Γραμματόσημο αεροπορικού ταχυδρομείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρλανδικό γραμματόσημο αεροπορικού ταχυδρομείου. Αξία 1 σελίνι, του 1949.

Ένα γραμματόσημο αεροπορικού ταχυδρομείου (γαλλ.: poste aérienne, αγγλ.: airmail, γερμ.: luftpost) είναι ένα γραμματόσημο ταχυδρομείου, που προορίζεται για να πληρωθεί μια αμοιβή αεροπορικού ταχυδρομείου, που χρεώνεται εκτός της κανονικής τιμής, ή για να πληρωθεί η πλήρης τιμή αεροπορικού ταχυδρομείου, για ένα αντικείμενο ταχυδρομείου που θα μεταφερθεί με αεροπορικό μέσο. [1]

Τα αεροπορικά γραμματόσημα δεν πρέπει να συγχέονται με τις ετικέτες αεροπορικής ταχυδρόμησης, οι οποίες προσαρτώνται στο αντικείμενο ως οδηγίες στην ταχυδρομική αρχή ότι η ταχυδρόμηση πρέπει να γίνει με αεροπορικό τρόπο.

Η εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1877, σφραγίδα για το Μπούφαλo τοποθετημένη στον φάκελο για μεταφορά με το αερόστατο. Αξίες: 1c, 2c κανονικά γραμματόσημα και ένα έξτρα 5c αεροπορικό.

Με την εξέλιξη της αεροπορίας, αρκετές χώρες άρχισαν να πειραματίζονται με πτήσεις (αεροστάτων, αεροπλοίων, αεροπλάνων), και οι ταχυδρομικές αρχές σκέφτηκαν τη αερομεταφορά. Αρχικά οι πτήσεις ήταν μη επίσημες, αλλά ορισμένες πτήσεις, όπως η πτήση με το αερόστατο Μπούφαλo το 1877, [2] μετέφεραν ταχυδρομικά αντικείμενα, στα οποία επισυνάπτονται ετικέτες που μοιάζουν με γραμματόσημα. Στην αρχή, οι επιστολές αεροπορικού ταχυδρομείου κόστιζαν περισσότερο από τις κανονικές επιστολές.

Εκδόθηκαν τόσο γραμματόσημα για όλη τη χρέωση του αεροπορικού ταχυδρομείου, όσο και γραμματόσημα για την έξτρα (εκτός του κανονικού γραμματοσήμου) χρέωση του αεροπορικού ταχυδρομείου. Ορισμένες χώρες περιορίζουν τη χρήση αεροπορικών γραμματοσήμων μόνο σε επιστολές που αποστέλλονται αεροπορικώς, ενώ άλλες επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται αυτά και για άλλες υπηρεσίες ταχυδρομείου. [3]

1935: πρώτη πτήση από τη Νέα Ζηλανδία προς την Αγγλία με αξίες αεροπορικών γραμματοσήμων 1d, 3d και 4 των 6d, συνολικά 28 πένες, ήτοι 2 σελίνια και 4 πένες.

Το πρώτο γραμματόσημο που απεικονίζει ένα αεροπλάνο, ήταν ένα από το ταχυδρομείο των ΗΠΑ, των 20 σεντ, που εκδόθηκε την 1η Ιανουαρίου 1913, αλλά δεν προοριζόταν για τα αεροπορικά ταχυδρομεία: η σειρά των 12 έδειχνε μεθόδους μεταφοράς και παράδοσης. [4] Τέσσερα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ένα γραμματόσημο αεροπορικού ταχυδρομείου στην Ιταλία. Πολλά από τα πρώτα αεροπορικά παρασκευάστηκαν με επιβάρυνση άλλων γραμματοσήμων με επισημάνσεις. Αρχικά το 1917, η Ιταλία χρησιμοποίησε γραμματόσημα ταχείας παράδοσης (express). Κανονικά γραμματοσειρά χρησιμοποιήθηκαν από την Αυστρία το 1918, η Σουηδία χρησιμοποίησε γραμματόσημα για κυβερνητικές επιστολές (official stamps) το 1920.[3] Μερικά άλλα παραδείγματα είναι η χρήση φορολογικών γραμματοσήμων, γραμματοσήμων τηλεγράφου, χαρτοσήμων ή γραμματοσήμων πακέτων από άλλες χώρες. [2] Αεροπορικά γραμματόσημα έχουν εκδοθεί για επιπλέον υπηρεσίες, όπως συστημένα, ταχείας παράδοσης, υπέρ πολεμικών επιχειρήσεων, και ακόμη και με επιπλέον χρέωση κοινωνικής πρόνοιας. [2][3]

Νέος κλάδος συλλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1920 και του 1930, όταν πολλές χώρες εξέδωσαν αεροπορικά γραμματόσημα για να δημοσιοποιήσουν τις νέες διαδρομές των αεροπορικών ταχυδρομείων τους, ξεκίνησε ένας νέος κλάδος στη συλλογή γραμματοσήμων. Αυτό οδήγησε σε μία επέκταση του ενδιαφέροντος των φιλοτελιστών, που περιλαμβάνει τη συλλογή φακέλων και άλλων ταχυδρομικών αντικειμένων που μεταφέρονται με αεροσκάφη.[5] Τα αντικείμενα αεροπορικής ταχυδρόμησης από τις πρώτες ημέρες ήταν ακριβά, λόγω της δημοτικότητας αυτού του πεδίου συλλογής. [6] Ειδικευμένοι κατάλογοι και άλμπουμ άρχισαν να παράγονται για συλλέκτες γραμματοσήμων αεροπορικού ταχυδρομείου και άλλων αεροφιλοτελικών αντικειμένων. [7] Πολλά αεροπορικά γραμματόσημα παρουσιάζουν θέματα αεροπορίας[1], έτσι αυτό αποτελεί μια περιοχή θεματικής συλλογής γραμματοσήμων.[8]

