Γκαγκίκ του Καχέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαγκίκ του Καχέτι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1058
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Καχετίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης (1039–1058)
Οικογένεια
ΤέκναΑγκσαρτάν Α΄ της Καχετίας
ΓονείςΔαυίδ Α΄ Ανογκίν και Ζολακερτέλ
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατουνί και Κβιρικίδες

Ο Γκαγκίκ, Gagik, γεωργιανά: გაგიკი, (απεβ. το 1058) από τον Οίκο των Βαγρατιδών της Αρμενίας (Μπαγκατούνι) ήταν βασιλιάς τού Καχέτι και τού Χερέτι στην ανατολική Γεωργία από το 1039 έως το 1058.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αρμένιου βασιλιά Δαβίδ Α΄ τού Λορί και της Γεωργιανής συζύγου του, αδελφής τού βασιλιά Γεωργίου Γ΄ τού Καχέτι, που υιοθέτησε τον Γκαγκίκ ως γιο και διάδοχό του. Όταν ο Γεώργιος Γ΄ απεβίωσε το 1029, ο βασιλιάς Bαγράτ Δ΄ της Γεωργίας προσάρτησε το Kαχέτι στο βασίλειό του, αλλά το 1039 η αριστοκρατία τού Kαχέτι επέτυχε να αποκαταστήσει τη μοναρχία και εγκατέστησε τον Γκαγκίκ ως βασιλιά.

Μέσω ελιγμών μεταξύ τού Βαγράτ Δ΄ και τού ισχυρού Γεωργιανού πολέμαρχου Λιπαρίτ Ορμπελιάνι, ο Γκαγκίκ κατάφερε να διατηρήσει το στέμμα του και την ακεραιότητα τού βασιλείου του. Βοήθησε τον Βαγράτ Δ΄ στις αποστολές του κατά τού εμιράτου της Τιφλίδας, αλλά όταν ο βασιλιάς της Γεωργίας προσπάθησε να πάρει τις κτήσεις τού Γκαγκίκ στο Χερέτι, ο Γκαγκίκ συμμάχησε με τον Λιπαρίτ στην εξέγερση τού 1046-47 κατά τού Βαγράτ Δ΄ και επέτυχε λίγο πολύ σταθερό έλεγχο των εδαφών του. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αγκσαρτάν Α΄.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Akopyan, Alexander; Vardanyan, Aram (2015). «A Contribution to Kiurikid Numismatics: Two Unique Coins of Gagik, King of Kakhet'i and of David II of Loři (Eleventh Century)». The Numismatic Chronicle 175: 211-215.