίτια, χρησιμοποιήθηκε από το δημοτικό σχολείο της Ακρόπολης και από το 1983 λειτουργεί ως γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου. Όταν το κτίριο θα γινόταν σχολείο έγιναν κάποιες επεκτάσεις και διαρρυθμίσεις στο χώρο.


Το σχολείο ανήκει στην εκπαιδευτική περιφέρεια Λευκωσίας. Το όνομα του σχολείου δόθηκε προς τιμή και αιώνια μνήμη των μεγάλων ευεργετών Αθηνάς Διανέλλου και Ευγενίας Θεοδότου που έκτισαν το ορφανοτροφείο. Έμβλημα του σχολείου είναι (σφραγίδα και λάβαρο) ένα κλαδί δάφνης και στάχυα.

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου εκδόθηκε "επετηρίδα" και από την επόμενη σχολική χρονιά εκδίδεται το περιοδικό "Πορεία προς τη Μάθηση ". Για τα 20χρονα λειτουργίας του σχολείου εκδόθηκε το 2003 Λεύκωμα. Σήμερα το σχολείο αριθμεί 430 μαθητές/τριες και 40 καθηγητές με πλήρη και μερική απασχόληση.