Βογίν (βοϊβόδας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοεβόδας Βοΐν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Војвода Војин (Σερβικά)
Γέννηση1η χιλιετία
Σερβική Αυτοκρατορία
Θάνατος1347
Σερβική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής1322
Οικογένεια
ΤέκναΆλτομαν Βοΐνοβιτς
Μίλος Βοΐνοβιτς
Βόισλαβ Βοΐνοβιτς
ΟικογένειαVojinović noble family

Ο Βογίν (σερβικά : Војин) ήταν Σέρβος ευγενής, ο ιδρυτής της οικογένειας Βοΐνοβιτς που έλεγχαν μια μεγάλη περιοχή, γνωστή σαν Χώρα του Βοΐνοβιτς από το 1322 έως το 1347 - 1348[1]. Ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες ευγενείς της εποχής Στέφανου του Ντέτσανι[2], και αργότερα ήταν μεταξύ των ευγενών που στήριξαν τον βασιλιά Ντούσαν[3]. Οι απόγονοί του, ο γιος του Βόγισλαβ Βογίνοβιτς και ο εγγονός Νίκολα Αλτομάνοβιτς Βοΐνοβιτς ήταν από τους πιο ισχυρούς ευγενείς στη Σερβία, κατά το δεύτερο μισό του δέκατου τέταρτου αιώνα.

Πιστεύεται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις ενάντια των Ενετών του Ντουμπρόβνικ στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του δέκατου τέταρτου αιώνα. Ως κάτοχος του τίτλου του στρατιωτικού διοικητή, πιθανόν πήρε μέρος στην Μάχη της Velbuzd και στις κατακτήσεις του αυτοκράτορα Ντούσαν.

Είναι άγνωστο το όνομα των γονέων του αλλά είναι γνωστό ότι είχε τρεις αδελφούς. Παντρεμένος με μια ευγενή αγνώστων στοιχείων είχε τέσσερα παιδιά:, τον Μήλος, τον Άλτομαν, τον Στέφαν Βόισλαβ, και την Σέλα ή Βοϊσάβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Δρ Ζέλικο Fajfric: Great Nikola Altomanovic
  2. Раде Михаљчић, Крај српског царства, Београд 1975. (стр. 34)
  3. Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0 (стр. 103)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Војвода Војин της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).