Γιαντβίγκα της Μασοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιαντβίγκα της Μαζοβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1392
Θάνατος1439
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης Γκαράι
ΤέκναΔωροθέα Γκαράι
ΓονείςΣιεμόβιτ Δ΄ της Μαζοβίας και Αλεξάνδρα της Λιθουανίας
ΑδέλφιαΚυμπούργκις της Μαζοβίας
Ευφημία της Μαζοβίας
Καζιμίρ Β΄ του Μπελζ
Σιεμόβιτ Ε΄ της Μαζοβίας
Βλάντισλαφ Α΄ του Πουότσκ
Μαρία της Μασοβίας
Τρόιντεν Β΄ του Πουότσκ
Αικατερίνη της Μαζοβίας
Αμαλία της Μασοβίας

H Γιαντβίγκα της Μαζοβίας πολωνικά: Jadwiga mazowiecka‎‎, ουγγρικά: Hedvig mazóviai hercegnő‎‎, γερμ.: Hedwig von Masowien, (π. 1392 – μετά τις 19 Φεβρουαρίου 1439), ήταν Πολωνή πριγκίπισσα, μέλος του Οίκου των Πιάστ, τού κλάδου της Μαζοβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Σιέμοβιτ Δ΄ δούκα της Μαζοβίας και της Αλεξάνδρας, κόρης του Aλγκίρντας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας και αδελφής του βασιλιά Βλαντίσλαφ Β΄ Γιαγκιέλo της Πολωνίας.

Στις 3 Ιανουαρίου 1410 η Γιαντβίγκα παντρεύτηκε τον Ούγγρο μεγιστάνα Ιωάννη Γκαράι, μπάνο της Οζόρα και κόμη (ispán) των κομητειών Tέμες και Ποζέγκα. Αυτή η ένωση είχε αναμφίβολα έναν πολιτικό στόχο. Ο πατέρας τής Γιαντβίγκα, Σιεμόβιτ Δ΄, κατά τη διάρκεια του Πολωνο-Τευτονικού Πολέμου ήθελε να είναι κοντά στον Ούγγρο βασιλιά Σιγισμούνδο του Λουξεμβούργου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ήταν μυστικός σύμμαχος του Τευτονικού Τάγματος. Δεν αποκλείεται ο γάμος της κόρης τού υποτελούς του με έναν Ούγγρο μεγιστάνα με επιρροή να εγκρίθηκε από τον βασιλιά Βλαντίσλαφ Β΄ Γιαγκιέλo της Πολωνίας, ελπίζοντας ότι μετά από αυτή την ένωση, οι σχέσεις με τον βασιλιά της Ουγγαρίας θα μπορούσαν να βελτιωθούν, και να ληφθεί η έγκρισή του για έναν πόλεμο εναντίον τού Τάγματος. Ο γάμος υποκινήθηκε πιθανώς από τη σύζυγο του Σιγισμούνδου, Bαρβάρα του Τσέλιε, εξαδέλφη της βασίλισσας Άννας του Τσέλιε, δεύτερης συζύγου τού Βλαντίσλαφ Β΄ της Πολωνίας.

Η Γιαντβίγκα γέννησε στον σύζυγό της τέσσερα παιδιά:

Ο Ιωάννης Γκαράι απεβίωσε πριν από τις 9 Απριλίου 1428. Το 1435 η ουγγρική Συνέλευση (Dieta) ξεκίνησε μια διαδικασία εναντίον της Γιαντβίγκα, η οποία κατηγορήθηκε για δηλητηρίαση τού συζύγου της, φοβούμενη ότι αυτός θα μπορούσε να ανακαλύψει τη σχέση της με έναν από τους συγγενείς του, τον Nικόλα Σιτσίνι (Szécsényi). Επιπλέον, κατά τη διαδικασία κατηγορήθηκε για υποκίνηση πορνείας στο πρόσωπο της κόρης της Αικατερίνης. Η μαρτυρία των μελών της οικογένειας Γκαράι, που ανήκε στην ουγγρική ελίτ, ήταν αρκετή για τον βασιλιά Σιγισμούνδο, ο οποίος υπαγόρευσε σκληρή τιμωρία κατά της Γιαντβίγκα: όλη η περιουσία της κατασχέθηκε και φυλακίστηκε ισόβια στο κάστρο τής οικογένειας τού συζύγου της. Αυτή πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της σε κατ' οίκον περιορισμό σε καλές συνθήκες διαβίωσης στο οχυρό Λαδίσλαος Γκαράι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • K. Jasiński: Rodowód Piastów mazowieckich, Poznań-Wrocław 1998, pp. 111–114.
  • M. Wilamowski: Jadwiga, [στο:] Piastowie. Leksykon biograficzny, Kraków 1999, σελ. 312.