Γεώργιος Φωτάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεώργιος Φωτάκης, του Μιχαήλ και της Θεονύμφης, το γένος Βερναδάκη, γεννήθηκε στο Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνου κατά το έτος 1882 και απεβίωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22-02-1950. Στο Αποδούλου παρακολούθησε τα μαθήματα της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια εφοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο Μοναστηρακίου Αμαρίου και απέκτησε την ιδιότητα του Δασκάλου.

΄Ελαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και τραυματίσθηκε στο Μπιζάνι, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922), όπου υπηρέτει ως Υπίατρος.

Στην αρχή διορίσθηκε Ελληνοδιδάσκαλος στο Πάνορμο της Επαρχίας Μυλοποτάμου και κατόπιν μετατέθηκε στο Ελληνικό Σχολείο Μοναστηρακίου Αμαρίου, του οποίου υπήρξε και Διευθυντής. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από την Στοιχειώδη Εκπαίδευση και ήλθε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποίαν όμως δεν επεράτωσε. Κατόπιν γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του αυτού Πανεπιστημίου, από την οποίαν αποφοίτησε και ειδικεύθηκε στην Παθολογία και την Γυναικολογία. Εργάσθηκε ως Ιατρός για μικρό χρονικό διάστημα στην Αθήνα, στο Ρέθυμνο επί ένα έτος και στη γενέτειρά του, το Αποδούλου Αμαρίου.

Κατόπιν ήλθε στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου ειδικεύθηκε στην Οφθαλμολογία. Στην Ελλάδα επέστρεψε κατά το έτος 1926. Εργάσθηκε στο Αποδούλου και στο Ρέθυμνο και το έτος 1928 εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ίδρυσε Οφθαλμολογική Κλινική και εξυπηρετούσε ασθενείς από ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα σχετικά με τα μάτια των. Θεωρείται, ότι είναι ο πρώτος ή από τους πρώτους ειδικευμένους Οφθαλμίατρους, οι οποίοι εργάσθηκαν στην Κρήτη και απέκτησε μεγάλη φήμη για τις επιστημονικές γνώσεις του, αλλά και για την αγάπη του προς τους πάσχοντες και γενικά για τον ανθρωπισμό του. Την Ιατρική την εθεωρούσε ως λειτούργημα και την εξασκούσε για την πλειονότητα των ασθενών εντελώς δωρεάν. Μάλιστα λέγεται, ότι όταν κάποιος ασθενής, μετά το πέρας της θεραπείας, ερωτούσε τον Ιατρόν, τί θα ήθελε να του φέρει από το χωριό του, ως ευχαριστήριο δώρο και προς αναγνώριση της προσφοράς του, εκείνος απαντούσε : "Μίαν ανθοδέσμη, αλλά από άνθη του αγρού !", προκειμένου δηλαδή ο ασθενής, να μη υποβληθεί σε δαπάνη, για να αγοράσει άνθη από το ανθοπωλείο. Τόσο ιδεολόγος ήταν και τόσο ανιδιοτελής υπήρξε σε όλη του την ζωή.

Κατά το διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1944) ο Γεώργιος Φωτάκης εργάσθηκε πατριωτικά, εβοηθούσε τους συμμάχους και περιέθαλπτε τους αντάρτες και όλους, όσους είχαν ανάγκη και μάλιστα όλους αυτούς τελείως δωρεάν. Για την πατριωτική του δράση συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείσθηκε αρχικά στις φυλακές του Ρεθύμνου και στη συνέχεια της Αγυιάς των Χανίων. Εκεί εβασανίσθηκε σκληρά και επρόκειτο να εκτελεσθεί, όταν ένας Γερμανός αξιωματικός, τον οποίον είχε θεραπεύσει στο Ηράκλειο, επρόλαβε και την τελευταία στιγμή τον έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Ο Γ. Μ. Φωτάκης ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου και ακολούθως υπέβαλε υποψηφιότητα για την έδρα της Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Επρόκειτο να διορισθεί Καθηγητής της Οφθαλμολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου, αλλά με την κήρυξη της Δικτατορίας από τον Ιωάννη Μεταξά (1936) η προσπάθεια αυτή ναυάγησε. Εκείνος μιλούσε και έγραφε άπταιστα την Γερμανική γλώσσα και εγνώριζε καλώς και εχειρίζετο την Γαλλική και την Αγγλική. ΄Εσωσε το χωριό του, το Αποδούλου, από βέβαιη καταστροφή, όταν Γερμανοί στρατιώτες το είχαν περικυκλώσει και επρόκειτο να το πυρπολήσουν. Ο Γ. Φωτάκης κατόρθωσε να τους πείσει, ότι οι κάτοικοι αυτού ήσαν νομοταγείς και φιλήσυχοι.

Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γ. Φωτάκης επανίδρυσε την Οφθαλμολογική του Κλινική στο Ηράκλειο Κρήτης και εξασκούσε το λειτούργημά του με μεγάλη ευσυνειδησία και ολοκληρωτική αφοσίωση σε αυτό, έως ότου ο θάνατος τον βρήκε, κατά την ώρα που χειρουργούσε έναν ασθενή του.

Απεβίωσε στις 22-02-1950 στο Ηράκλειο, όπου και ετάφηκε, η δε κηδεία του ήταν πάνδημη. ΄Εφυγε από την ζωή, χωρίς να αφήσει κανένα περιουσιακό στοιχείο (ακίνητα ή μετρητά). Ο ίδιος ήταν άγαμος και παραδοσιακά θρησκευόμενος, έτρεφε δε ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση προς την μητέρα του Θεονύμφη. Στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης υπάρχει δρόμος, ο οποίος είναι αφιερωμένος σε εκείνον και στη σχετική πινακίδα αναγράφεται : "Οδός Γεωργίου Φωτάκη, Φιλάνθρωπου Ιατρού".

Οι Οφθαμίατροι του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικώς αναγνωρίζουν τον Γεώργιο Φωτάκη ως τον θεμελιωτή της Οφθαλμολογίας στην Κρήτη και ως έναν από τους επιφανέστερους Οφθαλμιάτρους ολόκληρης της Ελλάδος και τον τιμούν ιδιαιτέρως.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

1) Γεώργιος Κωνσταντίνου Φωτάκης, Αποδούλου,΄Εκδοσις Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου, Ρέθυμνο 2008, σ. 344-345.

2) Δρ. Ιωάννης Ηλία Βολανάκης, "Βιογραφικόν Σημείωμα, Δρ. Γεωργίου Μιχαήλ Φωτάκη, Οφθαλμιάτρου", περιοδικόν "Κρητικοί Ορίζοντες", τεύχος 5 (Ηράκλειον Κρήτης 1997), σ. 143-146.

3)Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Απδουλιανοί Ευεργέτες, Αποδούλου Ρεθύμνης 2023.~~~