Βενεζουελανό δημοψήφισμα (2023)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 3 Δεκεμβρίου 2023,[1] η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διενήργησε δημοψήφισμα για να ζητήσει από τον λαό της Βενεζουέλας τη νομιμοποίηση των αξιώσεων της χώρας στην περιοχή Γουιάνα Εσσεκίβα, που αμφισβητείται και ελέγχεται από τη Γουιάνα.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοψήφισμα περιελάμβανε πέντε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη έγκρισης του λαού της Βενεζουέλας ως προς την απόρριψη της κυβέρνησης έναντι της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου στην περιοχή της Γουαιάνα Εσσεκίβα και τη συμφωνία για την ίδρυση ενός ομώνυμου κράτους, που θα χορηγεί στον πληθυσμό του την ιθαγένεια της Βενεζουέλας με άμεσο τρόπο. Το δημοψήφισμα ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.[2]

Αποτέλεσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, το δημοψήφισμα υπερψηφίστηκε με 95%.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Venezuela sets referendum date on territory dispute with Guyana» (στα αγγλικά). Reuters. 2023-10-20. https://www.reuters.com/world/americas/venezuela-sets-referendum-date-territory-dispute-with-guyana-2023-10-20/. Ανακτήθηκε στις 2023-11-06. 
  2. «Esequibo: 5 claves para entender el controvertido referendo en Venezuela sobre la región que le disputa a Guyana». BBC News (στα Ισπανικά). 1 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023.