Γκυ της Ιβρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκυ της Ιβρέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση940
Θάνατος965
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΒερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας και Βίλλα της Τοσκάνης
ΑδέλφιαΚορράδος της Ιβρέας
Αδαλβέρτος Β΄ της Ιβρέας
Ροζάλα της Λομβαρδίας
Γκεμπέργκα της Ιβρέας
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας

Ο Γκυ (ιταλ.: Guido d'Ivrea, 940 - 25 Ιουνίου 965), από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν μάργραβος της Ιβρέας (950-965).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Βερεγγάριου Β΄ μαργράβου της Ιβρέας και βασιλιά της Λομβαρδίας ("Ιταλίας") και της Βίλλα των Μποζονιδών, κόρης του Μπόζο μαργράβου της Τοσκάνης. Αδέλφια του ήταν ο Άνταλμπερτ και ο Κορράδος.

Το 950 ο πατέρας του όρισε τον Άνταλμπερτ ως συμβασιλιά του στη Λομβαρδία και τον Γκυ ως μάργραβο της Ιβρέας, περιοχής του Οίκου τους. Το 962 ο Γκυ έδωσε καταφύγιο στον Πέτρο Γ΄ Καντιάνο, εξόριστο δόγη της Βενετίας. Οι δύο τους εκστράτευσαν εναντίον του Θεοβάλδου Β΄ δούκα του Σπολέτο και κατέλαβαν το Σπολέτο και το Καμερίνο.

Το 962 ο Άλνταλμπερτ επέστρεψε από την εξορία του στην Κορσική και προσπάθησε να ανακτήσει τον θρόνο του. Ο Γκυ και ο Κορράδος τον βοήθησαν στην πολιορκία της Παβίας, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Έπειτα οι τρεις αδελφοί αποσύρθηκαν στα φρούρια γύρω από τις λίμνες Κόμο και Γκάρντα. Ο Όθων Α΄ της Γερμανίας κατάσχεσε τις γαιες του και τις παραχώρησε στον Γκυ επίσκοπο της Μόντενα.

Ένας στρατός Σουαβών υπό τον Μπούρχαρτ Γ΄ δούκα της Σουαβίας του επιτέθηκε το 965 και στον ποταμό Πο (Πάδο) έγινε μάχη. Ο Γκυ ήλθε προς βοήθεια του αδελφού του και σκοτώθηκε. Ήταν 25 ετών· ο Άνταλμπερτ διέφυγε στη Γαλλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Antapodosis ("Book of Retributions") III.1; IV.11-12; V.32.
  • Philip Grierson and Mark Blackburn, Medieval European Coinage: Volume 1, The Early Middle Ages (5th-10th Centuries), (Cambridge University Press, 1986), 258.