Γραμμή Χίντενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Hindenburg Line
Siegfriedstellung
Eastern France
The Western Front, 1917
Συντεταγμένες49°30′N 02°50′E / 49.500°N 2.833°E / 49.500; 2.833
ΤύποςFortification
Ιστορία τόπου
Ολοκλήρωση1917 (1917)
Κτίστηκε απόImperial German army
  • Named after Siegfried, a mythical mediaeval dragon-slayer, by the Germans and Paul von Hindenburg (Chief of the German General Staff, 1916–1919) by the British
Σε χρήση1917–1918
Υλικάconcrete, steel, barbed wire
Μάχες/πόλεμοιWorld War I

Η Γραμμή Χίντενμπουργκ (γερμανικά : Siegfriedstellung, Siegfried Position) ήταν γερμανική αμυντική θέση που κατασκευάστηκε τον χειμώνα 1916-17 στο Δυτικό Μέτωπο, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γραμμή ξεκινούσε από το Αρράς μέχρι το Λαφώ (Laffaux), κοντά στον ποταμό Αιν. Το 1916, η μάχη του Βερντέν και η μάχη του Σομ άφησαν τα γερμανικά στρατεύματα εξαντλημένα, ενώ στο Ανατολικό Μέτωπο, η επίθεση του Μπρούσιλοβ προκάλεσε τεράστιες απώλειες στα αυστροουγγρικά στρατεύματα και οδήγησε τους Γερμανούς να επεκταθούν εδαφικά. Η κήρυξη του πολέμου από τη Ρουμανία άσκησε επιπλέον πίεση στα γερμανικά στρατεύματα και στην πολεμική οικονομία.

Η γραμμή Χίντενμπουργκ στόχευε να αντικαταστήσει την αρχική γραμμή ως προφύλαξη για να μην επαναληφθεί η μάχη του Σομ το 1917. Με το να απωλέσουν τα εδάφη που είχαν κερδίσει, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να αναβάλλουν μια επίθεση την άνοιξη 1917. Το γερμανικό πεζικό σώμα θα μπορούσε να λειτουργήσει με ένα μικρότερο αριθμητικά μέτωπο, λιγότερα στρατεύματα, μια άμυνα αντίστροφης κλίσης, μια εις βάθος άμυνα και ένα καμουφλάζ. Συνεπώς, ο πόλεμος με την χρήση υποβρυχίων και οι βομβαρδισμοί σε στρατηγικής σημασίας εδάφη θα αποδυνάμωναν τους Αγγλογάλλους καθώς τα γερμανικά στρατεύματα στην δύση θα ανέκαμπταν. Στις 25 Ιανουαρίου 1917, οι Γερμανοί είχαν 133 μεραρχίες στο Δυτικό Μέτωπο αλλά αυτό δεν επαρκούσε για να επιχειρηθεί μια επίθεση.

Μεγαλύτερη παραγωγή εκρηκτικών, πυρομαχικών και όπλων από την γερμανική βιομηχανία επιχειρήθηκε μέσω του προγράμματος Χίντενμπουργκ τον Αύγουστο 1916. Όμως, η παραγωγή δεν αυξήθηκε επαρκώς κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς μόλις το 60% του προγράμματος εκπληρώθηκε μέχρι το καλοκαίρι 1917. Η γερμανική Friedensangebot (Πρωτοβουλία για την Ειρήνη) του Δεκεμβρίου 1916 απορρίφθηκε από την Αντάντ και ο εν λόγω νόμος περί βοηθητικής υπηρεσίας, που είχε σκοπό να κινητοποιήσει περαιτέρω την πολιτική οικονομία, απέτυχε να παράσχει την αναμενόμενη πρόσθετη εργασία για την παραγωγή του πολέμου.

Η υποχώρηση στην γραμμή Χίντενμπουργκ πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο 1917. Οι ειδήσεις για τις κατεδαφίσεις κτιρίων και την θλιβερή κατάσταση των Γάλλων πολιτών που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί αποτέλεσαν σοβαρά πλήγματα για το κύρος της Γερμανίας στις ουδέτερες χώρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία

Διατριβές

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]