Γουλιέλμος Αύγουστος του Χάρμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Αύγουστος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Πρίγκιπας του Χάρμπουργκ
Περίοδος1603 - 1642
ΠροκάτοχοςΌθων Β΄
ΔιάδοχοςΑύγουστος Β΄, Φρειδερίκος Δ΄
Γέννηση15 Μαρτίου 1564
Χάρμπουργκ
Θάνατος30 Μαρτίου 1642 (78 ετών)
Χάρμπουργκ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΌθων Β΄
ΜητέραΧέντβιχ των Σίρκσενα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Αύγουστος (Wilhelm August, 15 Μαρτίου 156430 Μαρτίου 1642) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Χάρμπουργκ, που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ και Λύνεμπουργκ. Ήταν πολύ μορφωμένος· ως ο τελευταίος του κλάδου των Λύνεμπουργκ-Χάρμπουργκ, τον κληρονόμησαν τα δεύτερα εξαδέλφια του Αύγουστος Β΄ του Βολφενμπύτελ και Φρειδερίκος Δ΄ του Λύνεμπουργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Όθωνα Β΄, πρίγκιπα του Χάρμπουργκ και της 2ης συζύγου του Χέντβιχ των Σίρκσενα, κόρης του Έννο Β΄ κόμη της Ανατολικής Φρισίας.

Ήταν εξαιρετικά μορφωμένος και το 1575 έγινε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Το 1582 έκανε μια "Μεγάλη Περιήγηση" (επιμορφωτικό ταξίδι) στη Γαλλία και την Αγγλία. Εγγράφηκε με τους αδελφούς του στο Πανεπιστήμιο του Χέλμστετ. Το 1594 έκανε άλλο ταξίδι στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Λιβονία. Κρατούσε ημερολόγιο στις περιηγήσεις του.

Ήταν λουθηρανός. Ο πρώτος αδελφός του Όθων Ερρίκος απεβίωσε το 1591 σε ηλικία 36 ετών και ο δεύτερος Ιωάννης Φρειδερίκος παραιτήθηκε του δικαιώματος να κυβερνήσει, έτσι όταν το 1603 απεβίωσε ο πατέρας του, τον διαδέχθηκε με συγκυβερνήτες τους νεότερους αδελφούς του Χριστόφορο και Όθωνα Γ΄. Το 1606 απεβίωσε ο πρώτος από αυτούς και το 1641 και ο δεύτερος, έτσι απέμεινε μόνος κύριος του πριγκιπάτου.

Το 1618 άρχισε την οικοδόμηση του ανακτόρου του Μόισμπουργκ. Το 1634 απεβίωσε ο συγγενής του Φρειδερίκος Ούλριχ, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ άτεκνος και τον διαδέχθηκε στην κομητεία του Χόγια. Ο Γουλιέλμος Αύγουστος απεβίωσε το 1642 άγαμος και τον κληρονόμησαν τα δεύτερα εξαδέλφια του Αύγουστος Β΄, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ και Φρειδερίκος Δ΄, πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • August B. Michaelis, Julius Wilhelm Hamberger: Einleitung zu einer volständigen Geschichte der Chur- und Fürstlichen Häuser in Teutschland, Meyer, 1759, vol. 1, p. 121
  • Vaterländisches Archiv für hannoverisch-braunschweigische Geschichte, Herold & Wahlstab, 1835, p. 243 ff