Βεσόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο χείμαρρος Βεσόρ (Ναχάλ ΧαΜπεσόρ) με τις τοποθεσίες της Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου καθώς και τις σύγχρονες πόλεις της περιοχής.

Ο Βεσόρ[1] (εβραϊκά: נחל הבשור‎‎, ή Ουάντι Γάζα (αραβικά: وادي غزة‎‎), είναι χείμαρρος στο νότιο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο χείμαρρος ξεκινά από το όρος Μποκέρ (κοντά στο Σντε Μποκέρ) και χύνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στην Αλ-Ζαχρά στη Λωρίδα της Γάζας. Περαιτέρω προς τα ανάντη σημειώθηκε ως Ουάντι ες-Σαλλάλεχ στον χάρτη του 1878, Έρευνα της Δυτικής Παλαιστίνης. Η περιοχή περιέχει πολλούς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Ο χείμαρρος είναι ο μεγαλύτερος στο βόρειο Νεγκέβ, και μαζί με τους μεγαλύτερους παραποτάμους του, τον Ναχάλ Γκεράρ, και τον χείμαρρο Βηρσαβεέ, φτάνει ανατολικά στην έρημο μέχρι και το Σντε Μποκέρ, το Γερουχάμ, τη Ντιμονά και το Αράντ.[2] Το τμήμα της Γάζας του παράκτιου υδροφορέα είναι η μόνη σημαντική πηγή ύδατος στη Λωρίδα της Γάζας.[3] Το Ουάντι Γάζα διασχίζει έναν υγρότοπο, την κοιλάδα της Γάζας, και από το 2012 χρησιμοποιείται ως χωματερή λυμάτων.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο πόλεμος εναντίον των Αμαληκιτών». 
  2. Βιλναΐ, Ζεέβ (1976). «Βεσόρ (Χείμαρρος)» (στα εβραϊκά). Εγκυκλοπαίδεια Αριέλ. 1. Τελ Αβίβ, Ισραήλ: Αμ Οβέντ, σσ. 1065–1066. 
  3. Integrated Water Resources Management and Security in the Middle East, p. 109. Clive Lipchin; Springer, 2007
  4. «Gaza's Valley of Slow Death | إعلاميون من أجل صحافة استقصائية عربية (أريج)» (στα Αραβικά). Arij.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Besor Stream στο Wikimedia Commons