Γοδεφρείδος Βοργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γοδεφρείδος Βοργίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1481[1][2] ή 1482
Ρώμη
ΘάνατοςΔεκέμβριος 1516 ή Ιανουάριος 1517
Squillace
Τόπος ταφήςSquillace
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣάντσα της Αραγωνίας
Maria de Milan d'Aragon
ΤέκναFrancesco de Borgia y Mila
Lucrezia de Borgia y Mila
Francesco Borgia, 2.Principe de Squillace[3]
Lucrezia Borgia[3]
ΓονείςΠάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄[3] και Βανότσα ντέι Κατανέι[3]
ΑδέλφιαΛουκρητία Βοργία
Καίσαρας Βοργίας
Pier Luigi de Borgia
Ιωάννης Βοργίας
ΟικογένειαΟίκος των Βοργία
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γοδεφρείδος, ιταλ.: Gioffre Borgia, επίσης γνωστός ως Goffredo (Ιταλικά), ή Jofré Borja (Βαλένθια), (1481/82 – 1516/17) από τον Οίκο των Βοργία ήταν ο νεότερος γιος του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ΄ και της Βανότσα ντεϊ Κατανέι. Ήταν ο μικρότερος αδελφός του Καίσαρα, του Ιωάννη και της Λουκρητίας. [4] [5]

Πρώιμες σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γοδεφρείδος νυμφεύτηκε τη Σάντσα (Σάντσια) των Τραστάμαρα, κόρη του Aλφόνσο Β΄ της Νάπολης, αποκτώντας ως προίκα τόσο το πριγκιπάτο του Σκουιλάτσε (1494), [6] και μετά από μία περίοδο πολιτικής αναταραχής στο βασίλειο της Νάπολης, το δουκάτο του Aλβίτο (1497).

Ο Γοδεφρείδος και η Σάντσα ήταν 12 και 16 ετών, αντίστοιχα, τη στιγμή του γάμου τους. Ο γάμος ήταν πολιτικός. Ο Αλφόνσος Β΄ πάντρεψε την κόρη του με τον Γοδεφρείδο και έδωσε τη μεγάλη προίκα, ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση από τον πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄ της διεκδίκησης του Αλφόνσου Β΄ στον θρόνο της Νάπολης. Σχεδόν μόλις τελείωσε η γαμήλια τελετή, η πολιτική κατάσταση άλλαξε, με την εισβολή στην Ιταλία από τον βασιλιά Κάρολο Η΄ της Γαλλίας, ο οποίος διεκδίκησε τη Νάπολη ως δική του. Ο Αλφόνσος Β΄ τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας τον θρόνο στον βραχύβιο γιο του και ακολούθησε ένας μακρύς πόλεμος μεταξύ της Ισπανίας, της Γαλλίας και των Ιταλών υποστηρικτών τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νεαρό ζευγάρι ζούσε ως επί το πλείστο στη Ρώμη, όπου η Σάντσα φέρεται να είχε σχέσεις και με τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς τού συζύγου της, Ιωάννη και Καίσαρα, μεταξύ άλλων. [7] Στην αρχή του γάμου τους, η Σάντσα ήταν κάπως κυριαρχική επάνω στον σύζυγό της (λόγω του ότι ήταν 4 έτη μικρότερός της) και αναζητούσε μεγαλύτερους άνδρες.

Η σχέση του Γοδεφρείδου με τον πατέρα του ήταν κακή. Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄ τον νομιμοποίησε, αλλά εξέφρασε ιδιωτικά αμφιβολίες, ότι ο Γοδεφρείδος ήταν γιος του. [8] Τον θεωρούσε αδύναμο λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για την πολιτική. Το 1497 ο πάπας απάλλαξε δημόσια τον Γοδεφρείδο για τη δολοφονία του αδελφού του Ιωάννη δούκα της Γανδία, λόγω των πολλών φημών ότι ο Καίσαρας ήταν στην πραγματικότητα ο δολοφόνος· η αιτία του φόνου ήταν ο δημόσιος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο για τη Σάντσα. 

