Βραδινό γάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
H Μέριλιν Μονρό φορόντας βραδινά γάντια

Τα γυναικεία βραδινά γάντια είναι μακρά γάντια που φοριούνται από τις γυναίκες ως επίσημη ένδυση, συνήθως ως μέρος μιας επίσημης ενδυμασίας όπως βραδινό νυφικό ή νυφικό. Μεταξύ αυτών, τα μακρύτερα βραδινά γάντια ονομάζονται "γάντια όπερας". Τα γάντια που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του χεριού, μέχρι ακριβώς κάτω από τον αγκώνα, μπορούν να ονομαστούν «μακριά γάντια» ή «βραδινά γάντια», αλλά ποτέ «γάντια της όπερας». Σε αυτήν την περίπτωση, ο όρος "όπερα" έχει πιθανότατα μεγαλύτερη σχέση με το μήκος από την εκάστοτε περίσταση[1][2].

Πολλά δυτικά τελετουργικά φορέματα προέρχονται από χριστιανικές τελετουργικές φορεσιές, ειδικά στην Καθολική Εκκλησία, τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία όπου τα τελετουργικά είναι αυστηρά πειθαρχημένα, ενώ ήταν και απαραίτητα για την μείωση της έκθεσης του δέρματος. Λόγω αυτής της τάσης, στον δυτικό κόσμο, τα κοντομάνικα ή αμάνικα φορέματα έπρεπε να φορούνται με μακριά γάντια μέχρι τον αγκώνα σε επίσημες εκδηλώσεις και εκδηλώσεις της ανώτερης τάξης. Επομένως, έχει έντονο νόημα ως επίσημο φόρεμα σε ιερό και αυστηρό μέρος, και λέγεται ότι είναι ένα εκλεπτυσμένο φόρεμα μιας τακτοποιημένης και καθαρής κυρίας[3][4].

Γυναικεία γάντια για επίσημη και ημι-επίσημη ένδυση διατίθενται σε τρία μήκη για τις γυναίκες: τον καρπό, τον αγκώνα και την όπερα (πάνω από τον αγκώνα, συνήθως φτάνουν στους δικέφαλους αλλά μερικές φορές σε όλο το μήκος του βραχίονα) μήκος. Τα πιο ευγενή γάντια όπερας είναι κατά παραγγελία από λευκό παιδικό δέρμα. Πολλοί άλλοι τύποι δέρματος, συνήθως μαλακές ποικιλίες αγελάδας, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γαντιών μήκους όπερας. Το δέρμα και το σουέτ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως εναλλακτική λύση για το παιδικό δέρμα και συχνά είναι πιο προσιτά από το παιδικό δέρμα. Τα υλικά σατέν και τεντωμένου σατέν είναι εξαιρετικά δημοφιλή, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες μαζικής παραγωγής. Τα πιο ασυνήθιστα υλικά γαντιών περιλαμβάνουν δέρματα από σολομό, πύθωνα και ψωμί[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Opera Gloves - All The Tropes». allthetropes.org. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «Dresssing for the Opera». janeausten.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2011. 
  3. «Learn Wedding Etiquette». learnweddingetiquette.blogspot.com. 1 Δεκεμβρίου 2013. 
  4. «The Delicate Art of the Evening Glove». rearviewmirrorblog.com. 26 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2021. 
  5. Snaije, Olivia (2014-03-04). «Blood, sweat and silk on the long road to Paris Fashion Week». CNN. https://edition.cnn.com/2014/03/04/world/europe/blood-sweat-and-silk-on-the-long-road-to-paris-fashion-week/index.html. Ανακτήθηκε στις 2019-08-09.