Βόρεια Λεωφόρος (Ερεβάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόρεια Λεωφόρος
Հյուսիսային պողոտա
Χάρτης
Είδοςπροσπέκτ
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°10′56″N 44°30′53″E
Διοικητική υπαγωγήΓερεβάν
ΧώραΑρμενία
Γενικές διαστάσεις450 μέτρα × 27 μέτρα
Commons page Πολυμέσα

Η Βόρεια Λεωφόρος (αρμενικά: Հյուսիսային պողոտա‎‎ Hyusisayin poghota), είναι πεζόδρομος στο Ερεβάν της Αρμενίας, που εγκαινιάστηκε το 2007. Βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Κέντρον και συνδέει την οδό Αμποβιάν με την πλατεία Ελευθερίας στην οδό Τουμανιάν. Έχει μήκος 450 μέτρα και πλάτος 27 μέτρα.

Η Βόρεια Λεωφόρος φιλοξενεί κυρίως πολυτελή κτίρια κατοικιών, εμπορικά καταστήματα υψηλής ποιότητας, εμπορικά γραφεία, καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συμβολικό κλειδί του Ερεβάν
Η λεωφόρος τη νύχτα

Αν και σχεδιάστηκε από τον κύριο αρχιτέκτονα του Ερεβάν Αλεξάντερ Ταμανιάν το 1924, το πραγματικό σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ερεβάν αποφάσισε να ψηφίσει την κατασκευή της λεωφόρου. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας στην πλατεία Δημοκρατίας δεν προορίζονταν ποτέ να χτιστούν στην σημερινή τοποθεσία, έτσι η Βόρεια Λεωφόρος τελειώνει κοντά στα δύο κτίρια αντί να φτάνει στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Η κατασκευή της λεωφόρου άρχισε στις 26 Μαρτίου 2002, με βάση το αρχικό σχέδιο του Αλεξάντερ Ταμανιάν, το οποίο αναπτύχθηκε και ανασχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νάρεκ Σαργκσιάν.[1]

Η κατασκευή της λεωφόρου χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα. Πρώτον, η κυβέρνηση αγόρασε όλες τις μικρές άτυπες ιδιοκτησίες κατά μήκος της διαδρομής του δρόμου, εδραίωσε τη γη σε μεγαλύτερες, πιο εφικτές περιοχές για πολυώροφα κτίρια και έγιναν πλειστηριασμοί για αυτούς. Η διαδικασία αυτή έγινε κατά τμήμα και αντιμετώπισε πολλές καταγγελίες από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Με βάση τον αναθεωρημένο σχεδιασμό της, η Βόρεια Λεωφόρος φιλοξενεί 4 μικρά τετράγωνα και 11 κτίρια με μέσο ύψος 9 ορόφων. Στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν πολλοί τύποι πέτρας, όπως βασάλτης, γρανίτης, τραβερτίνη και τούφα. Η λεωφόρος διαθέτει 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης.[2]

Τα επίσημα εγκαίνια της λεωφόρου έλαβαν χώρα στις 16 Νοεμβρίου 2007. Ωστόσο, ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 και ο χώρος στάθμευσης 2 ορόφων μετατράπηκε εν μέρει σε υπόγειο εμπορικό κέντρο με κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν στη Βόρεια Λεωφόρο.

Καταστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαγαζί της Emporio Armani στη Βόρεια Λεωφόρο

Η Βόρεια Λεωφόρος φιλοξενεί μια σειρά από μάρκες μόδας. Πολλά εστιατόρια και καφετέριες λειτουργούν επίσης στη λεωφόρο.

Στις 14 Μαΐου 2016 εγκαινιάστηκε κατά μήκος της Λεωφόρου η υπόγεια "Γκαλερί Αγορών Τασίρ" δύο επιπέδων, με το πρώτο επίπεδο να περιλαμβάνει το εμπορικό κέντρο και το δεύτερο το χώρο στάθμευσης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]