Γιώργος Χριστοδούλου (1986)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Χριστοδούλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Μαΐου 1986
Κόρινθος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτης

Ο Γιώργος Χριστοδούλου (Κόρινθος, 13 Μαΐου 1986) είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κόρινθο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2009. Το ντεμπούτο του στο θέατρο το έκανε το 2010 στο "Aκρόπολις Reconstruction" βασισμένο στο έργο του Στανισλάβ Βισπιάνσκι και σκηνoθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Την ίδια χρονιά, στο ίδιο θέατρο "Θησείον", πήρε μέρος στο "Συμπόσιον(Ενα) περί έρωτος". Το 2011 πρωταγωνίστησε στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Θέατρο Ακροπόλ. Την ίδια χρονιά, επίσης, πρωταγωνίστησε στο "Σκοτεινό Σπίτι" του Neil Labute σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Την περίοδο 2013 - 2014  πρωταγωνίστησε στον ρόλο του Αχιλλέα στην «Ιλιάδα» του Ομήρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικό θέατρο ΄Αμστερνταμ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά  και σε παγκόσμια περιοδεία. Το 2015 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Kωνταντίνου Ντέλλα. Το 2016 συνεργάστηκε με το ΘΟΚ στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά την έκανε μαζί με τον Γεράσιμο Μιχελή το 2016-2017, στο έργο «Ο Μικρός Χίτλερ» του Άρνολντ Μπέρνφελντ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου όπου ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θέατρου στο έργο «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Συμμετείχε  στο έργο «7 χρόνια» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο Θέατρο Αποθήκη, καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο έργο «Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ» του Κρίστοφερ Μάρλοου σε σκηνοθεσία Xρήστου Θεοδωρίδη. Τις επόμενες δύο σεζόν πήρε μέρος στον «Αρίστο» (2018-2019) του Θωμά Κοροβίνη, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου και στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2019 στο ρόλο του Βασιλιά Ριχάρδου στο έργο «Η Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία  Χρήστου Θεοδωρίδη. Παράλληλα πρωταγωνιστεί στο έργο «Οδύσσεια» σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου στον ομώνυμο ρόλο του Οδυσσέα, μαζί με τον Στέλιο Μάινα στο ρόλο του Ομήρου.

Η επόμενη σκηνοθετική του δουλειά  ήταν το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ, στο θέατρο Από Μηχανής, όπου επίσης συμπρωταγωνίστησε με την συζυγό του Μαρία Προϊστάκη.

Το 2020 συμμετείχε στο έργο του Καρόλου Ντίκενς, «Μεγάλες Προσδοκίες» στο Σύγχρονο Θέατρο, όπου συμπρωταγωνίστησε με την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη και την Νατάσα Εξηνταβελόνη.

Το 2021 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Τάρλοου, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο στο έργο «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ.Καραγάτση και την επόμενη χρονιά, μαζί με την Λένα Παπαληγούρα στο θέατρο Πορεία και στο έργο Το κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν.

Ο Γιώργος Χριστοδούλου έγραψε το έργο με τίτλο "Ο Συνεργός", το οποίο σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο κοινό στο θέατρο Επι Κολωνώ.

Το ντεμπούτο του στην τηλεόραση το έκανε στο σήριαλ του Alpha 'Σασμός' στον ρόλο του Σταύρου Πανταζή.

Τη σεζόν 2023-2024 σειρά Το Ναυάγιο στον ρόλο του Γιώργης Κανελλάκης στο MEGA

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος απο το 2018 με την ηθοποιό Μαρία Προϊστάκη και έχει δύο παιδιά τον Οδυσσέα και τον Κίμωνα.