Βιττέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιττέλ

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΒοζ και διαμέρισμα του Νεφσατώ
Ταχυδρομικός κώδικας88800[1]
Κωδικός Κοινότητας88516[2]
Πληθυσμός4.793 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση24,13 km²[4]
Υψόμετρο335 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βιττέλ
48°12′6″N 5°56′58″E
Ιστότοποςhttp://www.ville-vittel.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Βιττέλ (γαλλικά: Vittel, αρχαϊκά γερμανικά: Wittel‎‎) είναι κοινότητα στο νομό Βοζ, στο Γκραντ Εστ στη βορειοανατολική Γαλλία.

Μεταλλικό νερό εμφιαλώνεται και πωλείται εδώ από τη Nestlé Waters France, με την επωνυμία Vittel.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1854, αφού επισκέφτηκε τα λουτρά στο κοντινό Κοντρεξεβίλ, ο δικηγόρος Λουί Μπουλουμί αγόρασε το Fontaine de Gérémoy, την τοποθεσία της σύγχρονης πόλης Βιττέλ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μπουλουμί έχτισε ένα υπόστεγο από το οποίο αναπτύχθηκε η μεγαλειώδης, πολυτελής αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει την τοποθεσία.[6] Η πόλη ήταν επίσης αναγνωρισμένη πόλη σπα, εμφιάλωσης και εξαγωγής των νερών της.

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιττέλ ήταν η έδρα της Νοσοκομειακής Στρατιωτικής Βάσης των ΗΠΑ 36 από το Ντιτρόιτ, από τον Νοέμβριο του 1917 έως τον Φεβρουάριο του 1919. Αυτή η μονάδα δημιουργήθηκε στο Κολέγιο Ιατρικής και Χειρουργικής του Ντιτρόιτ, τώρα στο Πανεπιστήμιο Γουέιν Στέιτ, Ιατρική Σχολή. Κατέλαβαν τα πέντε ξενοδοχεία-θέρετρα της πόλης, συν το καζίνο.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Γαλλίας το καλοκαίρι του 1944, ένας μικρός αεροδιάδρομος με γρασίδι βόρεια της πόλης χρησιμοποιήθηκε για ελαφρά αεροσκάφη συνδέσμου από την Πολεμική Αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού. Η Δωδέκατη Πολεμική Αεροπορία είχε στο Βιττέλ πολλές πολεμικές πτέρυγες μάχης κατά τη διάρκεια της προέλασης τους ανατολικά στη Γερμανία. Το 1945, αυτή η επίπεδη, χλοοτάπητη περιοχή γης (τώρα πίστα ιπποδρομιών) χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κράτησης για αεροσκάφη της Luftwaffe που είχαν συλληφθεί πριν από την αποστολή τους στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για αξιολόγηση (Επιχείρηση Lusty).

Το Βιττέλ χρησίμευσε ως στρατόπεδο εγκλεισμού για εχθρούς του γερμανικού Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατοντάδες αμερικανικές και βρετανικές οικογένειες φυλακίστηκαν εκεί από τον Σεπτέμβριο του 1942. Μερικές εκατοντάδες Εβραίοι, πολίτες Γερμανών εχθρών, στάλθηκαν επίσης εκεί από τους Γερμανούς που ήλπιζαν να τους χρησιμοποιήσουν για να ανταλλάξουν Γερμανούς αιχμαλώτους ή υπηκόους που κρατούνταν αλλού. Οι περισσότεροι Εβραίοι κρατούμενοι του Βιττέλ απελάθηκαν στο Άουσβιτς και δολοφονήθηκαν εκεί το 1944.[7] Το τάγμα των καθολικών μοναχών, Soeurs du Sainte Esprit, κατηγορήθηκε για τη φροντίδα των Εβραίων κοριτσιών που ήταν φυλακισμένες εκεί.

Η πόλη απελευθερώθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό στις 10 Σεπτεμβρίου 1944. Τον Οκτώβριο του 1944, το Hotel Continental χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως μέρος του Νοσοκομείου Νο 23 της Βάσης του Στρατού των ΗΠΑ.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. «Vittel -- son histoire». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 
  7. Vashem, Yad. «Institute for Holocaust Research». 
  8. «U. S. Army Base Hospital Number 23, Vittel, France: Hotel Continental, part of hospital - Digital Collections - National Library of Medicine». collections.nlm.nih.gov. Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]