Γεώργιος Δ. Μπώκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Δ. Μπώκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1949
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γεώργιος Μπώκος είναι έλληνας λόγιος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1949 στο Αίγιο και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών[1], και Αυτοματοποίηση Βιβλιοθηκών και Τεχνολογίες Πληροφόρησης στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας. Κατέχει M.Phil από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος[2](Ε.Β.Ε.) (19761997), υπήρξε προϊστάμενος του Τμήματος Καταλόγων της Ε.Β.Ε. (19881995) καθώς και διευθυντής της (19961997). Εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου[3](19941999), αναπληρωτής καθηγητής (1999 – 2003), καθηγητής (2003 - 2010) και ήταν ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογιών της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου. Από το 2011 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει πολλά έργα για την Ιστορία του Ελληνικού Βιβλίου και την Επιστήμη της Πληροφόρησης, όπως «Τα πρώτα ελληνικά τυπογραφεία στο χώρο της και’ ημάς Ανατολής», «Ελληνική Βιβλιογραφία: άγνωστα επτανησιακά μονόφυλλα», «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφόρησης» κ.ά.

Οι επιστημονικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες περιλαμβάνουν ενημερωτικές επισκέψεις, όπως η ενημερωτική επίσκεψη Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων σε βουλγαρικές βιβλιοθήκες (1982), συμμετοχή σε σεμινάρια και συναντήσεις, όπως το διεθνές σεμινάριο του European Library Automation Group στη Φλωρεντία με θέμα "Distributed Library Systems" (1984) συμμετοχή σε συνέδρια όπως το 61ο Διεθνές Συνέδριο της IFLA που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές κ.ά. Υπήρξε τεxνικός σύμβουλος της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου[4] για την επιλογή συστήματος αυτοματοποίησης της Βιβλιοθήκης, επιστημονικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας[5]για το έργο αυτοματοποίησης της Βιβλιοθήκης καθώς και υπεύθυνος μελέτης για το σχεδιασμό και την οργάνωση της Βιβλιολογικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Παράλληλα υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ερευνών και Εκδόσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα βιβλιοθηκονομίας καθώς και εισηγητής σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας και Τεχνολογίας της Πληροφόρησης σε σεμινάρια που οργάνωσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Γεώργιος Μπώκος έχει δημοσιεύσει έργα με αντικείμενο την Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας όπως:

  • «Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: Μια απόπειρα τεκμηριωμένης αποτίμησης του τοπίου», Τεκμήριον, 2 (2000) 133-230.
  • Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφόρησης. Αθήνα : Παπασωτηρίου, 2001.
  • «Δανεισμός μεταξύ βιβλιοθηκών: Ένα μοντέλο για τον ελληνικό χώρο», Τεκμήριον, 3 (2001) 71-110.
  • Τεχνολογία και Πληροφόρηση: Από τη Διαχείριση του Βιβλίου στη Διαχείριση της Γνώσης. Αθήνα : Παπασωτηρίου, 2002.
  • "National Library of Greece: Automation and choice of format". International Cataloguing and Bibliographic Control, vol. 21, no. 2, April-June 1992, σ. 24-28.
  • "The automation of the National Library of Greece", Στοντόμο "Academic Libraries in Greece", ed. by Dean H. Keller, New York: The Haworth Press, 1993, σ. 69-79.
  • "Αυτοματοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος". Στον τόμο "Αυτοματοποίηση Βιβλιοθηκών", Λευκωσία: Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών Βιβλιοθηκάριων, 1990, σ. 57-66.
  • "Συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών και συνεργασία με τις βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: προβλήματα και συνέπειες". ‑ Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων "Βιβλιοθήκες‑Υπηρεσίες Πληροφόρησης: Βάση για εθνική ανάπτυξη", Αθήνα, 1984, σ.101‑105.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]