Βικιπαίδεια:Πρωτοβουλία Χρηστικότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Usability-Initiative
Έμβλημα της Usability-Initiative

Η Usability Initiative - Πρωτοβουλία Χρηστικότητας είναι ένα τρέχον εγχείρημα από τα τέλη του 2008 για τη βελτίωση της φιλικότητας προς τον χρήστη της Βικιπαίδειας και των αδελφικών της εγχειρημάτων. Ο στόχος, να βελτιωθεί η εμπειρία χρήσης των αναγνωστών και συντακτών για να απλοποιήσει τη διεπαφή χρήστη για την εύρεση πληροφοριών και τη συνεργασία στη Wikipedia. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος, είναι η δωρεάν δημιουργία ενός νέου "θέματος", δηλαδή ενός νεου σχεδιασμού και διάταξης των σελίδων. Το θέμα αυτό υπάρχει με την ονομασία «Vector» και αντικαθιστά στην ελληνική Wikipedia, από τις 30 Ιουνίου 2010, το παλιό θέμα "Monobook". Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να επιλέξουν στις ρυθμίσεις τους το θέμα που προτιμούν.

Εκτός από ένα καθαρά οπτικό εκσυγχρονισμό, υπάρχουν και μερικά νέα χαρακτηριστικά που απλοποιούν την επεξεργασία των σελίδων για τους νεοεισερχόμενους. Επίσης κατά τη διάρκεια της αλλαγής στην «Vector», ανανεώθηκε το λογότυπο της Wikipedia.

Η Πρωτοβουλία Χρηστικότητας προέκυψε από την διάθεση μιας δωρεάς από το Ίδρυμα Stanton. Μέσα από τη δοκιμή χρηστικότητας, νέες λειτουργίες έχουν αναθεωρηθεί και οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούσαν επίσης να δοκιμάσουν χρησιμοποιώντας το σύνδεσμο "δοκιμή beta" το νέο θέμα και ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά και να παρέχουν ανατροφοδότηση με σχόλια. Σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρήστη καταρτίστηκαν και περαιτέρω πειραματικά χαρακτηριστικά.