Βεατρίκη της Σαβοΐας, κυρία του Φωσινύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βεατρίκη της Σαβοΐας, κυρία του Φωσινύ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος21  Απριλίου 1310[1][2]
ΠαρατσούκλιGrande Dauphine[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκιγκ Ζ΄ του Βιενουά (από 1253)[4]
Γκαστόν Ζ΄ του Μπεάρν (από 1273)[4]
ΤέκναΙωάννης Α΄ του Βιενουά
Άννα του Βιενουά[5]
ΓονείςΠέτρος Β΄ της Σαβοΐας[6][7] και Αγνή του Φωσινύ[6][7]
ΟικογένειαΟίκος της Σαβοΐας και οίκος του Φωσινύ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας (1269–1282, Δελφίνος του Βιενουά)
Θυρεός
Ο θυρεός της Σαβο:ιας.

H Βεατρίκη, ιταλ. Beatrice di Savoya (π. 1237 - 21 Απριλίου 1310) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν κόρη του κόμη της Σαβοΐας και με τους γάμους της έγινε πρώτα κόμισσα του Βιενουά και μετά υποκόμισσα του Μπεάρν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο του Πέτρου Β΄ κόμη της Σαβοΐας και της Αγνής, κόρης του Αϋμόν/Αίμωνα Β΄ κυρίου του Φωσινύ.

Ο πάππος της Αίμων Β΄ τη πάντρεψε με τον Γκιγκ Ζ΄ κόμη του Βιενουά. Διαδέχθηκε τη μητέρα της στην κυριότητα του Φωσινύ, σύμφωνα με τη διαθήκη εκείνης. Ωστόσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Τουάρ-Βιλάρ υπέρ της θείας της Βεατρίκης. Το 1268 απεβίωσε ο πατέρας της Πέτρος Β΄ και η Βεατρίκη ήταν το μόνο τέκνο του, αλλά επειδή οι γυναίκες αποκλειόταν της διαδοχής, την κομητεία της Σαβοΐας ανέλαβε ο θείος της. Αυτός υποστήριξε τη θεία της, και τη Βεατρίκη ο σύζυγός της Γκιγκ Ζ΄, πράγμα που οδήγησε σε πόλεμο. Η Βεατρίκη αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε, έτσι αναγκάστηκε να παραχωρήσει ένα μέρος της κληρονομίας της στη θεία της και να δηλώσει υποτέλεια στη Σαβοΐα (δεκαετία του 1290).

Το 1269 απεβίωσε ο Γκιγκ Ζ΄ και η Βεατρίκη ανέλαβε την επιτροπεία ως την ενηλικίωση του γιου τους Ιωάννη Α΄ για την κομητεία του Βιενουά. Αυτός νυμφεύτηκε τη Μπόνη, κόρη του Αμεδαίου Ε΄ κόμη της Σαβοΐας (εξαδέλφου της Βεατρίκης). Όμως ο γιος της έπεσε από το άλογο και απεβίωσε 18 ετών. Τον διαδέχθηκε το μόνο επιζών τέκνο της Βεατρίκης, η Άννα με τον σύζυγό της Ουμβέρτο ντε Λα Τουρ ντυ Πεν. Όλοι οι επόμενοι κόμητες του Βιενουά είναι απόγονοί τους. Έπειτα από αυτό η Βεατρίκη μετέβη στο Τανένζ με τη σορό του, όπου την εναπόθεσε εκεί και προσευχόταν για την ψυχή του στο μοναστήρι που ίδρυσε στο Μελάν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1253 τον Γκιγκ Ζ΄ του Οίκου της Βουργουνδίας κόμη του Βιενουά και είχε τέκνα:

Το 1269 απεβίωσε ο Γκιγκ Ζ΄ και η Βεατρίκη έκανε δεύτερο γάμο το 1273 με τον Γκαστόν Ζ΄ υποκόμη του Μπεάρν και είχε τέκνα:

  • Αικατερίνη απεβ. 1307 ή μετά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Carrier, Nicolas (2001). La Vie Montagnard en Faucigny a la Fin du Moyen-Âge (in French). L'Harmattan.
  • Cox, Eugene L. (1974). The Eagles of Savoy: The House of Savoy in Thirteenth-Century Europe. Princeton University Press.
  • Cox, Eugene (1999). "The kingdom of Burgundy, the lands of the house of Savoy and adjacent territories". In Abulafia, David; McKitterick, Rosamond (eds.). The New Cambridge Medieval History: Volume 5, C.1198-c.1300. Cambridge University Press.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]