Βικιπαίδεια:Μετάφρασέ μας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή η σελίδα είναι ένας οδηγός για τον οποιονδήποτε, αλλά ιδιαίτερα για τους νέους εθελοντές, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στη μετάφραση άρθρων από την αγγλική Βικιπαίδεια σε άλλες γλώσσες.

Καλώς ήρθατε στη Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Γειά σας!

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν τα κατάλληλα εύσημα. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να έχουμε εθελοντές να γράφουν άρθρα τα οποία καλύπτουν τυχόν κενά εκεί όπου υπάρχουν σελίδες της Αγγλικής Βικιπαίδεια αλλά καμία σελίδα σε καμία από τις 300+ Βικιπαίδειες σε άλλες γλώσσες.

Πριν ξεκινήσετε[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τις βασικές αρχές της επεξεργασίας της Βικιπαίδεια πριν ξεκινήσετε τη μετάφραση άρθρων. Παρακαλούμε δώστε προσοχή στους πέντε πυλώνες, ή ιδανικά, που χρησιμεύουν ως πυξίδα μας.

Οι Βικιπαίδειες για κάθε γλώσσα έχουν η καθεμία τους δικούς της κανόνες για τη συμπερίληψη, το περιεχόμενο, τις πηγές, κτλ. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες θα σας επιτραπεί να δημιουργήσετε ένα άρθρο σε μια άλλη Βικιπαίδεια που υπόκειται εξίσου σε αυτούς τους κανόνες όπως εάν θα γράφατε από την αρχή. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι το μεταφρασμένο άρθρο σας συμμορφώνεται με τις πολιτικές της Βικιπαίδεια προορισμού και ότι τις γνωρίζετε.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε[επεξεργασία κώδικα]

  1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό Βικιπαίδεια (δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά πολύ χρήσιμο ).

Εργαλείο μετάφρασης περιεχομένου[επεξεργασία κώδικα]

  1. Το εργαλείο μετάφρασης Wikipedia:Content μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μετάφραση άρθρων της Αγγλικής Βικιπαίδεια (και άλλων σελίδων) σε Βικιπαίδειες άλλων γλωσσών, που δεν έχουν αντίστοιχο άρθρο για το ίδιο θέμα. Οι απλές μηχανικές μεταφράσεις, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητες. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να έχετε ένα εύλογο επίπεδο ευφράδειας, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές στo αυτόματα παραγόμενο αποτέλεσμα του εργαλείου.
  2. Για να ελέγξετε εάν μια σελίδα της Αγγλικής Βικιπαίδεια που βλέπετε έχει μια υπάρχουσα σελίδα σε άλλη γλώσσα της Βικιπαίδεια, κοιτάξτε εάν η επιθυμητή γλώσσα είναι συνδεδεμένη κάτω από την ενότητα "Γλώσσες" της αριστερής πλευρικής γραμμής της σελίδας [ Τώρα στο επάνω μέρος της σελίδας απέναντι από τον τίτλο ]. Σημειώστε ότι παρόλο που η έλλειψη γλωσσικού συνδέσμου σημαίνει κανονικά ότι δεν υπάρχει άρθρο, περιστασιακά ενδέχεται να υπάρχουν στην πραγματικότητα σελίδες αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί σωστά. Εάν βρείτε κάποια απο αυτές, βοηθήστε στην προσθήκη του συνδέσμου ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες .
  3. Εάν χρειάζεται, τακτοποιήστε τη διάταξη των σελίδων που μεταφράζετε. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα μη πεζογραφικά στοιχεία σελίδων, για παράδειγμα πρότυπα όπως τα Infoboxes, ενδέχεται να τοποθετούνται χρησιμοποιώντας διαφορετική διατύπωση σε άλλες γλώσσες της Βικιπαίδειας και έτσι μερικές φορές δεν μπορούν απλώς να αντιγραφούν από τη μια Βικιπαίδεια στην άλλη (όταν συναντήσετε κάτι τέτοιο, διορθώστε το όνομα του προτύπου, διαγράψτε ή/και προσθέστε κατάλληλες παραμέτρους, κτλ. ). Ίσως θα ήταν καλό να ελέγξετε τη λίστα των διαθέσιμων προτύπων της Βικιπαίδεια στην οποία μεταφράζετε και, εάν είναι απαραίτητο, να βοηθήσετε στη βελτίωση της μετάφρασης του προτύπου χρησιμοποιώντας το TemplateData .

Χειροποίητα[επεξεργασία κώδικα]

  1. Βρείτε μια κατάλληλη σελίδα που υπάρχει στην αγγλική Βικιπαίδεια, αλλά όχι στη Βικιπαίδεια της άλλης γλώσσας (ή όπου η άλλη γλώσσα έχει μόνο λήμμα προς επέκταση ).
  2. Στην άλλη Βικιπαίδεια, μεταβείτε στην αντίστοιχη σελίδα ή πληκτρολογήστε το επιθυμητό όνομα στο πλαίσιο αναζήτησης. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί με την ένδειξη "δημιουργία" ή "επεξεργασία" στη νέα γλώσσα. Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι σε λογαριασμό, τότε ορισμένες γλώσσες δεν έχουν επιλογή να δημιουργήσουν απευθείας μια σελίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, δοκιμάστε να αναζητήσετε τη γλώσσα στα αριστερά της Βικιπαίδεια:Οδηγός λήμματος, ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή ζητήστε βοήθεια στην άλλη Βικιπαίδεια.
  3. Επικολλήστε τη μετάφρασή σας στη σελίδα προορισμού. Μην ανησυχείτε και πολύ για τη μορφοποίηση σε αυτό το στάδιο.
  4. Αποθηκεύστε τη σελίδα, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνοψης επεξεργασίας που παρέχει υποχρεωτική απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, δηλώνοντας τι πρόκειται να κάνετε και ότι το κείμενο μεταφράστηκε από την αγγλική Βικιπαίδεια. Πρέπει να παράσχετε έναν διαγλωσσικό σύνδεσμο προς το άρθρο πηγή ονομαστικά, για να αποδώσετε τα εύσημα στους αρχικούς συγγραφείς. Προτείνουμε το κείμενο για την περίληψη επεξεργασίας να είναι όπως αυτό:



