Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια
State Library Victoria
ΧώραΒικτώρια (Αυστραλία)
ΤύποςΔημόσια , πολιτειακή
Ίδρυση1854
ΑρχιτέκτοναςΤζόζεφ Ριντ ( Joseph Reed)) (αρχικός)
Architectus & Schmidt Hammer Lassen (εκτεταμένη ανακαίνιση 2019)[1]
ΤοποθεσίαΜελβούρνη, Αυστραλία
ΤμήματαΑναγνωστήριο
Συλλογή φωτογραφιών
Βάση δεδομένων
Συλλογή
Μέγεθος2,440,236 μονογραφίες, εφημερίδες και περιοδικά
1,253,543 φωτογραφίες
συνολικά 4,067,096 φυσικά αντικείμενα [2]
Νόμιμη κατάθεσηφυσική και ηλεκτρονική (National edeposit) νόμιμη κατάθεση
Άλλες πληροφορίες
Προσωπικό330 υπάλληλοι
Ιστότοποςhttp://www.slv.vic.gov.au

Η Κρατική Βιβλιοθήκη της Βικτώριας είναι η κύρια βιβλιοθήκη της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτώριας. Βρίσκεται στη Μελβούρνη και ιδρύθηκε το 1854 ως Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μελβούρνης, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Αυστραλίας και μία από τις πρώτες δωρεάν βιβλιοθήκες στον κόσμο. Επίσης είναι η πιο πολυσύχναστη βιβλιοθήκη της Αυστραλίας και, από το 2018, η τέταρτη βιβλιοθήκη με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο[3].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1853, βγήκε η απόφαση να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη της πολιτείας, υπό την παρακίνηση του Υποκυβερνήτη Τσαρλς Λα Τρομπ και του Δικαστή και Σύμβουλου της Βασίλισσας Redmond Barry (Σερ Redmond από το 1860). Υπήρξε ανταγωνισμός για το ποιος θα σχεδιάσει το νέο κτίριο και ο Τζόζεφ Ριντ, που αργότερα σχεδίασε το Δημαρχείο της Μελβούρνης, το Κολέγιο του Ormond και το Βασιλικό Κτήριο Έκθεσης, κέρδισε το διαγωνισμό.

Στις 3 Ιουλίου του 1854, ο πρόσφατα εκλεγμένος Κυβερνήτης Σερ Τσαρλς Χόθαμ έβαλε τη θεμέλια λίθο και για τη νέα βιβλιοθήκη και για το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η βιβλιοθήκη άνοιξε το 1856, με μια συλλογή 3.800 βιβλίων που είχαν επιλεγεί από το Δικαστή Barry και τον Πρόεδρο των Επιμελητών. Ο Augustus H. Tulk, ήταν ο πρώτος βιβλιοθηκάριος και διορίστηκε 3 μήνες μετά το άνοιγμα της βιβλιοθήκης. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μελβούρνης, όπως ονομαζόταν τότε, ήταν μία από τις πρώτες δωρεάν δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο, ανοιχτή σε όλους τους πολίτες άνω των 14 ετών, με την προϋπόθεση ότι είχαν καθαρά χέρια.[4]

Το πρώτο αναγνωστήριο ήταν το Αναγνωστήριο της Βασίλισσας (σήμερα Αίθουσα της Βασίλισσας), το οποίο άνοιξε το 1859. Προσωρινά κτήρια που κατασκευάστηκαν το 1866 για την Διαποικιακή Έκθεση, παρέμειναν σε χρήση μέχρι το 1909, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα καινούριο παράρτημα που θα σηματοδωτούσε τον εορτασμό του κτηρίου. Το νέο αυτό κτήριο, ήταν η ορόσημη Θολωτή Αίθουσα Ανάγνωσης, που άνοιξε το 1913 και σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Γ. Πιμπλς.

Τα σχέδια για το αρχικό παράρτημα ακυρώθηκαν λόγο έλλειψης χρημάτων και το παράρτημα άλλαξε ώστε να φιλοξενήσει ένα νέο μουσείο, κάτι που έγινε βαθμιαία κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου με ένα κλασσικό στυλ λιτής απογύμνωσης.

Οι αρχικοί φεγγίτες του θόλου τροποποιήθηκαν και καλλύφθηκαν με φύλλα χαλκού το 1959, λόγο διαρροής νερού.

Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης φιλοξένησε επίσης και το Μουσείο και την Έκθεση, μέχρι που η Εθνική Έκθεση της Βικτώρια μετακόμισε στην οδό St Kilda στα τέλη του ’60 και το Μουσείο της Μελβούρνης χτίστηκε στους Κήπυος του Κάρλτον τη δεκαετία του ’90.

