Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικονογράφηση του Γαργαντούα από τον Γκυστάβ Ντορέ.

Η Ζωή του Γαργαντούα και του Πανταγκρυέλ (γαλλικά: La vie de Gargantua et de Pantagruel) είναι μία πενταλογία μυθιστορημάτων που γράφηκαν τον 16ο αιώνα (το πρώτο το 1532) από τον Φρανσουά Ραμπελαί, τα οποία περιγράφουν τη ζωή δύο γιγάντων, του Γαργαντούα και του γιου του Πανταγκρυέλ. Το κείμενο είναι γραμμένο σε ενθουσιώδες, υπερβολικό και σατιρικό ύφος και περιλαμβάνει πολλή χοντροκοπιά, σκατολογικό χιούμορ και βία. Ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στο να απαριθμούν προσβολές.

Οι λογοκριτές του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στιγμάτισαν το έργο ως ανήθικο[1] και σε κοινωνικό κλίμα αυξανόμενης θρησκευτικής καταπίεσης η οποία οδήγησε στους Θρησκευτικούς Πολέμους στη Γαλλία, τα μυθιστορήματα αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και απέφευγαν να το αναφέρουν.[2] Σύμφωνα με τον Ραμπελαί, η φιλοσοφία του γίγαντα Πανταγκρυέλ είναι ριζωμένη σε «μία νοητική ευθυμία εμποτισμένη στην περιφρόνηση τυχαίων γεγονότων».

Ο Ραμπελαί είχε μελετήσει αρχαία ελληνικά και τα χρησιμοποίησε ώστε να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες λέξεις στο κείμενο, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο λεξιλόγιο των Γάλλων.[3] Επίσης, τα λογοπαίγνια είναι το ακατάλληλο χιούμορ και βρίσκονται σε αφθονία στα κείμενα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rabelais, François (1952). «Biographical Note». Rabelais. Great Books of the Western World. 24. Robert Maynard Hutchins (editor-in-chief), Mortimer J. Adler (associate editor), Sir Thomas Urquhart (translator), Peter Motteux (translator). Chicago: Encyclopædia Britannica, Inc. 
  2. Le Cadet, Nicolas (2009) Marcel De Grève, La réception de Rabelais en Europe du XVIe au XVIIIe siècle[νεκρός σύνδεσμος], Cahiers de recherches médiévales et humanistes, Comptes rendus (par année de publication des ouvrages), 2009, [En ligne], mis en ligne le 20 avril 2010. Consulté le 22 novembre 2010.
  3. Bakhtin, Mikhail. Rabelais and his World. Bloomington: Indiana UP, 1984. p. 110.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gargantua στο Wikimedia Commons