Γεώργιος Γούναρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεώργιος Γούναρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Γούναρης (Ελληνικά)
Γέννηση16  Μαρτίου 1939
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (έως 1962)
Πανεπιστήμιο του Σικάγου (έως 1969)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
φυσικός
ΕργοδότηςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Γεώργιος Ι. Γούναρης είναι θεωρητικός φυσικός που έχει συνεισφέρει πολλά στον τομέα της πυρηνικής φυσικής και της φυσικής σωματιδίων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1939 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ηλεκτρολός και Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1962), τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε το Master Φυσικής καθώς και το Διδακτορικό του, το 1969) από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago). Η διατριβή του είχε τίτλο "Comments on the behaviour of electromagnetic form factors for large and small momentum transfer"[1] και επιβλέπων καθηγητής του ο Jun John Sakurai[2].

Επέστρεψε στην Ελλάδα αρχικά ως ερευνητής στο Δημόκριτο στη συνέχεια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1972-1979) και στη συνέχεια ως Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1979-2006). Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής το 2007.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Ι. Γούναρης έχει δημοσιεύσει περισσότερο απο 150 εργασίες παγκοσμίως. Έχει δώσει πολλές ομιλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει γράψει 2 πανεπιστημιακά συγγράματα που χρησιμοποιούνται σε αρκετά πανεπιστήμια. Τα έργα του χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, όσο και στην Ελλάδα τόσο και στο εξωτερικό για την διδασκαλία της Κβαντικής Μηχανικής και της Στατιστικής Φυσικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://users.auth.gr/~gounaris/

http://users.auth.gr/~gounaris/Viografiko/Viografiko.pdf

https://www.physics.auth.gr/people/28

  1. «Physics Tree - George J. Gounaris». academictree.org. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2020. 
  2. «J. J. Sakurai» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2020-04-25. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=J._J._Sakurai&oldid=953116593.