Η βιβλιοθήκη υποβλήθηκε σε ριζικές ανακαινήσεις μεταξύ 1990 και 2004, που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Ancher Mortlock και Woolley. Το πρόγραμμα κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Το αναγνωστήριο έκλεισε το 1999 με σκοπό να γίνει η ανακαίνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας επέστρεψε ο φυσικός φωτισμός. Η αίθοσα μετονομάστηκε σε Αίθουσα La Trobe και ξανάνοιξε το 2003.

Η ανάπλαση περιελάμβανε την κατασκευή ενός αριθμού εκθεσιακών χώρων οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να φιλοξενούν τις μόνιμες εκθέσεις Ο Καθρέφτης του Κόσμου: Βιβλία και Ιδέες κα το Μεταβαλλόμενο Πρόσωπο της Βικτώρια όπως επίσης και μια έκθεση από τη Συλλογή Φωτογραφιών της Έκθεσης Cowen. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάπλασης, η Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Βικτώρια μπορεί πλέον να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Το Φεβρουάριο του 2010, η νότια πτέρυγα της βιβλιοθήκης, στην οδό Little Lonsdale ξανάνοιξε με την ονομασία Wheeler Centre, μέρος της πρωτοβουλίας της Μελβούρνης ως πόλης της λογοτεχνίας.

Τον Απρίλιο του 2015 ο Υπουργός Δημιουργικών βιομηχανιών Martin Foley, ανακοίνωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015-16 θα δώσει 55,4 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπλαση της Βιβλιοθήκης της Πολιτείας της Βικτώρια, συμπεριλαμβανομένης της αναπαλαίωσης της Αίθουσας της Βασίλισσας, βεράντας με κήπο στην οροφή, ένα χώρο αφιερωμένο σε παιδιά και νέους και το άνοιγμα 40 τοις εκατό επιπλέον χώρου του κτηρίου για το κοινό.

Προαύλιο, γκαζόν και αγάλματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρασινάδα μπροστά από την κύρια είσοδο της βιβλιοθήκης στην οδό Swanston είναι δημοφιλής μέρος για κολατσιό, για τους εργαζόμενους και τους μαθητές της πόλης του γειτονικού Πανεπιστημίου RMIT. Ο αρχικά περιφραγμένος από ένα ξύλινο φράχτη, μετά από φράχτη και πύλες κατεργασμένου σιδήρου το 1870μ ο χώρος άνοιξε με τη μετακίνηση του φράχτη το 1939.[5]

Στην είσοδο, υπάρχει ένας αριθμός αγαλμάτων. Ένα ζευγάρι από μπρούντζινα λιοντάρια κοσμούν το πάρκο από το 1860 μέχρι το 1937. Υπάρχουν τα αγάλματα του Δικαστή Σερ Redmond Barry και Συμβούλου της Βασίλισσας, σχεδιασμένα από τον James Gilbert και κατασκευασμένα από τον Percival Ball, τα οποία τοποθετήθηκαν το 1887. Το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, από τον Άγγλο γλύπτη Σερ Joseph Edgar Boehm, που τοποθετήθηκε το 1889. Το άγαλμα της Ιωάννας της Λωραίνης, μια ρέπλικα του αγάλματος του Γάλλου γλύπτη Emmanuel Fremiet, που τοποθετήθηκε το 1907 και το άγαλμα του Charles La Trobe, από τον Αυστραλό γλύπτη Peter Corlett, που τοποθετήθηκε το 2006. [6]

Τις Κυριακές, μεταξύ 2:30μμ και 5:30μμ, το προαύλιο της βιβλιοθήκης γίνεται χώρος δημόσιων συζητήσεων, όπου ρήτορες, ο ένας μετά τον άλλο μιλούν για διάφορα θέματα.

Αναγνωστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dome Gallery & La Trobe Reading Room[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιβλητικό θολωτό αναγνωστήριο λειτούργησε το 1913. Ο οκταγωνικός του χώρος σχεδιάστηκε για να χωράει πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία και έως 600 αναγνώστες. Έχει διάμετρο και ύψος 34,75 μέτρα και ο οφθαλμός του έχει πλάτος σχεδόν 5 μέτρα. Ο θόλος του ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε. [7]

Το 2003 ο χώρος κάτω από το θόλο ανασκευάστηκε και μετανομάστηκε σε «Αναγνωστήριο La Trobe» αφού μεταφέρθηκαν εκεί τα βιβλία που μέχρι τότε βρίσκονταν στο κτίριο La Trobe, βοηθητικό κτίριο της βιβλιοθήκης.[8] Η στοά του θόλου στον 4ο όροφο φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση «Ο κόσμος του βιβλίου», ενώ και οι στοές των υπολοίπων ορόφων χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για σχετικές εκθέσεις.

