Βυζαντινός Εσπερινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βυζαντινός Εσπερινός
Studio Album από Γιώργος Νταλάρας
Κυκλοφόρησε18 Οκτωβρίου 1973
Ηχογραφήθηκε1973
Μουσικό είδοςΛαϊκή μουσική
Διάρκεια38:55
ΓλώσσαΕλληνικά
ΠαραγωγόςΑχιλλέας Θεοφίλου
ΔισκογραφικήMinos
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Γιώργος Νταλάρας)
Ηλιοσκόπιο
(1973)
Βυζαντινός Εσπερινός
(1973)
18 Λιανοτράγουδα
(1974)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Χάρις Αλεξίου)
Μικρά Ασία
(1972)
Βυζαντινός Εσπερινός
(1973)
Τα Τραγούδια Του Νοτιά
(1973)

Ο Βυζαντινός Εσπερινός είναι δίσκος του Απόστολου Καλδάρα. Κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου του 1973 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας[1][2]. Τους στίχους έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον συνθέτη, τα τραγούδια αυτού του δίσκου δημιουργήθηκαν με βάση την Βυζαντινή Μουσική και τους ήχους της. Είναι μάλιστα ο μοναδικός Ελληνικός δίσκος όπου κάθε τραγούδι είναι γραμμένο σε διαφορετικό "δρόμο", χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό για τη μελέτη και κατανόηση των "δρόμων" από τους μουσικούς. Συγκεκριμένα ο συνθέτης αναφέρει:

Στοιχεία μουσικής δυτικού τύπου λείπουν τελείως από το έργο . Για αυτό ως επί το πλείστον και η σύνθεση της ορχήστρας που παίρνει μέρος στην εκτέλεση των τραγουδιών αποτελείται από όργανα που κατά την γνώμη μου ταιριάζουν πιο πολύ στο κλίμα μέσα στο οποίο κινήθηκα (σαντούρι, λαούτο, κλαρίνο κλπ). Από την διασταύρωση λοιπόν αυτή των ήχων της βυζαντινής οχταήχου, με τις απαραίτητες για τον σκοπό μου φθορές, βγήκαν δώδεκα δρόμοι (τρόποι) τους οποίους μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί και το γνήσιο δημοτικό μας τραγούδι. Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε τραγούδι του «Βυζαντινού Εσπερινού» είναι γραμμένο σε ξεχωριστό δρόμο, επιπλέον δε, έχει το καθένα από αυτά και το δικό του ξεχωριστό –ρυθμό.[2]

Αρκετά κομμάτια του δίσκου επανεκτελέστηκαν ζωντανά από τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία στις συναυλίες - αφιέρωματα στον Απόστολο Καλδάρα που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα το 2013.[3]

Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της "Columbia" με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τον Μίμη Καννή και τον Γιώργο Τζάννες. Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ένα κέντημα της Ρούλας Μάτσα.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια που περιέχει είναι τα εξής:

  1. Εκεί που σμίγει η Δύση κι η Ανατολή (Γ. Νταλάρας)
  2. Βάρα νταγερέ (Χ. Αλεξίου)
  3. Για πάρε γύφτο σφυρί κι αμόνι (Γ. Νταλάρας)
  4. Καμπάνα του εσπερινού (Χ. Αλεξίου)
  5. Για πάρε μάνα (Γ. Νταλάρας)
  6. Απτάλικο (Ορχηστρικό)
  7. Αχ και να 'μουνα το παλικάρι (Γ. Νταλάρας)
  8. Με βρήκε ο χάρος (Γ. Νταλάρας)
  9. Στην ξενιτιά (Χ. Αλεξίου)
  10. Κάπου χαράζει (Γ. Νταλάρας)
  11. Τα χεράκια μου δεμένα (Χ. Αλεξίου)
  12. Η Παναγιά (Γ. Νταλάρας και χορωδία)

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτική δισκογραφία: Γιώργος Νταλάρας (δισκογραφία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.musiccorner.gr/extras/record/022.html
  2. 2,0 2,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «Παράταση Παραστάσεων «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδαρα»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2014.