Γεωργία Αδειλίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωργία Αδειλίνη
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικαστής

Η Γεωργία Αδειλίνη είναι Ελληνίδα ανώτατη δικαστικός[1], που υπηρετεί ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τον Ιούλιο του 2023.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά.[3]

Έκανε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσθετα έχει εκπονήσει μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών. Ομιλεί άριστα την αγγλική και την γαλλική γλώσσα.

Είναι έγγαμη και έχει δύο ενήλικα τέκνα.[4]

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στον εισαγγελικό κλάδο το 1984. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας.

Προήχθη σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2019. Ως Εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθήκοντα Επιθεωρήτριας, καθώς και Προϊσταμένης του Τμήματος Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις, όπως μεταξύ των άλλων, την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό του 1999, την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 κ.ά.

Μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2023, αφού έλαβε 21 ψήφους στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς ψηφίσθηκε από τα περισσότερα κόμματα.[5]

Παρέμβαση για καταστροφές εξαιτίας του Ντάνιελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 13 Σεπτεμβρίου 2023 παρήγγειλε στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών τη διερεύνηση σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αναφορικά με τις αξιόποινες πράξεις της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης[6].

Υπόθεση υποκλοπών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2023 ενημερώθηκε από μέλος της ΑΔΑΕ ότι οι δύο εισαγγελείς πρωτοδικών που από το 2022 ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών είχαν ζητήσει να ελεγχθεί αν τα 92 άτομα που είχαν στοχοποιηθεί με το λογισμικό Predator είχαν παρακολουθηθεί επίσης από την ΕΥΠ, που θα επιβεβαίωνε την ύπαρξη ή όχι δεσμών της ΕΥΠ με το Predator, καθώς και ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, επρόκειτο να πραγματοποιήσει το σχετικό έλεγχο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τρεις μέρες αργότερα, η Αδειλίνη παρήγγειλε την αυθημερόν αφαίρεση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης από τους εισαγγελείς πρωτοδικών που την ερευνούσαν από το 2022 και την ανάθεσή της στον αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου επικαλούμενη τη σοβαρότητα της υπόθεσης και τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων λόγω καθυστέρησης των ερευνών.[7][8] Με βάση σχετικό δημοσίευμα, οι δύο εισαγγελείς, που διερευνούσαν την όλη υπόθεση των υποκλοπών, ήσαν έτοιμοι για τις αρχικές διώξεις κατά δύο προσώπων. Με βάση άλλο δημοσίευμα, η αφαίρεση της υπόθεση έγινε διότι υπήρχε κίνδυνος παραγραφής των εγκλημάτων που έχουν καταγγελθεί.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νέα εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Πρέπει να επιταχυνθεί η απονομή Δικαιοσύνης». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 25 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  2. «Άρειος Πάγος / Νέα πρόεδρος η Ιωάννα ΚλάπαEισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη». Αυγή. 25 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  3. Μορφοπουλος, Ανδρεας (25 Ιουλίου 2023). «Γεωργία Αδειλίνη: Ποια είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου ΠάγουΗ πρώτη της δήλωση». NewsIT. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  4. «Άρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη». HuffPost Greece. 25 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  5. Παναγιώτης Στάθης (25-07-2023). «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: Η Ιωάννα Κλάπα στην προεδρία του Αρείου Πάγου και η Γεωργία Αδειλίνη στην θέση του Εισαγγελέα». Capital.gr. https://www.capital.gr/epikairotita/3728937/to-upourgiko-sumboulio-apofasise-i-ioanna-klapa-stin-proedria-tou-areiou-pagou-kai-i-georgia-adeilini-stin-thesi-tou-eisaggelea/. Ανακτήθηκε στις 30-10-2023. 
  6. Capital.gr. «Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις καταστροφικές πλημμύρες - Στο στόχαστρο Αγοραστός, Μπέος, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  7. Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Χριστόφορος Κάσδαγλης (24-10-2023). «Πώς ο Άρειος Πάγος ματαίωσε την αποκάλυψη της σχέσης κυβέρνησης – Predator». Reporters United. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  8. Τάσος Τέλλογλου, Ελίζα Τριανταφύλλου (26-10-2023). «Αποκαθηλώθηκαν οι εισαγγελείς των υποκλοπών λίγο πριν τις διώξεις κατά δύο προσώπων». Inside Story. https://insidestory.gr/article/apokathilosi-ton-eisaggeleon-ton-ypoklopon. Ανακτήθηκε στις 30-10-2023. 
  9. Μάνδρου, Ιωάννα (24 Οκτωβρίου 2023). «Σε ανώτατο εισαγγελέα οι δικογραφίες για τις υποκλοπές». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2023.