Βραβείο Βολφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βραβείο Βολφ
Ίδρυση1978
Έδρα, Ισραήλ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Βραβείο Βολφ (Wolf Prize) είναι ένα διεθνές βραβείο που απονέμεται στο Ισραήλ, τα περισσότερα έτη από το 1978 μέχρι σήμερα, σε επιστήμονες και καλλιτέχνες που βρίσκονται στη ζωή, για «επιτεύγματα προς όφελος της ανθρωπότητας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών ... ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου ή πολιτικών απόψεων».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βραβείο Βολφ απονέμεται από το ομώνυμο «Ίδρυμα Βολφ», το οποίο ιδρύθηκε από τον δρα. Ρικάρντο Βολφ, έναν Γερμανοεβραίο και Κουβανό εφευρέτη και διπλωμάτη - πρώην πρεσβευτή της Κούβας στο Ισραήλ. Το βραβείο απονέμεται σε πέντε επιστήμες: Στη Γεωπονία, στη Χημεία, στα Μαθηματικά, στην Ιατρική, στη Φυσική. Επίσης, απονέμεται και ένα στις καλές τέχνες, εναλλάξ σε αρχιτέκτονες, μουσικούς, ζωγράφους και γλύπτες. Το κάθε βραβείο αποτελείται από ένα δίπλωμα και το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ. Αν και το βραβείο χαρακτηρίζεται ως «ετήσιο» από το Ίδρυμα Βολφ, στην πραγματικότητα δεν απονέμεται κάθε χρόνο: μόνο έξι βραβεία δόθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2010 στις περισσότερες κατηγορίες, και μόλις τέσσερα στη φυσική.

Στις κατηγορίες της φυσικής και της χημείας, τα Βραβεία Βολφ θεωρούνται από πολλούς τα μεγαλύτερου κύρους διεθνώς σε αυτές τις επιστήμες μετά το αντίστοιχο Βραβείο Νόμπελ.[1][2][3] Ειδικότερα το Βραβείο Βολφ Φυσικής έχει τη φήμη ότι απονέμεται σε μελλοντικούς αποδέκτες του Νόμπελ Φυσικής: από τους 26 τιμηθέντες με Βολφ Φυσικής μεταξύ του 1978 και του 2010, οι 14 πήραν αργότερα και το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, και μάλιστα οι πέντε το αμέσως επόμενο έτος.[2]

Αλλά και στην ιατρική, το Βολφ είναι πιθανώς το τρίτο σημαντικότερο βραβείο μετά το Νόμπελ Ιατρικής και το Βραβείο Λάσκερ, ενώ στα μαθηματικά είναι επίσης ένα από τα κορυφαία. Το βραβείο της γεωπονίας έχει παρομοίως χαρακτηρισθεί ισοδύναμο με ένα «Βραβείο Νόμπελ στη γεωπονία».[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Physicsworld.com: Wolf prize goes to particle theorists». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2017. 
  2. 2,0 2,1 Harris, Margaret (Νοέμβριος 2010). «Gongs away». Physics World (Bristol: Institute of Physics Publishing) 23 (11): 46–47. 
  3. Basolo, F: «From Coello to Inorganic Chemistry: A Lifetime of Reactions», σελ. 65, Springer, 2002
  4. National Research Council: «National Research Initiative: A Vital Competitive Grants Program in Food, Fiber and Natural-resources Research», σελ. 155, National Academies Press, 2000

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wolf Prize της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).