Βραχυχίτων ο σφενδαμνόφυλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βραχυχίτων ο σφενδαμνόφυλλος
(Brachychiton acerifolius)
Δέντρο Brachychiton acerifolius, σε πλήρη άνθιση.
Δέντρο Brachychiton acerifolius, σε πλήρη άνθιση.
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά APG IV
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Κλάδος: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Κλάδος: Ροδίδες (Rosids)
Τάξη: Μαλαχώδη (Malvales)
Οικογένεια: Μαλαχοειδή (Malvaceae)
Γένος: Βραχυχίτων (Brachychiton)
Είδος: Β. ο σφενδαμνόφυλλος (B. acerifolius)
Διώνυμο
Βραχυχίτων ο σφενδαμνόφυλλος
(Brachychiton acerifolius)

Ο Βραχυχίτων ο σφενδαμνόφυλλος (Brachychiton acerifolius), κοινώς γνωστός ως δέντρο φλόγα Ιλλαουάρα (Illawarra flame tree), είναι ένα μεγάλο δέντρο της οικογένειας των Μαλαχοειδών (Malvaceae), γηγενές στις υποτροπικές περιοχές της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Είναι διάσημο για τα φωτεινά κόκκινα σε σχήμα καμπάνας άνθη που συχνά καλύπτουν όλο το δέντρο, όταν είναι χωρίς φύλλα. Μαζί με άλλα μέλη του γένους Brachychiton, συνήθως αναφέρεται ως Κουρατζόνγκ (Kurrajong).

Ονομασία και ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Brachychiton acerifolius, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1855 από τους W. Macarthur και C. Moore.[1] Μερικές φορές γράφεται ως Brachychiton acerifolium, κάτω από την υπόθεση ότι το όνομα του γένους Brachychiton (στα Ελληνικά) είναι ουδέτερο. Στην πραγματικότητα, το Brachychiton, είναι αρσενικό (είναι ένα bahuvrihi,[Σημ. 1] και το πρώτο συστατικό είναι το περιγραφικό στοιχείο) και ως εκ τούτου το σωστό επίθετο του είδους είναι acerifolius. Η ονομασία Brachychiton προέρχεται από το Ελληνικό brachys, που σημαίνει ΄κοντό΄ και chiton, ένα είδος ΄χιτώνα΄, αναφορικά με την επίστρωση των σπόρων προς σπορά. Το συγκεκριμένο επίθετο acerifolius υποδηλώνει την εμφάνιση του φυλλώματος με εκείνη του γένους Acer, των σφενδάμων.

Συνήθεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το δέντρο είναι ανεκτικό σε εύκρατα κλίματα και τώρα πλέον καλλιεργείται παγκοσμίως για την ομορφιά του. Ωστόσο, το μέγιστο ύψος των 40 m (130 ft) επιτυγχάνεται μόνο μέσα στο αρχικό, θερμότερο περιβάλλον. Συνήθως, φύεται και φτάνει περίπου το ύψος των 20 m (66 ft).[2]

Φύλλωμα και άνθη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοίως με τους kurrajong συγγενείς, τα φύλλα είναι μεταβλητά, με έως και 7 βαθύς λοβούς. Είναι φυλλοβόλο - που ρίχνει τα φύλλα του, μετά την ξηρή περίοδο. Η εντυπωσιακή ανθοφορία εμφανίζεται στα τέλος της άνοιξης και το νέο φύλλωμα είναι έτοιμο για τις καλοκαιρινές βροχές. Σε περιοχές όπου ο χειμώνας δεν είναι ιδιαίτερα ξηρός, αυτός ο φυσικός ρυθμός μπορεί να γίνει κάπως ασταθής και το δέντρο μπορεί να ανθίσει μόνο εν μέρει.[2]

Τα άνθη είναι ερυθρές καμπάνες με 5 εν μέρει συγχωνευμένα πέταλα.[2] Οι σαν περικάρπιο καρποί (τεχνικά γνωστοί ως θυλάκια) είναι σκούρο καφέ, πλατύς, σχήματος βάρκας και μήκους περίπου 10 cm. Περιέχουν μάζες λεπτών τριχών που κολλούν στο δέρμα των ανθρώπων, καθώς και κίτρινους σπόρους. Είναι θρεπτικοί και τρώγονται από τους Ιθαγενείς μετά το ψήσιμο.

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μια σύνθεση bahuvrihi (από τα Σανσκριτικά: बहुव्रीहि, bahuvrīhi, που κυριολεκτικά σημαίνει «πολύ ρύζι», αλλά δηλώνει έναν πλούσιο άνδρα), είναι ένας τύπος σύνθεσης ο οποίος υποδηλώνει τον αναφερόμενο καθορίζοντας ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή ποιότητα που κατέχει ο αναφερόμενος. Παραδείγματα:
    • «Houndstooth» (κυριολ. δόντι σκύλου), ένα υφαντό ύφασμα με μοτίβα που ομοιάζει με τα δόντια του σκύλου: «Φοράει δόντια σκύλου»
    • «Παλαιό χρήμα», μέλος από την εδρεύουσα ανώτερη τάξη το οποίο συνήθως έχει κληρονομήσει τον πλούτο του: «Αυτός σίγουρα είναι παλαιό χρήμα»
    • «Bluestocking» (κυριολ. «γυναίκα διανοούμενη», μετάφρ. μπλε καλτσοδέτα), μια μορφωμένη, πνευματική ή καλλιτεχνική ολοκληρωμένη γυναίκα: «Η θεία Maud δεν θα παντρευτεί ποτέ· Είναι μια μπλε καλτσοδέτα (βλ. γυναίκα διανοούμενη)».
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:APNI
  2. 2,0 2,1 2,2 «Full beauty of flame tree enjoyed for first time». The Leader: σελ. 8. 8 December 2011. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Brachychiton acerifolius (έκδοση 738509631) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]