Γκολτ ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκολτ ΦΚ
Επίσημη ονομασίαΓκολτ Φούτμπολ Κλαμπ
Ίδρυση1881
Διάλυση1910
ΈδραΚέιμπριτζ, Καναδάς
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Οντάριο
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ολυμπιακό μετάλλιο
Ποδόσφαιρο Ανδρών
Χώρα συμμετοχής: Καναδάς
Χρυσό Στ. Λούις 1904 Ομαδικό

Η Γκολτ Φούτμπολ Κλαμπ (αγγλικά: Galt Football Club) ήταν μια ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Γκολτ του Οντάριο (σημερινό Κέμπριτζ του Οντάριο). Ιδρύθηκε γύρω στο 1881 με 1882. Η Γκολτ κέρδισε τρία Κύπελλα Οντάριο το 1901, το 1902 και το 1903, αλλά κυρίως το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου του 1904.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκολτ ιδρύθηκε γύρω στο 1881 με 1882. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά ποδοσφαιρικά σωματεία στον Καναδά. Πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Γκολτ ήρθε το 1901 με την κατάκτηση του Κυπέλλου Οντάριον (Ontario Cup). Τις επόμενες δύο περιόδους κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Το 1903, η Γκολτ περιόδευσε στη Μανιτόμπα. Σε ένα διάστημα 25 ημερών, το οποίο περιελάμβανε 17 παιχνίδια, η Γκολτ πέτυχε 16 νίκες και παραχώρησε μία ισοπαλία. Σε αυτή τη περιοδεία σκόραρε 46 γκολ και δέχτηκε 2.

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πιο αξιοσημείωτος θρίαμβος της Γκολτ ήρθε το 1904 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Σαιντ Λούις, η Γκολτ αντιπροσώπευσε τον Καναδά. Αντιμετώπισε δύο αμερικανικές ομάδες, κερδίζοντας με 7-0 και 4-0, κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό του Καναδά.

Το Πρωτάθλημα του Κόσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905, η Γκολτ έπαιξε σε μια περιοδεία με την αγγλική ομάδα που ονομαζόταν Δε Πίλγκριμς (The Pilgrims). Το παιχνίδι ονομάστηκε «Το Πρωτάθλημα του Κόσμου», καθώς οι παίκτες της Γκολτ ήταν Ολυμπιονίκες. Το παιχνίδι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φιλάθλων στον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ντίκσον Παρκ (Dickson Park), μπροστά σε 3.500 θεατές, η Γκολτ παραχώρησε ισοπαλία 3-3 με την αγγλική ομάδα. Το 2004, στην επέτειο των εκατό χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, η ομάδα της Γκολτ πήρε μια θέση στην Καναδική Ποδοσφαιρική Αίθουσα της Φήμης (Canadian Soccer Hall of Fame).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Galt F.C. της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).