Αναγνωστήριο & Αίθουσα Εκδηλώσεων «Ian Potter Queen's Hall»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό τμήμα της αίθουσας Ian Potter Queen's Hall άνοιξε το 1856 ως το αρχικό κεντρικό αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, πάνω από τις αίθουσες του ισογείου. Μετά τη διαμόρφωση του θολωτού αναγνωστηρίου το 1913, ο χώρος άλλαξε χρήση, φιλοξενώντας από το 1915 ως το 1969 το «Βιομηχανικό και Τεχνολογικό Μουσείο» της Πολιτείας. Από το 1970 ως το 2003 διασκευάστηκε και πάλι για αναγνωστήριο. Από το 2003 ως το 2019 έμενε κλειστό λόγω εκτεταμένων ανακαινίσεων και από το 2019 και μετά, χρησιμοποιείται ως χώρος μικτής χρήσης. Αναγνωστήριο με βιβλία νεανικής βικτωριανής λογοτεχνίας τις ώρες λειτουργίας, χώρος ειδικών εκδηλώσεων μετά το κλείσιμο της βιβλιοθήκης.

Αναγνωστήριο «Redmond Barry»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα του αναγνωστηρίου κατασκευάστηκε το 1893 και από το 1899 ως το 1997 στέγαζε το Εθνικό Μουσείο της Βικτώριας (σημ. Μουσείο Μελβούρνης).
Το Αναγνωστήριο «Redmond Barry» βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της βιβλιοθήκης και φιλοξενεί τη σύγχρονη συλλογή μη μυθιοστορηματικών βιβλίων και περιοδικών. Ο ημιώροφος του αναγνωστηρίου χώρους μελέτης με πρόσβαση στο internet. [9]

Αναγνωστήριο Συλλογής Πολιτιστικής Κληρονομιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αναγνωστήριο περιέχει και εκθέτει τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστραλίας. Η συλλογή παλαιών χαρτών της μητροπολιτικής περιφέρειας της Μελβούρνης μεταξύ 1800 - 1900 είναι η μόνη συλλογή την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς ελεύθερα. Οι υπόλοιπες συλλογές είναι διαθέσιμες για μελέτη μόνο κατόπιν ραντεβού.

Αναγνωστήριο για τις Τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διατηρεί μια εκτεταμένη, παγκόσμιας κλάσης συλλογή βιβλίων, περιοδικών, ηχογραφήσεων και άλλων υλικών που αφορούν τις εικαστικές, τις παραστατικές τέχνες και τη μουσική. Το Αναγνωστήριο Τεχνών περιλαμβάνει χώρους εργασίας και εξοπλισμό για την παροχή πρόσβασης στην τεράστια ποικιλία οπτικο-ακουστικών πηγών της βιβλιοθήκης.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εφημερίδα La Trobe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε από τους Φίλους της Βιβλιοθήκης της Βικτώρια το 1968. Με σκοπό να προωθήσει το ενδιαφέρον της συλλογής Library Australiana, το 1998, το Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης της Πολιτείας της Βικτώρια, έγινε ο σπόνσορας της εφημερίδας, κάνοντας ικανή την επέκταση της δημοσίευσης σε σημαντικό βαθμό. Από το 2013 δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

Βάσεις δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων διατείθενται από το σπίτι σε όποιο κάτοικο της Βικτώρια είναι εγγεγραμμένος ως Χρήστης της Βιβλιοθήκης. Οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν την πλήρη Encyclopedia Britannica, αναφορές σε εγκυκλοπαίδιες και λεξικά του πανεπιστημίου του Oxford, βάσεις δεδομένων περιοδικών διαφόρων θεμάτων και άρθρων δημοσιογράφων, αρχεία εφημερίδων των περισσότερων Αυστραλιανών και διεθνών εφημερίδων από το 2000 και μετά και ειδικευμένα θέματα βάσεων δεδομένων.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 2.000 ρολά φιλμ που περιέχουν τη Μελβούρνη και την πολιτεία της Βικτώρια από τις αρχές του ’70. Αυτές οι 70.000 φωτογραφίες είναι σε διαδικασία ψηφοποιοποίησης για να γίνουν διαθέσιμες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://architectureau.com/articles/state-library-victoria/
  2. https://www.slv.vic.gov.au/about-us/governance/annual-reports
  3. Temple, Emily (10 May 2018). "The 12 Most Popular Libraries in the World", LitHub. Retrieved 28 May 2020.
  4. «The history of the State Library of Victoria: The Basics». State Library Victoria. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 
  5. «Forecourt». The history of the State Library of Victoria. State Library of Victoria. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2017. 
  6. «The history of the State Library of Victoria». Statues and Murals. State Library of Victoria. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2017. 
  7. Lewis, Miles (Spring 2003). «The Dome». The Latrobe Journal 72: 58. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-03-24. https://web.archive.org/web/20150324233310/https://latrobejournal.slv.vic.gov.au/latrobejournal/issue/latrobe-72/t1-g-t6.html. Ανακτήθηκε στις 2022-06-05. 
  8. «The Dome». The history of the State Library of Victoria. State Library of Victoria. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2017. 
  9. «Redmond Barry Reading Room». State Library Victoria. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2020.