Γραμματόσημα αεροπορικού ταχυδρομείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα αεροπορικά γραμματόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο γραμματόσημο που εκδόθηκε για πτήση αεροπορικού ταχυδρομείου, από τα Ιταλικά Ταχυδρομεία, τον Μάιο του 1917.
24c, 1918, ΗΠΑ. Το αεροπορικό αυτό γραμματόσημο με το ανεμοπλάνο Τζένυ, εκδόθηκε με σφάλμα: το κεντρικό θέμα είναι ανεστραμμένο.

Το πρώτο γραμματόσημο που εκδόθηκε για μια πτήση αεροπορικού ταχυδρομείου ήταν το Μάιο του 1917, όταν τα Ιταλικά Ταχυδρομεία επεσήμαναν τα υπάρχοντα ειδικά γραμματόσημα παράδοσης. [9] Το επόμενο έτος, το Τμήμα Ταχυδρομείου των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε το πρώτο γραμματόσημο αεροπορικού ταχυδρομείου, που εκδόθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό. [10] Ενώ δεν έχει εκτυπωμένο "αεροπορικό" ή "αεροπορική ταχυδρόμηση", απεικονίζει ένα ανεμόπτερο Curtiss JN-4 . [9] Ένα φύλλο από 100 γραμματόσημα βρέθηκε να έχει ένα σφάλμα, γνωστό ως "αντίστροφο Τζένυ", επειδή η εικόνα του ανεμοπτέρου στο κέντρο είναι ανεστραμμένη σε σχέση με το εξωτερικό πλαίσιο. [11] Το σφάλμα είναι ένα από τα πιο γνωστά σε αεροπορικά γραμματόσημα. [2] Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν ειδικά γραμματόσημα αεροπορικού ταχυδρομείου ή με επισήμανση γραμματόσημα για τις πτήσεις Zέπελιν, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930. [12]

Τοπικές εκδόσεις αεροπορικών γραμματοσήμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ημιεπίσημα αεροπορικά γραμματόσημα δεν εκδίδονται από το Ταχυδρομεία, αλλά έχουν επίσημη έγκριση [13] και μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τοπική ταχυδρόμηση. Θα ήταν πιο ακριβές να αποκαλούνται ως ετικέτες παρά ως γραμματόσημα. [14] Για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα ιδιωτικά κατασκευασμένα γραμματόσημα των 5c για το αερόστατο Buffalo, χρησιμοποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου 1877 για μια πτήση αεροστάτου από το Νάσβιλ προς το Γκαλάτιν του Τενεσή.[2] Το Vin Fiz Flyer, ένα ανεμοπλάνο, είχε επίσης ημιεπίσημα γραμματόσημα στην πτήση τού 1911 στις ΗΠΑ. [15]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές και πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις

  1. 1,0 1,1 Miller, Rick. «Have airmail stamps fallen victim to success?». Linn's Stamp News. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  2. 2,0 2,1 Lynch, Maureen & Chris (18 Μαΐου 2006). «Arago: Air Post Semi-Official Issues». National Postal Museum. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Hornung (1970), pps. 94–95
  4. Berkun, Alan (14 Απριλίου 2006). «20-cent Airplane». Arago. National Postal Museum. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2016. 
  5. Williams, Leon Norman (1990). Fundamentals of philately, Rev ed. State College, PA: American Philatelic Society. σελ. 15. ISBN 0-933580-13-4. 
  6. Hornung (1970), pp. 258
  7. Hornung (1970), pp. 262
  8. Solarz, Sanford (18 Σεπτεμβρίου 2008). «Scanning the Horizons:Collecting Aircraft on Stamps». American Air Mail Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2009. 
  9. 9,0 9,1 Baadke, Michael. «Airmail collecting can take you anywhere». Linn's Stamp News. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  10. «Fad to Fundamental: Airmail in America: U.S. Airmail Stamps». National Postal Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  11. «Fad to Fundamental: Airmail in America: Inverted Jenny». National Postal Museum. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  12. Mackay, James (1971). Airmails: 1870–1970. London: B.T. Btaford. σελίδες 147–148. ISBN 0713403802. 
  13. «Arago Glossary». National Postal Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  14. Miller, Rick. «Another world: semiofficial airmail stamps». Linn's Stamp News. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2016. 
  15. The Vin Fiz Flyer Semi-official Air Post Stamp

Πηγές

Συνεχείς αναγνώσεις

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σφραγίδα αερόστατου Buffalo στο κάλυμμα
  • Συλλέγει γραμματόσημα αεροπορικής ταχυδρομείας American Air Mail SocietyΗ Αμερικανική Εταιρεία Αεροπορικής Ταχυδρομείας
  • Η εταιρεία αμερικανικής αεροπορικής ταχυδρομείαςΗ Αμερικανική Εταιρεία Αεροπορικής Ταχυδρομείας