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1499-1504, όταν ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας προσπάθησε να κατακτήσει τη Νάπολη, ο Γοδεφρείδος τάχθηκε στο πλευρό των Γάλλων. αλλά όταν συνελήφθη από τον Πρόσπερο Κολόννα άλλαξε μερίδα, για να ενωθεί με τους Ισπανούς, γεγονός που προκάλεσε εξέγερση στο Αλβίτo. Το 1504 έστειλε τον κοντοτιέρο Φαμπρίτσιο Κολόννα για να παγιώσει τα εδάφη του, ο οποίος πληρώθηκε εν μέρει με χρήματα που ο Γοδεφρείδος είχε οικειοποιηθεί από το παπικό ταμείο μετά το τέλος τού πατέρα του τον προηγούμενο χρόνο. Με τη συντριβή της εξέγερσης, ο Γοδεφρείδος μετακόμισε τελικά στις ιδιοκτησίες του στο Aλβίτo και στο Σκουιλάτσε το 1504. 

Δύο χρόνια αργότερα η Σάντσα απεβίωσε άτεκνη. Κατά συνέπεια, ο Ισπανός βασιλιάς της Νάπολης, Φερδινάνδος Β΄ της Αραγονίας, κατέλαβε τις ιδιοκτησίες του Γοδεφρείδου στο Αλβίτο. Ωστόσο ο Γοδεφρείδος κατάφερε να διατηρήσει τον Σκουιλάτσε, στην ακτή της Καλαβρίας, το οποίο κυβέρνησε ως φεουδάρχης υποτελής της Νάπολης. [9]

Ο δεύτερος γάμος του Γοδεφρείδου ήταν με μία από τις εξαδέλφες του, τη Mαρία ντε Μίλα της Αραγονίας. [10] Απέκτησαν έναν γιο, τον Φραντσέσκο και τρεις κόρες: τη Λουκρέτσια, την Aντονία και τη Mαρία Βοργία. Ο Φραντσέσκο κληρονόμησε τα εδάφη του πατέρα του και τον τίτλο του πρίγκιπα του Σκουιλάτσε. [5] Οι απόγονοι του Γοδεφρείδου εξουσίασαν τη μικροσκοπική πόλη Σκουιλάτσε μέχρι το 1735. Γενικά διοικούσαν μέσω κυβερνητών, αφού διέμεναν είτε στη Νάπολη, είτε στην Ισπανική Αυλή.

Αναπαραστάσεις στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συζήτηση με την Αγία Αικατερίνη, έργο του Πιντουρίκκιο στα διαμερίσματα του Βοργία στο Βατικανό.

Ο Γοδεφρείδος και η Σάντσα γενικά πιστεύεται, ότι ήταν τα πρότυπα του νέου και της νέας στην τοιχογραφία Συζήτηση με την Αγία Αικατερίνη του Πιντουρίκκιο, όπου απεικονίζονται ως ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη μίνι σειρά του BBC του 1981, The Borgias, τον Γοδεφρείδο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Louis Selwyn.
  • Στη σειρά Showtime του 2011 The Borgias, τον Γοδεφρείδο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Aidan Alexander. Ο ρόλος ήταν μικρός και εμφανίστηκε μόνο στην πρώτη σεζόν.
  • Στη σειρά του 2011 Canal+ Borgia, τον Γοδεφρείδο υποδύεται ο Τσέχος ηθοποιός Adam Misík στην πρώτη και δεύτερη σεζόν. Στην τρίτη και τελευταία σεζόν, τον ρόλο υποδύεται ο Ιταλός ηθοποιός Niccolò Besio. Σε αυτή τη σειρά, ο γιος του Φραντσέσκο απεικονίζεται ως ο νόθος γιος της πρώτης του συζύγου Σάντσια από τη σχέση της με τον αδελφό του Γοδεφρείδου, τον Ιωάννη, σε αντίθεση με το να είναι ο νόμιμος γιος του από τη δεύτερη σύζυγό του, Mαρία ντε Μίλα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gregorovius, Ferdinand (1904). Lucrezia Borgia. New York: Benjamin Blom. Retrieved August 1, 2014.
  • De Caro, Gaspare (1971). "BORGIA, Goffredo". Dizionario Biografico degli Italiani (in Italian). Treccani, L'Enciclopedia Italiana. Retrieved 3 September 2014.(in Italian)
  • Catholic University of America (2003). "Borgia (Borja)". New Catholic Encyclopedia. 2 (2 ed.). Detroit: Gale. Archived from the original on 2015-09-24. Retrieved 2 September 2014 – via HighBeam Research.
  • Cloulas, Ivan (1993). The Borgias. New York: Barnes & Noble. ISBN 0-88029-806-5.