    </br> Το περιεχόμενο αυτής της τροποποίησης προέρχεται από το υπάρχον άρθρο της Αγγλικής Βικιπαίδεια στη διεύθυνση [[:en: Ακριβές όνομα του αγγλικού άρθρου/σελίδας]] ; δείτε το ιστορικό του για απόδοση. Ακολουθεί μορφοποίηση.
  5. Μεταβείτε στην πλαϊνή γραμμή και κάντε κλικ στην επιλογή "Προσθήκη συνδέσμων" ή "Επεξεργασία συνδέσμων" (στην ενότητα "Γλώσσες", στη γλώσσα αυτής της Βικιπαίδειας). Εισαγάγετε "en" ως τη γλώσσα της Βικιπαίδειας από την οποία λάβατε το περιεχόμενο και τον τίτλο της σελίδας που μεταφράσατε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Σύνδεση με τη σελίδα".
  6. Εάν χρειάζεται, επεξεργαστείτε ξανά, τακτοποιήστε τη διάταξη και προσθέστε συνδέσμους, επικεφαλίδες και εικόνες. Εάν θέλετε να προσθέσετε πρότυπα, κάντε το επίσης. (Λάβετε υπόψη ότι τα πρότυπα για αντικείμενα όπως τα Infoboxes έχουν διαφορετική διατύπωση σε άλλες γλώσσες της Βικιπαίδειας και δεν μπορούν απλώς να αντιγραφούν από τη μια Βικιπαίδεια στην άλλη. Ελέγξτε τη λίστα με τα διαθέσιμα πρότυπα στη Βικιπαίδεια στην οποία μεταφράζετε. Εάν είναι απαραίτητο, βοηθήστε στη βελτίωση της μετάφρασης του προτύπου χρησιμοποιώντας το TemplateData . )
  7. Αποθηκεύστε ξανά, συμπεριλαμβανομένης μιας κατάλληλης περίληψης επεξεργασίας.
  8. Ελέγξτε και διορθώστε όταν είναι αναγκαίο.

Ευχαριστούμε!

Συνεργασίες με την τάξη[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια καλοδέχεται τη συμμετοχή των μαθητών στην επεξεργασία άρθρων. Η μετάφραση ενός άρθρου είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη συμμετοχή μαθητών. Προτείνουμε να τους ζητηθεί να μεταφράσουν από τη γλώσσα που μαθαίνουν, στη γλώσσα με την οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι.

Τέτοιες προσπάθειες παρέχουν χρήσιμες, πραγματικές μεταφραστικές εμπειρίες για μαθητές, οι οποίοι θα παρακινηθούν από το γεγονός ότι το έργο τους θα δούν χιλιάδες αναγνώστες της Βικιπάιδεια. Αυτό ωφελεί επίσης τους αναγνώστες της Βικιπαίδεια, οι οποίοι αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες για άλλους πολιτισμούς και λαούς. Για να λάβετε βοήθεια στη δημιουργία ενός έργου μετάφρασης στην τάξη, ανατρέξτε στην ενότητα Βικιπαίδεια: WikiProject Συντονισμός τάξης και Βικιπαίδεια: Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα .


Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]

  • Κατηγορία: Πρότυπα μετάφρασης της Βικιπαίδεια
  • Οδηγίες EASE για Συγγραφείς και Μεταφραστές Επιστημονικών Άρθρων
  • Μηχανική μετάφραση
  • Πρότυπο:Notenglish-section
  • Χρήστης: Keymanweb/Keymanweb (ένα διαδικτυακό εργαλείο εικονικού πληκτρολογίου που υποστηρίζει περισσότερες από 300 διαφορετικές γλώσσες)
  • Βικιπαίδεια: Βασική επεξεργασία αντιγραφής, μια εργασία που συνήθως ακολουθεί τη μετάφραση
  • Βικιπαίδεια: Σελίδες που χρειάζονται μετάφραση στα Αγγλικά, για σελίδες στην Αγγλική Βικιπαίδεια που σύντομα θα διαγραφούν εκτός αν μεταφραστούν
  • Βικιπαίδεια: Μετάφραση της γερμανικής Βικιπαίδεια
  • Βικιπαίδεια: Διαθέσιμοι μεταφραστές
  • Βικιπαίδεια: WikiProject Σπουδές Μετάφρασης
  • Λίστα αξιοσημείωτων ερυθρών συνδέσμων που έχουν προεπιλεγεί και χρειάζονται μετάφραση από τα ρωσικά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η σελίδα χρησιμεύει ως αναφορά για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για νέους συνεργάτες, που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη μετάφραση άρθρων "από" την αγγλική Βικιπαίδεια "σε" άλλες γλώσσες.