Βολιναίος ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολιναίος ποταμός
ΕκβολέςΚορινθιακός κόλπος
ΧώραΕλλάδα

Ο Βολιναίος (ή και Δρεπανέικο) είναι ποταμός στην Αχαία, που πηγάζει από τις βόρειες παρυφές του Παναχαικού όρους και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στο Δρέπανο και στον Ψαθόπυργο. Έχει νερό όλη την διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με τα Αχαϊκά του αρχαίου Έλληνα περιηγητή και γεωγράφου Παυσανία, την ονομασία του την οφείλει στην αρχαία πόλη Βολίνη (ή Βολίνα)[1]. Ενώ επίσης αποκαλείται και Δρεπανέικο λόγω του ότι κατά την πορεία του διέρχεται από το ομώνυμο χωριό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "ἀπωτέρω δὲ Ἀργυρᾶς ποταμός ἐστιν ὀνομαζόμενος Βολιναῖος, καὶ πόλις ποτὲ ᾠκεῖτο πρὸς αὐτῷ Βολίνα. παρθένου δὲ ἐρασθῆναι Βολίνης Ἀπόλλωνα..." Παυσανία Αχαϊκά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σταύρος Κατσέλης, Ποσοτική γεωμορφολογική ανάλυση του υδρογραφικού δικτύου του Βολιναίου ποταμού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Γεωγραφίας, Αθήνα 2008 (αδημοσίευτη εργασία).
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου «Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821». Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμος Α΄, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998. ISBN 960-7960-08-4.